Висвітлення візитів президента Франції в Америку та Росію

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Перш ніж відбулися в Парижі, було віднято 130 людських життів, і заяви «ІДІЛ» про прийняття відповідальності за них, політика французького уряду була жорсткою щодо Сирії, і він вимагав відставки Башара Асада. Але після вибухів позиція Франції змінилася, і тепер для неї в Сирії стала пріоритетною боротьба з «ІДІЛ». У світлі нападів на Париж Франсуа Олланд звернувся до ідеї формування альянсу або великої міжнародної коаліції, прийнявши рішення відвідати Вашингтон і Москву для просування цієї ідеї.

Кемерон висловив повну готовність Британії надати підтримку зусиллям Франції по створенню широкої міжнародної коаліції проти організації «ІДІЛ» і висловив своє бажання приєднатися до неї. Для цього, відповідно до британського законодавства, Кемерон попросить зелене світло від парламенту Британії для відправки урядом у Сирію літаків «Торнадо», які нестимуть на борту сучасні ракети, для нанесення ударів по позиціях «ІДІЛ».

У контексті лобіювання та міжнародної підтримки війни Франції проти тероризму, Олланд зажадав від ЄС надати Франції військову підтримку в оголошеній нею війні, ґрунтуючись на статті 42/7 статуту ЄС, який вимагає солідарності членів ЄС з будь-якою країною-членом, що зазнала нападу, хоча ця стаття ще жодного разу не була використана з моменту створення ЄС.

ЄС відразу ж відгукнувся на прохання Олланда. Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні в минулий вівторок на прес-конференції в Брюсселі у супроводі міністра оборони Франції Жан-Іва Ле Дріана заявила, що ЄС з усіма його членами об'єднався для надання військової допомоги Франції у її війні проти тероризму. Було сказано, що в найближчі дні будуть вивчені прохання Франції про це.

У той самий день, у вівторок, під час короткого візиту до Америки президент Франції Франсуа Олланд заявив, що США і Франція домовилися активізувати повітряні удари, спрямовані проти «ІДІЛ», після того, як відбулися атаки в Парижі. У ході прес-конференції у Білому Домі разом з президентом Америки Бараком Обамою він додав, що лідери двох країн домовилися про важливість перекриття турецьких кордонів для недопущення потрапляння екстремістів в Європу.

Своїми візитами Франція прагне створити міжнародну коаліцію проти «ІДІЛ», в яку особливим чином увійдуть США і Франція. Ці зусилля зустріли відмовки (або відмову) Обами, який підкреслив, що координація дій з російськими щодо справ Сирії і боротьби з «ІДІЛ» неможлива,  лише якщо відбудеться «стратегічне зрушення в позиції російського президента Володимира Путіна», сфокусована на повітряних рейдах, згідно до заяв Обами, «за помірною сирійською опозицією, воюючою проти президента Башара Асада, замість того, щоб боротися проти« ІДІЛ»».

У Москві 26.11.2015 президент Франції Франсуа Олланд після зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним заявив, що вони домовилися «координувати» свої дії в Сирії проти «ІДІЛ», як і домовилися про те, що не завдаватимуть удари по тих, хто «бореться» з «ІДІЛ».

У ході спільної прес-конференції він заявив: «Посилення ударів по «ІДІЛ» стане предметом нашої координації, щоб велися конкретні обстріли шляхів поставок нафти», - після чого додав, що «дві держави домовилися також про щільний обмін інформацією для впевненості в тому, що рейди не будуть зачіпати тих, хто бореться проти «ІДІЛ»», вказуючи тим самим на угруповання сирійської опозиції.

Президент Франції закликав до створення «широкого альянсу по боротьбі з тероризмом, щоб усі країни взяли участь у боротьбі проти «ІДІЛ»». Він також додав: «І тому я прибув до Москви, щоб визначити, як нам рухатися і вести координацію своїх дій, щоб дістатися до цього терористичного угруповання». Він вказав на необхідність прояву ініціативи «у веденні інтенсивних дій проти тероризму», вказуючи на необхідність «пошуку політичного рішення в Сирії».

У свою чергу, президент Росії Володимир Путін на спільній прес-конференції зі своїм французьким колегою Франсуа Олландом в Москві заявив, що Росія і Франція домовилися збільшити свої зусилля по боротьбі з тероризмом і обмінюватися даними по Сирії для кращої обізнаності про те, що відбувається там.

Путін сказав: «Росія і Франція знають, що таке дух союзництва. Це траплялося не один раз у нашій історії. Ми домовилися сьогодні про посилення нашої спільної роботи по боротьбі з тероризмом, про обмін даними по боротьбі з тероризмом і про організацію роботи для наших військових розвідувальних служб ».

Між двома зустрічами з Обамою і Путіним Олланд зустрівся з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і з прем'єр-міністром Італії. Німеччина (в особі міністра оборони Урсули Гертруди фон дер Ляйен) пообіцяла відправити 650 солдатів у Малі на допомогу військовій операції «Бархан», яку проводить Франція проти джихадистів на півночі Малі, у Сахелі. Берлін також запевнив, що відправить літаки «Торнадо» у Сирію для надання допомоги Франції у боротьбі з організацією «ІДІЛ».

Ясно, що США використовували вибухи в Парижі для чинення тиску на Францію і всю Європу, щоб залучити їх до боротьби з тероризмом, що відповідає американським поглядам, про що Америка відкрито заявила вустами віце-президента США Джозефа Байдена, коли він сказав, що «атаки в Парижі є гучним викликом для Франції, який розбудив її і всю Європу, бо ці атаки схожі з тими, які відбулися 11 вересня 2001 року, і Європа зобов'язана втрутитися і брати участь завзятіше у боротьбі з тероризмом». Ясно видно, що оголошена мета візитів Олланда - утворення альянсу або міжнародної коаліції по боротьбі з тероризмом - є, по суті, політичним рухом і відповідною реакцією після того, як Олланд зайняв позицію командувача цієї майбутньою коаліцією. Він домігся цього, коли збільшилася народна підтримка, коли він отримав підтримку свого курсу, виробленого їм для Франції. Америка досягла успіху у залученні Франції та інших країн у процес необхідності координації дій з Росією безпосередньо і з Америкою - побічно для обміну стратегічною інформацією, бо неможливо досягти жодної цілі в регіоні (навіть у веденні війни з тероризмом) без взаємодопомоги та координації дій разом з Америкою, яка як і раніше смикає за всі нитки в цьому військово-політичному спектаклі.

Однозначно, що західні країни під боротьбою з тероризмом мають боротьбу з Ісламом як з ідеологією, боротьбу з головними ідеями Ісламу, такими як правління по тому, що звів Аллах, за допомогою Праведного Халіфату за методом пророцтва, а також джихад та інші закони, що систематизують відносини між людьми... Вони борються з втіленням Ісламу як ідеології за допомогою держави, що і складає для Заходу реальну загрозу.


Автор: Хатім Абу Аджмія – Йорданія
Газета «Ар-Рая»
20 Сафара 1437 х.
02.12.2015 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню