Аль-Мізан — мірило 5 ч.

Статті
Друкарня

Мірило мислення, нафсу та поведінки людини

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Знання людини обмежені через обмеженість складових розуму:

— органи почуттів: слух, зір, смак, дотик, нюх — обмежені;

— мозок, який обмежений у можливостях своєї діяльності та процесі зв’язування.

— попередня інформація, яка обмежена кількісним обсягом, і скільки б її не було, усе одно вона не досягне ступені абсолютності, вона навіть не зможе наблизитись до цієї позначки.

Людина може розмірковувати лише над тим, що знаходиться у межах її відчуттів, а те, що знаходиться за межею, залишиться сокровенним, тому що людина не у змозі міркувати над цим.

Людина і використовувані нею одиниці вимірювання

Давайте поглянемо на відносини людини з самою собою, на її відношення з оточуючими речами, щоб зрозуміти та описати їх відмінну один від одного реальність. Положення речей вказує на те що без мірил та критеріїв людина не може обійтись, тому вона вимушена сама вигадувати ці мірила і критерії для того, що є важливим у її житті. Наприклад:

— для вимірювання ваги люди використовують одиниці вимірювання маси (кілограм і т.п.);

— для вимірювання відстані — одиницю вимірювання довжини та відстані (метр і т.п.);

— в електроенергії — одиницю потужності електричного струму (Ватт і т.п.);

— для вимірювання у сосудах — саъа, літр;

— для  вимірювання одягу — спеціальні системи позначень розмірів;

— для температури — спеціальні одиниці вимірювання;

— для тиску, швидкості, прискорення та уповільнення свої вимірювання,

— у медицині використовується кількісне вимірювання: кількість цукру, кількість одиниць тиску, кількість жирів, кількість заліза і т.д.

В інших науках використовують інші спеціально встановленні вимірювання, вони описують різноманітні реальності, пов’язані з тією або іншою наукою. Наприклад, у фізиці вимірюються: тяжіння, тиск, температура, сила, потужність, енергія, швидкість, прискорення, уповільнення, час, зусилля, електропровідність, електричний потік, магнітне поле, різноманітні коливання і т.д.

Таким чином, маються сотні, тисячі вимірювань, які виникли внаслідок певних обставин; вони застосовуються для позначення яких-небудь дій, вчень, різноманітних галузей.

В усіх природних і точних науках, таких як хімія, математика, геологія, астрономія, інженерія і т.п., використовують різні способи ваги, вимірювання, зрівняння для викладення різноманітних реальностей і того, як взаємодіяти з ними.

Що стосується гуманітарних та суспільних наук, то там дозволено вигадувати різні мірила. У лінгвістиці, фікху, усуль аль-фікху, тафсірі, хадісознавстві, психології, педагогіці, соціології, управлінні, економіці, бухгалтерії і т.д. також використовуються різноманітні мірила, критерії та терміни. Немає жодної науки, яка змогла б обійтись без яких-небудь вимірів та термінів. Звідси виникають питання:

Чому справа обстоїть таким чином?

Чи можливе життя людини без вимірювань, мірил, критеріїв та термінів?

Чи можна уявити, що у матеріальному та науковому житті людини неможливо обійтись без вимірювань, мірил, критеріїв та термінів, а ось у мисленні, нафсії, образі життя вони їй не потрібні?


Матеріал був підготовлений спеціально для радіо — Халіфой Мухаммад, Йорданія

Головне меню