Мотиви візиту короля Сальмана у Росію

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Візит короля Сальмана у Росію, як і решта усіх його інших відвідувань, був названий історичним . Президент Росії Володимир Путін описав його як знакову подію. Росія та Саудівська Аравія уклали багатомільярдні угоди у чотирнадцяти двобічних угодах.

В офіційних заявах згадується про те, що сторони переговорів підписали меморандум, за яким Росія передасть Саудівській Аравії технології для виробництва наступних видів зброї:

1 — важка вогнеметна система (ТОС-1А).

2 — автоматичний гранатомет (АГС-30).

3 — протитанковий ракетний комплекс (Корнет-ЭМ).

4 — зенітна ракетна система (С-400).

5 — автомат Калашнікова (АК-103).

Із цих величезних угод ясно, що першим мотивом цього візиту є виплата саудівських грошей Росії за її злочини у Сирії. Вони вже погодились з підсумками переговорів в Астані та політичним рішенням , яке було запропоновано Росією по Сирії. Деякі спостерігачі навіть були здивовані заявами міністра закордонних справ Саудівської Аравії Аделя аль-Джубейра, коли він говорив про необхідність зберегти інститути сирійської держави. Його заяви настілки сходились з російськими, що їх позиції по Сирії можна було назвати ідентичними.

Очевидно, що Америка, надавши Росії саудівські гроші у виді збройних угод, пропонує росіянам винагороду за зрив сирійської революції та відновлення режиму тирана Асада — агента, для заміни якого Америка не знайшла альтернативи у Сирії, принаймні, до цієї миті.

Можливо, прояви розкоші у першому офіційному візиті короля Сальмана у Росію підкріплюють наш висновок, а саме — надання росіянам грошей будь-яким способом. Так, короля Саудівської Аравії супроводжувала свита у півтори тисячі людей, включаючи міністрів, радників, бізнесменів, робочих та прислугу, а при його виході з літака був використаний золотий трап-ескалатор. У Москву також приїхав величезний багаж короля і навіть килими. Усе це було доставлено у Росію літаком, який до візиту щоденно здійснював рейси між Ер-Ряядом та Москвою. Було також доставлено 800 кілограмів їжі. Учасники королівської делегації замінили деяких членів свого екіпажу працівниками готелю, які точно знають, як король Саудівської Аравії любить пити каву. Уряд Саудівської Аравії для цього візиту повністю забронював два готелі, «Ritz-Carlton» та «FourSeasons», через що звичайним гостям було запропоновано скасувати свою бронювання, щоб звільнити місце для саудівської делегації , а тих, хто вже знаходився у готелях, перемістили в інші місця.

Під час візиту сукупна вартість знаходження у двох готелях оцінювалась у три мільйони доларів, не рахуючи витрат делегації на послуги, харчування та відпочинок , а також не враховуючи змінення інтер’єру готелів під східний стиль згідно до смаку саудівських арабів.

Другий мотив візиту — це угода про активізацію боротьби проти Ісламу та стояння пліч-о-пліч з «міжнародною спільнотою», тобто з Америкою, у протистоянні Ісламу. Обидві сторони погодились активізувати боротьбу з «тероризмом». Так, король Сальман сказав:

«КСА серйозно ставиться до проблеми з «тероризмом та екстремізмом» та створює міжнародні структури для координації протидії цьому злу».

Міністр оборони Росії Шойгу описав Іслам тими ж словами:

«Сьогодні в умовах підсилення терористичної активності у світі вимагається згуртованість усієї міжнародної спільноти у боротьбі з цим злом».

Прем’єр-міністр Росії Медведєв доповнив:

«Саудівська Аравія — наш важливий партнер на Близькому Сході, і вчорашній день показав, що ми можемо просунути цю співпрацю на діже високому рівні».

Щоб убрати увесь бруд у відносинах між Росією та КСА, пролунали вибачення від голови Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, який раніше, під час конференції у Чечні, образив Саудівську Аравію та виключив ваххабізм із числа прихильників ахлю-Сунни валь-джамаа. Кадиров прибув у Москву, щоб привітати короля, і визнав серйозне ставлення до Ер-Ріяду до справи боротьби з «тероризмом».

Король Сальман також зустрівся з головами інших мусульманських регіонів Росії — Татарстану та Інгушетії, що є явною ознакою очищення атмосфери між Саудівською Аравією та Росією.

Дозвіл Америки для Саудівської Аравії розвивати відносини з Росією показує глибину американсько-російського консенсусу на міжнародному рівні. Для Америки Саудівська Аравія — просто дійна корова, як одного разу описав її Трамп. Америка доїть Саудію кожного разу, коли у цьому є потреба, після чого поїть її молоком своїх союзників та партнерів.

З точки зору міжнародних відносин , візит Сальмана у Росію показує переплетіння інтересів Америки та Росії, та купівля Саудівською Аравією російської зброї є лише засобом передачі грошей . Саудівська Аравія достатньо озброюється в Америці і не потребує купівлі російського озброєння. Одразу, наступного ж дня після купівлі Саудівською Аравією системи протиповітряної оборони із Росії, у Державному департаменті США була зроблена заява про те, що досягнута домовленість щодо продажу у КСА американської ракетної системи «THAAD» вартістю 15 млрд. доларів… Можливо, це підкреслює , що купівля російської зброї була ініційована Америкою, а не Саудівською Аравією . Строки заяви американського уряду були дивними та недоречними з дипломатичної точки зору. Було б більш доречним, якщо б американці відклали цю заяву до завершення візиту. Проте Америка, яка дуже пихато ставиться до своїх маріонеток, хотіла цим самим показати Росії те, що її продажі у Саудівську Аравію були санкціоновані Сполученими Штатами.

До яких пір Саудівська Аравія буде залишатись джерелом фінансування дорогих по вартості американських колоніальних угод?!

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хутвані
21 Мухаррама 1439р.х.
11.10.2017

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню