Мета візиту короля Сальмана в Індонезію

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Король Саудівської Аравії Сальман ібн Абдуль-Азіз прибув з візитом в Індонезію у межах свого азіатського турне, що включає у себе 7 держав. Раніше, вже у 2015 році, Сальман ібн Абдуль-Азіз зустрічався з президентом Індонезії Джоко Відодо та іншими важливішими посадовими особами держави.

Тоді була підписана угода по питанням безпеки та інвестицій, а же у наступному, 2016 році, у день засідання двадцяти представників від двох держав у китайському місті Ханчжоу наслідний принц Мухаммад ібн Сальман заявив про бажання своєї країни вкласти величезні суми грошей в економіку Індонезії.

Під час нинішнього візиту було підписано 11 угод, які розглядаються як новий виток у взаємостосунках між двома країнами. За усю історію взаємостосунків між країнами цей візит, безперечно, є найважливішим, адже за усі 47 років міждержавних взаємостосунків уперше король Саудівської Аравії навідує Індонезію.

Безперечно, з політичної точки зору, Саудівська Аравія дуже лояльна до Америки, особливо після коронації Сальмана, який сильно урізав вплив Англії у країні, що ясно простежувалось у взаємних зустрічах та візитах голів обох держав, які ствердно заявили про спільну дружбу тат стратегічне партнерство між ними, особливо у тому, що стосується питань по вирішенню регіональних конфліктів, та сирійської кризи — зокрема.

З розширенням китайського впливу, особливо — на Дальньому Сході, що становить собою арену конфліктів між Америкою та Китаєм, а також на тлі зростаючої потужності Китаю, що витрачає усе більше засобів на оборону так, що у минулому році ця сума склала 138,6 млрд. доларів, що на 7,6% більше, аніж рік раніше, що дозволило Китаю у деякій ступені потіснити американські інтереси у регіоні, турне короля Сальмана по країнам Азії переслідує мету зміцнити там вплив Америки.

Також під час свого візиту король Сальман не міг не зачепити питання про тероризм, яке ін. озвучив під час свого виступу в індонезійському парламенті у Джакарті. Вказуючи на важливість посилення боротьби з тероризмом, король заявив: «небезпека, якій ми протистоїмо, — це тероризм», — після чого додав, що «ми повинні згуртуватись та протистояти тероризму та радикалізму, а також поширювати мир в усьому світі».

Відомо, що під «тероризм» в Америці (та у цілому — на Заході та у їх агентів) мається на увазі політичний Іслам, який становить із себе небезпеку для західної гегемонії в ісламських землях, а отож — и для самих агентурних правителів. Відомо також, що Саудівська Аравія є найважливішим партнером Америки серед її союзників по боротьбі з Ісламом.

Безпосереднім мотивом цього візиту також стало прагнення короля врятувати економіку саудівської Аравії і план по її розвитку аж до 2030 г., про який було заявлено у 2016 р. Падіння економіки Саудівської Аравії пов’язано з глобальним падінням цін на нафту. Також погіршенню економіки королівства сприяла війна в Ємені та спроби зірвати революцію у Шамі, що сильно підірвало її ресурси. Падіння цін на нафту до 40 доларів за барель привело до втрати Саудівською Аравією 80% її колишньої виручки від нафти , так що у 2015 році вона була вимушена продати свої внутрішні активи на суму в 62 млрд. доларів запозичати іще 4 млрд. доларів у місцевих банків.

Заради підтримання своєї економіки Саудівська Аравія переслідує дві мети від візиту короля в Індонезію:

1. Захистити свій нафтовий ринок, тому що 19% своєї нафти Індонезія імпортує із саудівської Аравії. Для цього Саудівська Аравія вклала іще 6 млрд. доларів у спільні проекти з кампанією «Saudi Aramco», так що уся сума інвестицій склала 25 млрд. доларів.

2. Саудівська Аравія хоче диверсифікувати свою економіку, а не покладатись, у першу чергу, на нафту.

Під час королівського візиту у столицю Індонезії Джакарту був також проведений саудівсько-індонезійський бізнес-форум, під час якого були підписані угоди про взаєморозуміння та стратегічне партнерство у області енергетики, охорони здоров’я та житлового будівництва, загальний фінансовий обсяг яких перевищує 13 млрд. доларів. Згадані угоди та меморандуми включають у себе бізнес-проекти в області здобичі електроенергії, послуг охорони здоров’я, медичних послуг , житлового сектору та питання налагодження тривалих стратегічних взаємостосунків по обміну досвідом, науково-технічними досягненнями, а також області туризму, послуг хаджу та умри.

Індонезія займає дуже важливе місце у турне короля Сальмана не лише тому,що є крупнішою ісламською територією, не через те, що вона має досвід розвитку, який перевищує 50 років, але іще і через те, що нещодавно Індонезія відкрила врата Ірану для поширення його впливу в Азії, коли офіційна Джакарта налагодила стосунки з Тегераном і домовилась про початок обміну двобічними візитами.

Індонезійська нафтова кампанія «Pertamina» у минулому році об’являла у пресі про досягнуті угоди з іранською нафтовою кампанією «NIOC» щодо купівлі у Ірану 600 тонн скрапленого газу.

Представник кампанії «Pertamina» Ваянда Пуспунігуру заявив, що ця угода має «стратегічну значущість з урахуванням великої споживацької потреби «Pertamina» у газі», підкресливши, що «поставки іранського газу збільшать наші національні запаси газу».

Але співпраця між двома компаніями не обмежилась тільки лише газом, згідно висловлюванню Ваянди. Також була досягнута домовленість про імпорт іранської нафти. Індонезійське інформаційне агентство опублікувало 20 травня минулого року заяву міністра фінансів та економіки Ірану Алі Тайіпа, що після зняття санкцій Іран готовий експортувати вище 200 тис. барелів нафти на день. Це ж підтвердив президент Ірану Хасан Рухані під час візиту президента Індонезії Джоко Відодо у Тегеран. Тоді, зазначаючи стратегічне значення міждержавних стосунків, Рухані заявив: «Іран забезпечить потреби Індонезії у сирій нафті, скрапленому газі, нафтохімічній продукції та іншому».

Незважаючи на те, що Саудівська Аравія та Іран квапляться співпрацювати з Америкою у регіональних питаннях, усе одно конфлікт між двома державами очевидний,що є додатковою причиною візиту короля Сальмана в Індонезію, адже він бажає перехопити ініціативу в Ірану у цій країні.

Газета «Ар-Рая»
Автор: Аді Судіна
23 Джумада ас-сані 1438 р.х.
22.03.2017 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню