Паризький саміт зі зміни клімату – це капіталізм у своїй жахливій подобі

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У Франції завершив свою роботу всесвітній саміт на вищому рівні зі зміни клімату. Було оголошено про підписання важливих угод, пов'язаних зі зміною клімату, прийнятих з початку діяльності організації «Глобальна міжурядова організація зі зміни клімату» (Intergovernmental Panel Climate Change (IPCC)) у 1988 році.

Після заснування цієї організації було прийнято Кіотський протокол 11 грудня 1997, яким було визнано факт глобального потепління, викликаного підвищенням концентрації парникових газів (CO2, вуглекислий газ) внаслідок людської діяльності. Кіотський протокол набув чинності у 2005 році. Потім у столиці Перу Лімі відбулися переговори навколо необхідності прийняття правового механізму примусу сторін, які підписали Кіотську угоду, до дотримання умов цієї угоди.

США, Китай та Індія відмовилися ратифікувати умови угоди. Коли Джордж Буш (молодший) був обраний на посаду президента Америки, він заявив: «Я заперечую проти екологічної політики, передбаченої Кіотським протоколом. Такого роду угода сильно підвищить навантаження на економіку США, не забезпечивши захисту від небажаних змін клімату. Кіотський протокол неефективний, неадекватний і несправедливий до Америки, оскільки він виключає 80% світу з участі у виконанні його рекомендацій, включаючи такі основні центри концентрації населення, як Китай та Індія». Варто відзначити, що Америка несе відповідальність за більш ніж 36% викидів вуглекислого газу з 1990 року. В даний час вона збільшила відсоток викидів ще на 11% замість того, щоб скоротити його на 6%. Крім того, Канада, Японія і Росія оголосили, що не мають наміру дотримуватися умов Кіотської угоди, які передбачають скорочення викидів парникових газів пропорційно до обсягу виробленого цими державами вуглекислого газу. Планувалося, що Канада зменшить обсяг газових викидів на 6% у період між 1990-2012 р.р. Однак з'ясовується, що до 2009 року частка викидів канадських парникових газів збільшилася приблизно на 17%. Дослідження показали, що Америка не брала участі у процесі скорочення викидів за період 1990-2012 р.р. Навпаки, вона продовжувала вести принципову політику невиконання умов Кіотської угоди, у той час як більшість європейських країн працювала над дотриманням цієї угоди і скороченням відсотка викидів парникових газів.

Незважаючи на проведення конференцій, конгресів та переговорів щодо рівня викидів, проте дослідження показують, що відсоток викидів значно збільшився (більш ніж на 24%) по всьому світу у порівнянні з 1990 роком, який був прийнятий як стандарт обсягу викидів вуглекислого газу . Незважаючи на те, що умови Кіотського протоколу не змогли зупинити зміну клімату та глобальне потепління, проте, це було найкраще, що можна було вигадати. Однак найбільші індустріальні держави, такі як США, Канада, Росія, Японія, Китай та Індія, не захотіли дотримуватися його. І тому Паризький саміт не матиме успіху, поки капіталістичний утилітаризм панує над учасниками саміту. Ані Америка, ані Росія, ані Японія, ані Англія, ані Франція, ані Китай, ані Індія не готові перебудовувати свою промисловість і витрачати величезні суми грошей або зменшити свій прибуток заради того, щоб ощасливити людину сприятливим навколишнім середовищем. Щастя людини не має безпосередньої фінансової цінності, яка відбивалася б на стані компаній «Chevron», «British Petroleum», «Ford», «Toyota» або інших гігантських компаній.

Немає сумнівів у тому, що викид різних газів, у першу чергу - вуглекислого газу, здійснюється в катастрофічно великому обсязі більш ніж 10 трлн. тон газу, що завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу земної кулі. Найяскравішим проявом цього є підвищення рівня тепла на поверхні Землі, що, у свою чергу, призводить до танення льодовиків і збільшення рівню морів і океанів. Це може призвести до затоплення великих площ густонаселеної території. Викид парникових газів не є природним явищем. Навпаки, це виходить за межі природних циклів, які відбуваються у Всесвіті. Поза всяким сумнівом, Всевишній Аллах створив у Всесвіті різні системи, здатні встановити баланс між рівнями тепла і гарячими газами, що викидаються із землі. Тим не менш, людина, яка називає себе сучасною, а іноді - цивілізованою, розвиненою чи культурною, вважаючи себе владикою Всесвіту, може чинити все, що їй заманеться, не звертаючи уваги на той факт, що у цьому Всесвіті є Творець, який помістив в ній баланс і основи. І якщо не враховувати це, то можна зіпсувати землю, море і повітря. Всевишній Аллах говорить:

ظَهَرَ ٱلۡفَسَادُ فِي ٱلۡبَرِّ وَٱلۡبَحۡرِ بِمَا كَسَبَتۡ أَيۡدِي ٱلنَّاسِ لِيُذِيقَهُم بَعۡضَ ٱلَّذِي عَمِلُواْ لَعَلَّهُمۡ يَرۡجِعُونَ ٤١

«Зло з'являється на суші і на морі унаслідок того, що скоюють людські руки, щоб вони скуштували частину того, що вони накоїли, і щоб вони повернулися на прямий шлях» (30:41).

Істина полягає в тому, що коли Всевишній Аллах створив небеса і  землю, Він встановив баланс:

وَٱلسَّمَآءَ رَفَعَهَا وَوَضَعَ ٱلۡمِيزَانَ ٧ أَلَّا تَطۡغَوۡاْ فِي ٱلۡمِيزَانِ ٨

«Він підніс небо і встановив ваги, щоб ви не переступили межі дозволеного на вагах» (55:08).

І Він наказав людині не порушувати цей баланс, встановлений Всевишнім Аллахом. Людина в стані зрозуміти цей баланс і його роботу. Ученим фізикам, хімікам і інженерам нескладно було дізнатися, що кількість викидів парникових газів у кількості більше 9 млрд. тон вуглекислого газу, 4 млрд. тон метану і 2 млрд. тон оксиду азоту створюють ізоляційний шар у верхніх шарах атмосфери, що перешкоджає виходу надлишкового тепла з повітряного простору земної кулі. Внаслідок цього порушується температурний баланс, а це може обернутися страшними, тяжкими наслідками. Людству нескладно підрахувати максимальну межу обсягу газу, що викидається. І нескладно розподілити цей обсяг між державами, що виробляють цей газ. І тому не дивно, що одним з найважливіших рішень Паризького саміту стане визначення для кожної індустріальної держави максимальної межі обсягу газів, що вкидаються зі своїх заводів, техніки і підприємств. Встановлений Всевишнім в небесах і на землі баланс є дуже тонким. Але, все ж, людині під силу пізнати його. Це входить в категорію тих знань, які людина зможе осмислити, і це не є тим, що Всевишній сховав від людини. Закони, які Аллах помістив у Всесвіті, відомі, і людина може пізнати їх. Однак найбільш важливим є дотримання того, що передбачають ці закони і баланси.

Ці конвенції та протоколи ООН, прийняті в Кіото, Лімі, Берліні, Досі, Парижі та інших містах, свідчать про очевидну істину, що капіталістичний світ своєю жадібністю і зажерливістю прекрасно знає, де криється баланс Всесвіту і якими є закони природи. Але, незважаючи на це, він чинить опір у порушенні їх, гірше за те - він кидає виклик їм, незважаючи на те, що це обернеться небувалими лихами і руйнуваннями для всього світу і людства. Невже немає іншої можливості, окрім як тільки пустити до дна всю земну кулю з усіма створіннями на ньому заради парникових газів?! Адже скорочення обсягу викиду цих газів врятує Землю і все людство! І від цього не збідніють багаті, а бідні не стануть ще біднішими. Але, попри все, Буш, Обама, Браун, Меркель, Путін та інші раби долара і євро наполягають на продовженні своєї руйнівної політики.

Така зухвала поведінка щодо знамень Всевишнього у Всесвіті, встановлених у вигляді гармонії (балансів) і законів природи, не відрізняється від їх гордовитої поведінки відносно знамень, посланих божим посланцям через божественне одкровення, які містять в собі закони життя для людей. І подібно до того, як капіталісти, ліберали, прихильники світськості і демократи зіпсували Всесвіт, а саме - клімат, воду і космос, вони так само зіпсували законодавство, яке регламентує життя людей. Відкинувши слова Всевишнього в сторону, вони взялися вигадувати закони: дозволили перелюбство і почали агітувати за нього, помістивши це в основу соціального життя (відносини чоловіка і жінки). Цим вони зіпсували інстинкт продовження роду і подружні відносини, які Аллах зробив одним зі своїх знамень, подібно до відсотку газу в атмосфері. Вони узаконили лихварство і помістили його в основу фінансових відносин, що почало невиправдано збільшувати грошову масу без жодної відповідності з тими споживчими товарами і послугами, які виробляє людина. Так, гроші почали збільшуватися самі по собі без усякого контролю, що порушило баланс між грошима, виробництвом і споживанням аналогічно до того, як капіталісти порушили баланс відсотка розподілу газів в атмосфері. Таким чином, капіталізм у сполученні з ліберальними, світськими і демократичними системами - не що інше, як крапля, що переповнила чашу, будучи порочністю поверх порочності, а точніше - фактичним безбожництвом на землі і повстанням проти Всевишнього, що обіцяє серйозні лиха.

А тому необхідно позбутися зла порочності, яка поширилася в атмосфері, у воді і на землі. Необхідно усунути ту порочність, яка розтоптала всі цінності людини, яку Всевишній Аллах удостоїв пошаною і створили в найкращому вигляді. Необхідно врятувати людство від ярма безчинства капіталізму. Проте всього цього неможливо досягти ані в Парижі, ані в Римі, ані на трибунах ООН, ані під керівництвом деспотичної Америки. Неможливо цього досягти, поки людство буде ухилятися від поминання Господа і утримуватися від застосування божественного зводу законів у житті, покладаючи на людину повноваження Господа світів. Люди повинні усвідомити, що Аллах, Святий Він і Великий, - це Творець Всесвіту, людини і життя. Він - Господь всього сущого, Йому слід підкорятися на землі і на небі. Тільки коло прокреслених Ним кордонів людині слід зупинитися, чи це у взаєминах з людьми, з  Всесвітом або зі Всевишнім Аллахом, Святий Він і Великий:

وَهُوَ ٱلَّذِي فِي ٱلسَّمَآءِ إِلَٰهٞ وَفِي ٱلۡأَرۡضِ إِلَٰهٞۚ وَهُوَ ٱلۡحَكِيمُ ٱلۡعَلِيمُ ٨٤ وَتَبَارَكَ ٱلَّذِي لَهُۥ مُلۡكُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَمَا بَيۡنَهُمَا وَعِندَهُۥ عِلۡمُ ٱلسَّاعَةِ وَإِلَيۡهِ تُرۡجَعُونَ ٨٥

«Він - Той, Хто є Богом на небесах і на землі. Він - Мудрий, Знаючий. Благословенний Той, Кому належить влада над небесами, землею і тим, що між ними. У Нього - знання про Годину, і до Нього ви будете повернуті» (43: 84,85).


Доктор Мухаммад аль-Малькаві
Джерело: Газета «Ар-Рая»
5 Рабі уль-авваль 1437 року
16 грудня 2015 року

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню