Чи настав час створити наземні війська для вторгнення до Сирії?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Останнім часом дуже багато міжнародних посадових осіб (особливо американських) стали заявляти про необхідність створення наземних військ для війни з організацією «ІДІЛ», вважаючи, що повітряні удари, що наносяться силами альянсу під проводом Америки, не достатні для нанесення поразки «ІДІЛ». Держсекретар США прямо заявив про необхідність спільних дій арабо-сирійських військ для боротьби з «ІДІЛ». У зв'язку з цим напрошується ряд питань:

1. Чи планує Америка сформувати наземні війська з арабських, місцевих і регіональних сил для вторгнення до Сирії під приводом війни з тероризмом?
2. Чи буде Америка координувати свої сили з іншими сильними державами?
3. Які справжні цілі цього вторгнення?

Ми вже стали помічати ознаки формування сухопутних сил в Сирії та Іраку для боротьби з організацією «ІДІЛ». Так, наприклад, Туреччина вже ввела одне угруповання з 130 солдатів на північ від Мосула в Іраку у супроводі 30 танків та іншої військової техніки.

Також утворилася нова сила, до якої увійшли курдська партія «Демократичний союз» і сунітські племена під загальною назвою «Демократичні сили Сирії». Цей союз розташувався в районі м. Хасака на північному сході Сирії для підготовки наступу на р. Ракка, що слугує столицею для «ІДІЛ» у Сирії.

Також організацією «Південний Фронт», яку розцінюють як силу ССА, розпочато поставку зброї і нових бійців. Про цей фронт прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон заявив як про одну з найважливіших сухопутних сил, на які спиратимуться британські ВПС у боротьбі з «ІДІЛ». Сьогодні цей фронт стоїть перепоною до поширення впливу «ІДІЛ» за підтримки з боку Йорданії.

Також Туреччина закликала туркменських повстанців Сирії та угруповання «Ахрар аш-Шам» разом з іншими угрупованнями підготуватися до боїв з «ІДІЛ» на півночі Алеппо.

Америка як і раніше наполягає на необхідності для опозиції почати вести боротьбу в першу чергу з «ІДІЛ» і просити миру з урядовими військами та співпраці між ними і силами повстанців.

Інші міжнародні сили стали стверджувати цю ж мету. Останньою з них стала Франція, міністр закордонних справ якої зажадав, щоб президент Башар Асад залишався при владі аж до початку перехідного процесу і щоб сили Асада були спільниками з силами опозиції у битвах з «ІДІЛ».

Ці операції з рухом наземних сил відбуваються одночасно з щільним повітряним контролем в небі над Сирією з боку американських, російських і британських ВПС, що є одним з видів прокладання дороги впливу в Сирію для цих держав після того, як вони позбудуться присутності там «ІДІЛ».

Саме Америка привела всі ці країни - особливо великі з них - у Сирію, щоб вони надали їй підтримку звідти для того, щоб перемалювати заново міжнародні відносини і створити нову міжнародну обстановку на чолі з Америкою, бо вона потребує цих держав, щоб зломити волю жителів Шама, які вимагають втілення ісламського проекту в державі Ісламського Халіфату за методом пророцтва.

Великі держави довірили Йорданії визначити, які організації не є терористичними. Потім вона запропонувала відповідний список на розгляд ООН. Після цього Саудівська Аравія була уповноважена запросити ці сили для їх підготовки, ідеологічного перековування та подальшого введення в повномасштабну війну з «ІДІЛ» (і для одночасного припинення війни з сирійським режимом). Америка ще з давніх часів наполягала саме на такому варіанті.

Основні сили будуть вести в середині цього місяця важкі переговори в Америці про завершальну конференцію «Женева-3». Переговори вестимуться щодо опозиційних сил, які повинні бути використані в боротьбі з «ІДІЛ».

Зайнятість збройних угруповань сирійської опозиції війною з «ІДІЛ» є важливим завданням для Америки, яка прагне до цього дуже давно, щоб зберегти Башара Асада при владі до тих пір, поки йому не буде знайдена відповідна заміна.

Стратегія США в Сирії спрямована на те, щоб надати курдам контроль над північно-східними регіонами країни, і саме тому Америка не дозволила туркам чіпати їх. Вона використовувала російсько-турецький конфлікт, щоб віддалити Туреччину від цього регіону. Також ВВС США виробляють активний захист курдів від «ІДІЛ».

Що ж стосується району узбережжя, то він, на думку Америки, повинен залишитися за нусейрітами (алавітами), і вона використовує росіян для того, щоб вони закріпили узбережжя за ними. Також росіяни, зі свого боку, за допомогою іранців хочуть приєднати Дамаск і Хомс, а також все, що між ними і узбережжям Сирії, до нового територіального утворення, так званої «Корисної Сирії», щоб всі ці регіони залишилися в руках нусейрітів і шиїтів. Але Америка поки що не наважилася на це і залишає центральні, південні та східні регіони за сунітами. Після цього вона хоче пов'язати всіх їх в один конфедеративний режим, що підкоряється їй і готовий до розпаду на частини в будь-який момент.

Плани Америки потребують затвердження силою сухопутних військ, як і потребують наявності великої сили, яка буде надавати їй допомогу і підтримку.

Проте, справи в Сирії не йдуть пропорційно тому, як цього бажає Америка. Ісламське середовище в народі Сирії сильніше, ніж всі американські змови, і цей народ не дозволить Америці та її прихильникам розділити країну по мазхабній і національній ознаці, як і не погодиться на щось менше, ніж істинна Ісламська Держава, яка остаточно видворить Америку і всі ці великі колонізаторські країни разом з нею з Шама.

 

Автор: Ахмад Абу Хамза аль-Хутванфй
Газета «Ар-Рая»
29 Сафара 1437 року
11 грудня 2015 року

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню