Чергова зустріч у Відні: цілі та результати

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У минулу суботу закінчився другий раунд переговорів щодо Сирії у Відні. Учасники домовилися провести нову зустріч у Парижі до кінця цього року для того, щоб дати оцінку просуванню досягнутої угоди про припинення вогню, а також почати політичний процес і обрання учасників політичних переговорів у проблемній країні (тобто в Сирії), як це говориться у завершальній спільній заяві.

У заяві йдеться, що представники 17 держав, а також ЄС, ООН і ЛАД (Ліги Арабських Держав) у ході багатосторонньої зустрічі погодили графік, згідно з яким перехідний уряд в країні має бути сформований протягом півроку, а також вони заявили про те, що необхідно провести вибори протягом 18 місяців. Незважаючи на це, сторони розійшлися в думках відносного майбутнього Башара Асада.

Зі свого боку, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що держави-учасники зустрічі у Відні вирішили почати негайні переговори з опозиційними групами. Він зазначив, що до кінця року мають відбутися переговори між сирійським урядом і опозицією.

Зі свого боку, глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні високо оцінила результати цієї зустрічі. Вона заявила: «Це - дуже хороша зустріч між представниками 17 країн і трьох міжнародних організацій». Також вона зазначила, що зустріч у Відні «несе інший сенс» після терактів у Парижі.

Це - друга міжнародна зустріч протягом 15 днів, яка відбулася через кілька годин після паризьких терактів, що забрали життя щонайменше 128 людей.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров сказав, що Йорданія координуватиме підготовку єдиного, всіма прийнятного списку терористичних організацій до початку політичного процесу між урядом і опозицією в січні наступного року.

Керрі визнав, що учасники не змогли домовитися щодо ролі Асада під час перехідного періоду і про його майбутню роль в уряді. Америка та її союзники вважають, що війна не закінчиться, поки Асад знаходиться при владі. Проте Росія і Іран наполягають на тому, що дане рішення має приймати народ Сирії, який має право на вільне обрання свого керівництва.

В ході брифінгу після зустрічі у Відні Керрі сказав: «Ми досягли великого прогресу, але попереду ще багато роботи». Він також додав: «Країни досягли взаєморозуміння по ряду пунктів, які покладуть край конфлікту в Сирії». При цьому Керрі зазначив: «Ми одностайні щодо необхідності політичного діалогу і припинення вогню. Ми розробили перші кроки в цьому напрямку. Ми домовилися про необхідність розпочати офіційні переговори між опозицією і режимом під егідою Організації Об'єднаних Націй».

Держсекретар Америки закликав представників країн, які взяли участь у зустрічі щодо Сирії у Відні, проявити політичну гнучкість, вважаючи, що шанси успіху дипломатичного вирішення в Сирії частково залежать від військового співвідношення сил.

У своїй промові в дослідницькому центрі у Вашингтоні незадовго до від'їзду на зустріч у Відні Керрі визнав, що нелегко досягти врегулювання в Сирії. Він сказав, що будь-яка потенційна угода буде залежати від розвитку бойових дій всередині Сирії і від звуження проміжку основних розбіжностей між США, Росією та Іраном щодо майбутнього сирійського режиму.

Перед початком зустрічі у Відні Керрі заявив, що існують три команди, які працюють одночасно в єдиному напрямку. Перша група займається виявленням в Сирії терористичних груп з погляду, прийнятного для Америки, Росії, Саудівської Аравії, Ірану, Туреччини та Європи. Друга група учасників зустрічі займається визначенням тих, хто представлятиме опозицію на сирійських переговорах. Третя група несе відповідальність за найбільш нагальні проблеми, що передбачають організацію гуманітарної допомоги у разі успішного результату переговорів.

Колишній посол США у Сирії Роберт Форд дав зустрічі песимістичний аналіз і піддав сумніву можливість вирішення сирійської кризи під час симпозіуму на щорічній конференції інституту Близького Сходу. Він зазначив, що переговори у Відні не дадуть ніякого успіху і не покінчать з війною, адже вони ґрунтуються на стратегії «покладати надії». Він зазначив, що «поки не бачить найближчого рішення» сирійської кризи, і на завершення сказав: «Воюючі сторони готові піти на поступки, коли вони вичерпають себе, а нинішня ситуація в Сирії поки є далекою від цього». За його прогнозами, сирійська війна розтягнеться на довгі роки.

Друга зустріч у Відні відбулася, щоб доповнити першу зустріч, яка відбулася два тижні тому. На першій зустрічі учасники даних переговорів домовилися про політичний устрій майбутньої держави в Сирії, що вона буде світською демократичною державою, а також про необхідність підтримки цієї держави та її інститутів. На другій зустрічі під керівництвом Америки вони розробляють практичні кроки для досягнення довгострокової мети. Вашингтон почав тиснути на повстанські угруповання під приводом виявлення терористичних груп - і це є головною метою зустрічі. Вони хочуть виключити ці угруповання з переговорів. Цей невидимий тиск чиниться на революціонерів і сусідні держави. Почався процес перебудови й перегляду деяких революційних груп, які зародилися з утворенням так званого угруповання «Джайші аш-Шам» під командуванням колишніх членів угруповання «Ахрар аль-Шам» і «Нусра», які не завершаться з появою «сирійських демократичних сил». І, як видно, угруповання «Нова армія Сирії» є не останнім похідним угрупованням, оскільки після російської військової інтервенції в Сирію міжнародні та регіональні гравці мають намір зняти ярлик тероризму з тих рухів, які перейдуть на їхній бік, тобто почнуть обертатися в їх орбіті. Вашингтон класифікує угруповання «Джабхат ан-Нусра» та «ІДІЛ» як терористичні організації, також Вашингтон підозрює угруповання «Ахрар аль-Шам» у зв'язку з «Аль-Каїдою». І це відбувається незважаючи на те, що деякі доповіді говорять про те, що Америка схиляється до того, щоб вважати «Ахрар аш-Шам» частиною рішення сирійського конфлікту. Тим часом Америка прагне зміцнити роль «демократичних сил Сирії», зокрема - «Нову Сирійську Армію».

Важливим аспектом в усьому викладеному виступає визначення і ясне розуміння мети революціонерів. Якщо метою після всього цього масштабного руйнування, кривавих річок, загибелі більше 250 000 мучеників і вигнання більше 11 мільйонів біженців є тільки усунення Башара і передача влади по тій же системі міжнародних відносин і міжнародного права, то горе це, а не мета. Якщо ж метою є благородні міркування, зміна системи міжнародних відносин і перевлаштування її відповідно до божественної обіцянки і настанов Пророка Мухаммада ﷺ, якщо ж мета каже про стійкість і свідому безкомпромісність перед усіма змовами зовнішніх і внутрішніх ворогів, спрямованими на зрив цієї революції, - якщо мета передбачає все це, то тоді можна чекати, що Аллах обдарує нас перемогою, а Америка і її агенти зазнають поразки, ІншаАллаг. Воістину, Аллах над кожною річчю могутній!


Хатім Абу Аджмія
Йорданія
Джерело: газета «Ар-Рая»
6 Сафара 1437
18.11.2015

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню