Чому Ліван просить американців та європейців про допомогу?

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб у своїй статті, опублікованої у газеті «TheWashingtonPost» у четвер 21.20.2020, пише:«Колись житниця Східного Середземномор’я — Ліван — стикається з серйозним викликом,який десятиріччя назад здавався неймовірним: загроза крупної продовольчої кризи».

«Необхідно протистояти спробам обмежити експорт продуктів харчування», — зазначив Діаб.

«Сполучені Штати і Європейський Союз повинні створити спеціальний надзвичайний фонд, щоб допомогти Близькому Сходу уникнути серйозної продовольчої кризи», — додав він.

«Декілька тижнів назад у Лівані відбулись перші «протести проти голоду». Багато ліванців вже припинили купувати м’ясо, фрукти і овочі, і, можливо, скоро їм буде важко дозволити собі купити навіть хліб», — підкреслив прем’єр-міністр Лівану.

Газета «Ар-Рая»: якщо колись Ліван був житницею Східного Середземномор’я, тоді чому прем’єр-міністр Хасан Діаб, який займає найвищу посаду в уряді, не задається питанням: як Ліван знов може стати житницею, вдовольняючи і навіть перевищуючи потреби людей?!Ліван став незалежним від імпорту продовольства, хоча його землі є сільськогосподарськими угіддями, які здатні вдовольняти і навіть перевищувати потреби населення. Через нестачу долару на руках людей імпорт почав скорочуватись. Слідом почалась криза продовольства. Курс ліванської валюти впав до 1507,5 фунтів за долар, а в справжній час обмінюється по курсу 4250 фунтів за долар. У той же час лихварські борги накопичились над Ліваном як гори. У березні Ліван об’явив, що не може виплатити боргові внески у 1,2 мільярдів доларів. І це усього лише відсотки, а сам борг перевищує 92 мільярди доларів, що складає 170% ВВП країни.

Правителі Лівану, як і інші деспотичні правителі мусульманських країн, не здатні знайти ефективних рішень проблем, що зачіпають їх країни і народи. Тому вони вдаються до допомоги Америки і країн Європи, ворогів Ісламу і мусульман, щоб врятуватись і зберегти свої посади за рахунок країни та її багатств, за рахунок народу і його можливостей. Вони — найсправжні дурні і рувайбідати, як їх описав Посланець Аллаха ﷺ.

Поразка держави — це поразка пануючої системи, а також ідеології, яка визначає форму держави, конституцію і закони. Те ж саме стосується і правителів, які застосовують цю систему і слідують цій ідеології в управлінських справах. Якщо усі ці проблеми не будуть вирішені радикально шляхом застосування державної системи, заснованої на ісламській акиді, так, щоб у державі почали переважати ісламські ідеї, а серед політичного класу — ісламський політичний менталітет, тоді положення не буде виправлятись, проблеми будуть лише усугублятись і ускладнюватись у той час, як зубожіння і бідність будуть рости, люди продовжать голодувати, а їх життя буде усе важче і важче. Істину сказав Всемогутній Аллах:

وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى ، قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِي أَعْمَى وَقَدْ كُنتُ بَصِيراً ، قَالَ كَذَلِكَ أَتَتْكَ آيَاتُنَا فَنَسِيتَهَا وَكَذَلِكَ الْيَوْمَ تُنسَى ، وَكَذَلِكَ نَجْزِي مَنْ أَسْرَفَ وَلَمْ يُؤْمِن بِآيَاتِ رَبِّهِ وَلَعَذَابُ الآخِرَةِ أَشَدُّ وَأَبْقى

«А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а у День воскресіння Ми воскресимо його сліпим. І скаже він: «Господи! Чому Ти воскресив мене сліпим, якщо раніше я був зрячим?». Аллах скаже: «Ось так! Наші знамення явились до тебе, але ти забув їх. Таким же чином сьогодні ти сам будеш забутий». Так Ми відплачуємо тим, хто дозволяв собі надмірність і не увірував у знамення свого Господа. А муки в Останньому житті будуть іще більш тяжкими і тривалими» (20:124–127).

 

Огляд новин Газета «Ар-Рая»
27.05.2020

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню