Рішення основної проблеми людини 39 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основні та другорядні проблеми людини

Частина 39

Сімнадцяте: ставлення людини до земного життя

Людина з здоровим глуздом правильно оцінює істинну значущість земного життя, адже воно:

— мінливе, нестабільне та не вічне;

— місце турбот та випробувань, а не місце насолод та винагород;

— місце страждань та тягот, а не спокою та благополуччя;

— це тимчасові та оманливі насолоди, які не варті стількох жертв та надмірних зусиль.

Ставлення розумної людини до цього світу буде таким же, як ставлення подорожнього до якого-небудь міста на своєму шляху.

Всевишній Аллах сказав:

اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَكُونُ حُطَامًا وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

«Знайте, що мирське життя — усього лише гра та забава, прикраса та похвальба між вами, а також прагнення набути більше багатства та дітей. Воно подібне дощу, рослини якого захоплюють землеробів, але потім вони висихають, і ти бачиш їх пожовтілими, після чого вони обертаються на тлін. А в Останньому житті є тяжкі муки та прощення від Аллаха і вдоволення. Мирське життя — усього лише предмет спокуси» (57:20).

Розумна людина віддає перевагу наступному життю над цим, і в обмін їй буде Рай. А той, хто віддав перевагу цьому життю, — його кінцем буде Пекло. Всевишній Аллах сказав:

فَإِذَا جَاءتِ الطَّامَّةُ الْكُبْرَى ، يَوْمَ يَتَذَكَّرُ الْإِنسَانُ مَا سَعَى ، وَبُرِّزَتِ الْجَحِيمُ لِمَن يَرَى ، فَأَمَّا مَن طَغَى ، وَآثَرَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا ، فَإِنَّ الْجَحِيمَ هِيَ الْمَأْوَى ، وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَى ، فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِيَ الْمَأْوَى

«Коли ж прийде Велике лихо (День воскресіння), у той день людина згадає про те, заради чого вона старалася, і Пекло предстане перед очима тих, хто буде бачити. Тому, хто переступив кордони дозволеного та віддав перевагу мирському життю, притулком буде Пекло. Тому ж, хто боявся предстати перед своїм Господом та утримував себе від пристрастей, притулком буде Рай» (79:34–41),

بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا ، وَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَى

«Але ні! Ви віддаєте перевагу мирському життю, хоча Останнє життя — краще та триваліше» (87:16,17).

Більшість людей спокушена цим світом, який заполонив їх розуми та серця, позбавивши розуму, зору та слуху. Вони не чують та не бачать істини, незважаючи на те, що Аллах відправив посланців, які роз’ясняли людям істинну цінність цього світу і повідомили, що наступне життя — краще цього. Всевишній Аллах сказав:

يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالإِنسِ أَلَمْ يَأْتِكُمْ رُسُلٌ مِّنكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي وَيُنذِرُونَكُمْ لِقَاء يَوْمِكُمْ هَـذَا قَالُواْ شَهِدْنَا عَلَى أَنفُسِنَا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَشَهِدُواْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ كَانُواْ كَافِرِينَ

«Ми скажемо: «О зборище джинів та людей! Хіба до вас не приходили посланці із вашого числа, які читали вам Мої аяти і попереджали вас про зустріч з цим днем вашим?». Вони скажуть: «Ми свідчимо проти самих себе». Мирське життя спокусило їх, і вони принесуть свідчення проти самих себе про те, що були невіруючими» (6:130).

Всевишній Аллах наказав Своєму Посланцю ﷺ сторонитися тих, хто спокушений цим світом:

وَذَرِ الَّذِينَ اتَّخَذُواْ دِينَهُمْ لَعِبًا وَلَهْوًا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا

«Покинь тих, які вважають свою релігію забавою та потіхою і спокушаються мирським життям » (6:70).

Аллах роз’яснив, що після цього життя буде Судний день, коли не допоможуть прикраси цього світу, а допоможуть лише ті справи, які ґрунтувались на богобоязливості. Всевишній Аллах сказав:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ وَاخْشَوْا يَوْمًا لَّا يَجْزِي وَالِدٌ عَن وَلَدِهِ وَلَا مَوْلُودٌ هُوَ جَازٍ عَن وَالِدِهِ شَيْئًا إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُم بِاللَّهِ الْغَرُورُ

«О люди! Бійтесь вашого Господа і бійтеся того дня, коли батьки ніяк не захистять свою дитину, а дитина— своїх батьків. Обіцянка Аллаха істинна. І нехай не спокушає вас мирське життя, і нехай спокусник (диявол) не спокушає вас відносно Аллаха» (31:33).

Любов до цього світу притаманна кожній людині, тому що це — один із проявів інстинкту самозбереження. Тому у людини виникає бажання продовжити своє життя у цьому світі до безкінечності, незважаючи на те, що вона усвідомлює та відчуває, що це неможливо. Усе ж таки її існування зв’язано з цим світом, і якщо її спіткає нерозважність, то вона забуває істинну значущість цього світу і починає думати, що буде жити вічно.

Правильний погляд полягає у тому, що за допомогою цього світу людна прагне заробити у наступному житті благополуччя, і усе, що було даровано їй тут, вона використовує для виконання наказів та заборон Аллаха. Тому людина буде брати тільки право, яке належить їй,і віддавати належне Аллаху, а також не уде несправедливою у першу чергу у відношенні самої себе. Всевишній Аллах сказав:

وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا وَأَحْسِن كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ

«А за допомогою того, що Аллах дарував тобі, прагни до Останньої обителі, але не забувай про свою долю у цьому світі! Твори добро, подібно тому, як Аллах створив добро для тебе, і не прагни поширювати нечестя на землі, адже Аллах не любить тих, хто поширює нечестя» (28:77).

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

فَوَاللَّهِ مَا الْفَقْرَ أَخْشَى عَلَيْكُمْ وَلَكِنْ أَخْشَى عَلَيْكُمْ أَنْ تُبْسَطَ عَلَيْكُمُ الدُّنْيَا كَمَا بُسِطَتْ عَلَى مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ فَتَنَافَسُوهَا كَمَا تَنَافَسُوهَا وَتُلْهِيَكُمْ كَمَا أَلْهَتْهُمْ

«Клянусь Аллахом, я боюсь для вас не бідності, а того, що дістануться вам усі блага світу цього, як діставались вони тим, хто жили до вас, і станете ви суперничати один з одним через це, як суперничали ті, хто жили до вас, і це згубить вас, як і згубило їх» (Бухарі).

Із вищесказаного слідує, що цей світ не гідний бути головною турботою та метою життя людини.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
8 Джумада ас-сані 1438 р.х.
07.03.2017 р.

Головне меню