Негласні цілі «сунітського» військового альянсу

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У вівторок 15 грудня 2015 Саудівська Аравія оголосила про створення «сунітського» військового альянсу зі штаб-квартирою в Ер-Ріяді з 34 арабських і «ісламських» держав. Ряд держав відмовився вступати у цей альянс, деякі ж були виключені з участі у цьому альянсі (цими державами стали Ірак, Сирія, Алжир, Іран і Оман).

Офіційною, а точніше, гласною метою цього військового альянсу стала боротьба з так званим «тероризмом» у різних регіонах ісламського світу. Примітно, що Джон Керрі заявив про те, що Саудівська Аравія не інформувала Америку про своє рішення створити цей альянс. Раніше подібне заявив республіканець Джон Маккейн. Чи правда, що Америка не знала про ідею створення альянсу? Чи хоче Америка і далі використовувати карту організації «ІДІЛ» у нав'язуванні своєї політики під приводом боротьби з тероризмом? Які реальні цілі переслідує цей утворений саме зараз Саудівською Аравією альянс?

Немає сумнівів у тому, що оголошена мета створення альянсу - не що інше, як брехня й умисне введення в оману. Занадто часто повторюється вже викритий фільм. Саудівська Аравія послідувала прикладу західних наддержав і прилаштувалася до хвилі їх тероризму з тим, щоб здійснити інтереси свої та Америки - ні більше, ні менше. Як можна боротися з тим, що не має чітких (конкретних) характеристик?! Адже існує більше 16 визначень тероризму, і жодне з цих визначень не було прийняте, як на міжнародному рівні, так і на рівні арабських країн. Більше того, тероризм у світі виробляється і відкрито підживлюється з боку наддержав, щоб під приводом тероризму виправдати і полегшити свої втручання у справи інших держав з метою проведення в них потрібної для себе політики, експлуатації їх ресурсів та розширення свого впливу в них. Західні держави на чолі з Америкою підживлюють тероризм різними шляхами і всілякими засобами, щоб розпалити кривавий політичний конфлікт. У країнах, де є передумови міжетнічного і міжнаціонального конфлікту, вони підживлюють фанатизм і підбурюють людей до сутичок. У країнах, де існують різні релігії, вони підживлюють релігійну нетерпимість та провокують конфлікти, щоб Америці і Заходу можна було з легкістю втрутитися туди і виглядати при цьому в образі того, хто вирішує проблеми і гасить пожежі! Ми бачили це в Іраку й Афганістані, і спостерігаємо це нині в Сирії та інших конфліктуючих державах. Якщо мета полягає в боротьбі з тероризмом (в цілому) і з організацією «ІДІЛ» (зокрема), то міжнародна коаліція з 65 країн вже існує і щодня працює над цим завданням. А тому єдиною оголошеною метою цього нового альянсу виступає просування і популяризація міжнародної коаліції на регіональному та міжнародному рівнях.

Для того, щоб зрозуміти мету цього військового альянсу і того, як Америка скористається ним, необхідно поглянути на політичні обставини і дії, які передували сьогоднішній події, тобто саміту:

1 - Створенню цього військового альянсу передував саміт в Ер-Ріяді, який зібрав сили сирійської помірної опозиції, щоб об'єднати їх і сформувати делегацію для переговорів з режимом Асада у січні 2016 року. У той час, коли Росія завдає ударів по всім сирійським опозиційним групам, саудівський режим відкриває перед ними свої обійми, щоб приборкати і підвести їх, добровільно-примусово, до переговорів з Асадом.

2 - Остаточно визначилася міжнародна позиція на чолі з Америкою, яка полягає в тому, що неможливо ліквідувати організацію «ІДІЛ» та інші непомірковані угруповання в Сирії без наземної операції з боку коаліційних сил, оскільки сили Асада при фактичній підтримці Ірану і проіранської партії в Лівані не мали успіху у досягненні цієї мети. Отже, необхідно створити сунітську альтернативу, що виходить з тієї ж ідеології, яку сповідують непомірковані в Сирії та Іраку. І тому не виключено, що саудівський король направить ці війська в Сирію.

3 - Прихід Сальмана до влади в Саудівській Аравії поклав край європейським спробам перешкоджання проектам Америки в Сирії. Саудівська Аравія в період правління короля Абдуллаха дотримувалася проєвропейського політичного курсу, що заважало Америці задіяти її у своїх цілях в Сирії. Проте з приходом проамериканського Сальмана Саудівська Аравія переорієнтувалася на проамериканський курс і приступила до врегулювання сирійської проблеми у відповідності до американських критеріїв. Відповідаючи на запитання німецького супутникового телеканалу («DW») «де будуть воювати війська ісламського альянсу, якщо їх спрямують до Сирії?», Міжнародний експерт Ахмед Ібрагім сказав: «Вони будуть надавати підтримку Росії та регулярним військам Сирії проти терористів. Ми не можемо жертвувати своїми дітьми там без жодного узгодження».

4 - Що ж стосується того,знала Америка про це чи ні, то сунітська коаліція нічим не протидіє планам Америки. Міністр оборони США Ештон Картер привітав оголошений Саудівською Аравією ісламський альянс проти тероризму і заявив, що він відповідає заклику Вашингтона до сунітських держав узяти активну участь у боротьбі проти «ІДІЛ». Єменські події і роль в них Ірану викликали страх і занепокоєння у тих, хто знаходиться при владі в країнах Перської затоки (загалом) і в Саудівській Аравії (зокрема). А тому ідея створення військового «сунітського» альянсу з його політичним і юридичним статусом підтримує режими країн Перської затоки перед зазіханнями Ірану і шиїтської загрози в регіоні. Більше того, Саудівська Аравія так само хоче виглядати в новому образі лідера і бути авторитетною стороною, подібно до Туреччини та Ірану.

Америка спробує врегулювати сирійську проблему за допомогою цього альянсу. Америка використовує Росію, Іран і проіранську партію в Лівані для того, щоб здійснити військовий тиск на сирійську опозицію з усіма її загонами і змусити її прийняти американське політичне рішення сирійської проблеми. Що ж стосується того, що цю проблему не вирішити без сухопутних військ і суннітського покровителя, то цей військовий «сунітський» альянс стане покровителем сирійської помірної опозиції, а також виконавцем наземних операцій з придушення непоміркованої опозиції у Сирії.


Доктор Фарадж Абу Малик
12 Рабі уль-авваль 1437 р.х.
23 грудня 2015 року
Джерело: газета «Ар-Рая»

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню