Рішення основної проблеми людини 37 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основні та другорядні проблеми людини

Частина 37

Шістнадцяте: зарозумілість і марнославство

Той, хто правильним чином відповів на головні питання у своєму житті і у якості рішення прийняв ісламські акиду — ніколи його серцем не оволодіє зарозумілість, гординя або марнославство,оскільки така людина пізнала свою сутність — вона створена із глини, потім вона стала краплею, потім вона стала згустком крові, потім — розжованим шматочком, а потім — костями, потім Аллах огорнув ці кості м’ясом, а потім вона була вирощена у другому творінні. Всевишній Аллах сказав:

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ ، ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فِي قَرَارٍ مَّكِينٍ ، ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ ، ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ ، ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Воістину, Мі створили людину із есенції глини. Потім Ми помістили її краплею у надійному місці. Потім Ми створили із краплі згусток крові,потім створили із згустку крові розжований шматочок, потім створили із цього шматочка кості, і потім огорнули кості м’ясом. Потім Ми вирастили її в іншому творінні. Благословен же Аллах, Найкращий із творців!Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:12–16).

Після чого людина перетворюється у слабкий та немічний зародок в утробі своєї матері. Потім людина народжується у цей світ, не відаючи ні про що. Всевишній Аллах сказав:

وَاللّهُ أَخْرَجَكُم مِّن بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لاَ تَعْلَمُونَ شَيْئًا وَجَعَلَ لَكُمُ الْسَّمْعَ وَالأَبْصَارَ وَالأَفْئِدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

«Аллах вивів вас із черева ваших матерів, коли ви нічого не знали. Він наділив вас слухом, зором та серцями, — може бути, ви будете вдячними» (16:78).

Людина прийшла у цей світ, не знаючи нічого, Аллах же надав їй можливості для вивчення, дав здатність взаємодіяти з оточуючим світом, наділивши її відчуттями та почуттями, за допомогою яких вона готова пізнавати світ. Всевишній Аллах дарував людині розум, можливість зіставляти та збагачуватись інформацією, через що вона розмірковує та приймає рішення. Людина створена слабкою, потім вона набуває сили, а потім знов стає слабкою. Потім її шлях та повернення лежать до Аллаха. Всевишній говорить:

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةً يَخْلُقُ مَا يَشَاء وَهُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِيرُ

«Аллах — Той, Хто створює вас із слабкості (створює вас із краплі або створює вас слабкими). Після слабкості Він наділяє Вас силою а потім замінює її слабкістю та сивиною. Він творить, що побажає, адже Він — Знаючий, Всемогутній» (30:54).

Аллах створив людну і надав їй найкращий вигляд, Він вклав у неї схильність слідувати вірному шляху так само, як і омані. Аллах наділив людну уділом та підкорив їй усе. що знаходиться на Землі. Аллах наділив людину фізичними, душевними та розумовими здібностями, які дозволяють їй використати усе, що знаходиться навколо, у благо собі. Всевишній Аллах створив для нас дружин із нас самих, і через них він дав нам дітей та потомство. Хвала Аллаху за кожну Його милість.

Тут виникають питання: звідки у деяких людей з’являється гордість та зарозумілість? Чи знають вони про свою природу, ким вони є? Яке право має багатий проявляти зарозумілість, коли саме Аллах наділив його багатством? Яке право має сильний проявляти зарозумілість, якщо саме Аллах наділив його цією силою? Яке право має вчений проявляти зарозумілість, тоді як саме Аллах навчив його, дав здатність вивчати? Яке право має старший проявляти зарозумілість по відношенню до молодшого, тоді як довге життя було дароване йому Аллахом? Яке право має шляхетний проявляти зарозумілість по відношенню до простої людини, у той час як Аллах підняв ступінь одного над іншим? Тепер спитаємо себе: чи здатні ми принести собі користь або відштовхнути від себе шкоду без дозволу Аллаха? Всевишній Аллах сказав:

قُلْ فَمَن يَمْلِكُ لَكُم مِّنَ اللَّهِ شَيْئًا إِنْ أَرَادَ بِكُمْ ضَرًّا أَوْ أَرَادَ بِكُمْ نَفْعًا بَلْ كَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا

«Скажи: «Хто владний допомогти вам чим-небудь перед Аллахом, якщо Він захоче нашкодити вам або захоче принести вам користь?». О ні! Аллах відає про те, що ви робите» (48:11).

Чи знаємо ми, що буде завтра? Чи знаємо ми, де помремо? Чи здатні ми врятувати себе чи своїх дітей від смерті? Правду сказав Всевишній у аяті:

أَوَلَمْ يَرَ الْإِنسَانُ أَنَّا خَلَقْنَاهُ مِن نُّطْفَةٍ فَإِذَا هُوَ خَصِيمٌ مُّبِينٌ

«Невже людна не бачить, що Ми створили її із краплі? І ось вона відкрито сперечається!» (36:77).

Аллах створив людину із краплі, яку не видно неозброєним оком, і раптово це слабке створіння виявляє бажання сперечатись з Аллахом!

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
6 Джумада ас-сані 1438р.х.
05.03.2017р.

Головне меню