Рішення основної проблеми людини 33 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основні та другорядні проблеми людини

Частина 33

Чотирнадцяте: рівень життя

Після того, як мусульмани відійшли від релігії, промовчали, коли був зруйнований їх Халіфат, погодились з тим, що над ними буде втілюватись капіталістична система, яка не припиняла вести проти мусульман ідейну боротьбу, тоді ми почали відчувати проблему за проблемою. Врешті решт,усі ці проблеми породили нову, таку як «рівень життя».

Багато хто з людей почали проявляти невдоволення своїм рівнем життя та прожитком від Всевишнього. Кожен дивиться у бік того, хто багатше, чий рівень життя вище, бажаючи досягти його планки. Ця мета стає головною та основною задачею, яка позбавляє людину спокою. Вона будує плани, шукає засоби та способи, щоб досягти цього високого рівня життя, проте результат розчаровує її і вона не знаходить рішення, втрачає спокій у житті і усе продовжує та продовжує шукати шляхи покращення свого добробуту.

Ці люди набули лише страждання з причини неправильного сприйняття проблеми «рівня життя», незважаючи на те, що по суті вона — незначна. Справа у тому, що те, що ми називаємо рівнем життя, і те, чим наділив нас Аллах, часто-густо не відповідає нашим очікуванням. Звідси людина припускається помилки і заплутується, вона починає міркувати: «Хіба такий-то краще та здібніший за мене?», «Хіба він розумніший за мене?» і т.п. Таким чином, він перетинає кордони та виступає проти Аллаха, Який по Своїй мудрості розподіляє багатства серед людей.

Якщо той, про кого було сказано вище, подивиться на себе, свою реальність, на свою родину, дітей та дім, то побачить, що у нього є усе необхідне і усі його основні потреби вдоволені, а окрім цього вдоволені і багато його другорядних потреб. Проте проблема полягає у тому, що він не дивиться на себе, на свою реальність або на умови життя того, хто нижче достатком, щоб зрозуміти ту милість, яку надав йому Аллах. Замість цього він дивиться на того, хто багатше і чий рівень життя вище, тим самим нехтуючи милістю Аллаха.

Іслам надав правильне рішення основної проблеми, а також надав рішення другорядних проблем для тих, хто прийняв доктрину Ісламу. Рішення полягає у тому, що Аллах визначив для кожної людини її життєвий прожиток (ризк), одних людей Він поставив вище інших у матеріальному плані для того, щоб перші наймали других та відбувався розподіл засобів. Всевишній Аллах сказав:

نَحْنُ قَسَمْنَا بَيْنَهُم مَّعِيشَتَهُمْ فِي الْحَيَاة الدُّنْيَا وَرَفَعْنَا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُم بَعْضًا سُخْرِيًّا

«Ми розподілили між ними їх засоби до існування у мирському житті та піднесли одних із них над іншими по ступеням, щоб одні із них брали у служіння собі інших» (43:32).

Звідси розуміється, що той рівень життя, який має людина, визначений Всевишнім Аллахом, і у цьому і полягає найкращий розподіл. А той, хто прагне набувати понад цього, — відповіддю йому послугують слова Всевишнього Аллаха:

وَرَحْمَتُ رَبِّكَ خَيْرٌ مِّمَّا يَجْمَعُونَ

«Милість твого Господа краще того, що вони збирають» (43:32).

Тобто милість Аллаха краще, аніж накопичення майна та тимчасових насолод цього світу.

У відповідь тим, хто бажає кращого життя, виправдовуючись тим, що усі люди рівні і не може одна людина бути краще або багатше іншої … у відповідь таким Всевишній Аллах сказав:

كُلاًّ نُّمِدُّ هَـؤُلاء وَهَـؤُلاء مِنْ عَطَاء رَبِّكَ وَمَا كَانَ عَطَاء رَبِّكَ مَحْظُورًا

«Кожного із тих та інших Ми наділяємо дарами твого Господа, і дари Його не є забороненими» (17:20).

Те, що дано бідному та багатому — усе це від Аллаха, Йому уся хвала та вдячність. Всевишній Аллах сказав:

انظُرْ كَيْفَ فَضَّلْنَا بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَلَلآخِرَةُ أَكْبَرُ دَرَجَاتٍ وَأَكْبَرُ تَفْضِيلاً

«Поглянь, як одним із них Ми віддали перевагу перед іншими. Але Останнє життя, безперечно, вище по гідності та перевазі» (17:21).

У цьому аяті Аллах звертає увагу людей на те, що одні є багатими, а інші — бідними, що істинна перевага та гідність має значущість лише у світлі Наступного.

Таким чином, Всевишній Аллах роз’яснив, що набуваєма людиною милість від Аллаха у цьому світі полягає у її насолодах, і не варто із цього робити мету свого життя. Навпаки, людина повинна використовувати усі доступні їй блага для полегшення свого життя у послуху Аллаху, у наближенні до Нього та несенні заклику Ісламу. Так людина досягне істинної переваги у Наступному житті. Всевишній Аллах сказав:

وَإِن كُلُّ ذَلِكَ لَمَّا مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةُ عِندَ رَبِّكَ لِلْمُتَّقِينَ

«Усе це — усього лише мінливі блага мирського життя, а Останнє життя у твого Господа уготоване для богобоязливих» (43:35).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
2 Джумада ас-сані 1438 р.х.
01.03.2017 р.

Головне меню