Військова рада Судану арештовує закликаючих у манері скинутого режиму

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Услід за поширенням партією Хізб ут-Тахрір у Судані прокламації під назвою «Угода між двома сторонами кризи означає відновлення колишнього режиму у новій постаті.

Рішення — лише в Ісламі, яке буде застосовано у державі Халіфат» служби безпеки арештували двох активістів. Мухаммад Амін Дафуллах був затриманий у Хартумі на площі Джексона. Алі Хасан Алі був затриманий у місті Вад-Медані у районі Амджад.

У відповідь на цей злочин інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір у Судані нагадав, що згадана прокламація роздавалась у столиці та інших містах, на ринках, у мечетях та інших громадських місцях. Хізб ут-Тахрір намагається розсіяти туман навколо угод між Військовою радою і силами Декларації свободи і змін. У поширюваний прокламації були наступні строки: «Народ Судану був сильно введений в оману, коли йому надали вибір між двома режимами: або військові, які є продовженням колишнього режиму або громадянський устрій, який представляє собою змінення.

Насправді обидва режими є двома сторонами однієї монети під назвою світськість. Вони засновані на відокремленні релігії від життя, оскільки усувають релігію убік і приймають усі системи шляхом більшості. Такого шляху дотримувався скинутий військовий режим і такого шляху дотримується громадянський уряд, який з’явився завдяки цій угоді. Тому секуляризм, який правив країною, залишився на місці, у той час як змінення торкнулись лише голови режиму і деяких його символів. Жителі Судану побачать у майбутньому лише іще більшу тиранію і гірше життя. Всевишній Аллах говорить:

وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكاً وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى

«А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а у День воскресіння Ми воскресимо його сліпим» (20:124).

Окрім того, у поширеній прокламації підкреслювалось, що двома сторонами угоди виступає Військова рада, яка є продовженням колишнього режиму і захистом американських інтересів. У той же час можна було бачити, як США підтримують Військову раду. По спливанню двох днів після скинення аль-Башира тимчасовий повірений у справах США у Хартумі Стівен Кутсіс зустрівся з заступником голови Військової ради Мухаммадом Хамданом Дакло.

В офіційній заяві говориться, що повірений у справах США привітав роль суданської Військової ради у досягненні стабільності і безпеки. В інтерв’ю з газетою «Аль-Тайяр» (27.06.2019) спеціальний посланець США у Судані Дональд Бут заявив, що повірений у справах США щорічно контактує з усіма сторонами. У понеділок (15.04.2019) посол Британії у Хартумі Ірфан Сіддік зустрівся з заступником голови Військової ради. Коментуючи деталі зустрічі, британський посол написав на своїй сторінці у мережі «Твиттер», що він зустрічався з Дакло не для того, щоб підтримати чи надати легітимності, а щоб показати кроки, які Британія хоче здійснити для покращення ситуації у Судані.

Тому конфлікт є міжнародним суперництвом між Америкою і Британією за вплив у Судані. Сполучені Штати прагнуть підсилити свій вплив, а Сполучене Королівство намагається повернутись знов. Це пояснює повторне призначення американського посланця у Судан, інтенсивність втручання американського і британського посольств в усі справи країни, а також приватні відвідування офіційних осіб і політиків.

Також у поширюваній прокламації був заклик до жителів Судану, щоб вони підняли свої голоси, вимагаючи встановлення Халіфату, з яким здійсняться реальні зміни. Лише з ісламською ідеологією ми станемо кращою общиною, як це було зі сподвижниками, які гордо несли ісламський заклик решті світу.

Потім Хізб ут-Тахрір закликав Військову раду та її служби безпеки зупинити репресії у манері скинутого режиму і припинити арештовувати людей, які закликають лише до блага,а також закликав негайно звільнити з-під варти затриманих мусульман.

 

Огляд новин «Ар-Рая»
17.07.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню