Страждання мусульман-рохінджа тривають

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Згідно заяві парламентаря М’янми, у штаті Аракан військовими силами вбиті сім цивільних осіб із числа жителів села, затриманих для допиту.

Раніше військові заявили, що затримали декілька сотень людей у селах західного Аракану, щоб розпитати їх, чи мають вони зв’язки з повстанським рухом «Армія Аракана».

За словами військових, 275 людей були затримані для допиту по тій це справі у місцевості KyaungTaung.

У четвер член парламенту М’янми KhinMaungLatt розповів агентству «Anadolu», що солдати відкрили вогонь по сільським жителям після того, як між ними спалахнув конфлікт, вказавши, що сім мирних жителів були вбиті і вісім отримали тяжкі поранення.

Парламентарій додав, що до цього інциденту в інших селах чотири мирних жителі також були вбиті під час допиту.

Він пояснив, що армія проігнорувала прохання регіонального парламенту передати затриманих у поліцію, додавши, що «вони вбивають мирних жителів, і це неприпустимо».

За даними місцевих і міжнародних джерел, з серпня 2017 року у результаті злочинів проти мусульманської меншості в Аракані, скоєних армією М’янми та екстремістськими ополченцями-буддистами, загинули тисячі цивільних осіб, і, згідно даним ООН, біля 826 тис. людей було вимушено втікати у сусідній Бангладеш.

Уряд М’янми вважає представників  рохінджа «незаконними мігрантами» із Бангладеш, у той час як ООН класифікує їх як «найбільш переслідувану меншість у світі» («AnadoluAgency», 03.05.2019).

«Ар-Рая»: Іслам з’явився і поширився у Бірмі (М’янмі) у 788 році, у часи халіфа Харуна ар-Рашида. У той час Халіфат був першою і провідною державою у світі і так тривало декілька сторіч з причини справедливості Ісламу. Мусульмани правили Араканом більше 350 років (1430–1784 рр.). Потім регіон був окупований буддистами. З причини своєї ненависті до Ісламу вони чинили тиранію у провінції і коїли злочини проти мусульман, багато із яких були вбиті, особливо вчені і носії ісламського заклику. Окрім того, вони розграбовували мусульманські поселення і руйнували їх будівлі, у тому числі мечеті і школи. Потім у цей стратегічно важливий багатий регіон прийшов західний колонізатор — Британія. І мусульмани знов наразились на різанину з боку буддистських монахів, підтримуваних Британією. Вони вбивали мусульман і багатьох вигнали за межі країни. Після отримання Бірмою формальної «незалежності» Британія продовжувала контролювати країну через своїх агентів в Індії. Потім Аракан став представляти особливу важливість для Сполучених Штатів у їх війні проти Ісламу та у політиці стримування Китаю. Америка та Індія, особливо при уряді Нарендри Моді, розширили свій вплив у регіоні, використовуючи у своїх планах Аун Сан Су Чжи, лауреата Нобелевської премії.

Таким чином, мусульман-рохінджа стали жертвами буддійських монахів і жертвами конфлікту інтересів колоніальних держав — Америки, Індії і Британії. Аракан — це ісламська земля, і звільнення кожного її дюйму є обов’язком мусульман. Створення Халіфату з методом пророцтва і включення у його склад Аракана — єдиний спосіб звільнити рохінджа від гніту секуляристів і язичників.


Огляд новин «Ар-Рая»
08.05.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню