Референдум в Іракському Курдистані

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Незважаючи на протидію регіональних та міжнародних сил, референдум про незалежність Курдистану був проведений вчасно, 25.09.2017.Комісія по проведенню референдуму об’явила про те, що за незалежність Курдистану проголосували 92% виборців.

Після референдуму одразу декілька посадових осіб із центрального уряду Іраку на чолі з прем’єр-міністром Хайдеромаль-Абаді виступили с заявами, в яких заперечили результати референдуму та пообіцяли вжити необхідних заходів проти Курдистану. Так само вчинив голова Ради представників Іраку Салім аль-Джабурі, який закликав покарати у судовому порядку депутатів-курдів, які брали участь у референдумі, і направив відповідного листа у Верховний федеральний суд Іраку. Також він почав вимагати від парламенту вжити наступних заходів: призупинити фінансові операції та грошові перекази з бунтівним регіоном, взяти під контроль кордони Курдистану, зачинити повітряне сполучення з автономією та інше . Згідно з повідомленнями інформаційних агентств, озброєні сили Іраку також провели спільні військові навчання з турецькою армією на іраксько-турецькому кордоні поблизу Курдистану.

Якщо говорити про зовнішні реакції, то Туреччина та Іран більше інших критикували референдум та обіцяли застосувати до курдів суворі санкції. Під час зустрічі з Ердоганом, який нещодавно відвідав Іран, Хаменеі сказав:

«Іноземні держави намагаються створити новий «Ізраїль»

Іракське інформаційне агентство «aliraqnews» процитувало посла США в Іраку Дугласа Сіллімана:

«США глибоко розчаровані референдумом»

Потім Сілліман додав:

«Ми закликаємо усіх заспокоїти ситуацію та підтримати єдиний Ірак»

Що стосується Європи, то у Парижі Хайдераль-Абаді зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном, який заявив, що центральний уряд повинен розуміти вимоги курдів. Зі свого боку , Великобританія після референдуму заявила, що вона зацікавлена в єдності Іраку, хоча у попередній заяві підтримувала проведення референдуму.

Вивчивши усі регіональні та міжнародні заяви відносно референдуму про незалежність Курдистану, можна зробити висновок, що є майже одностайне невизнання цього референдуму, оскільки він загрожує єдності Іраку. Проте в усіх заявах, особливо у регіональних, не було помітно серйозності у прийнятті рішучих заходів проти прагнень курдів створити свою незалежну державу . Особливо це стало помітним після зустрічі у суботу 07.10.2017Масуда Барзані та двох віце-президентів Іраку — Іяда Аллаві та Усами ан-Нуджейфі. У ході зустрічі вони домовились терміново зняти санкції з Курдистану та провести у найближчий час переговори між Багдадом та Ербілем.

Повертаючись до Туреччини та Ірану, варто згадати, що створення курдської держави загрожує їм через присутність курдів у районах, які прилягають до Іракського Курдистану. Наприклад, сильне курдське повстання спостерігається у Туреччині і, у меншій мірі, в Ірані, тому обидві країни послідовно виступають проти створення держави курдів в Іраку.

Що стосується колоніальних держав, то усі вони підтримують розділення країни, проте різниця між ними полягає у тому, що кожна із них має в Іраку свої інтереси. Наприклад, Америка, починаючи з підготовки до окупації Іраку після подій 11 вересня, розглядає розділення Іраку, проте проведення референдуму у даний момент не йде їй на користь. Говорячи про Британію, варто відзначити, що з самого початку вона підтримала проведення референдуму про створення курдської держави, а Франція послідувала за нею після проголошення результатів референдуму, намагаючись поставити у скрутне становище Америку, яка не знайшла рішення сирійській кризі і у дану мить не може посвятити себе Іраку, який як і колись страждає від решток організації «ІДІЛ» у деяких районах.

Таке положення Іраку та усіх мусульманських країн, які страждають від розділень, слугує інтересам Заходу. Усе це відбувається через те, що мусульмани віддалились від законів своєї релігії і не втілюють Ісламський Шаріат. Тому Умма потребує справедливого правителя, з яким вона стане процвітати, створивши ідеологічну державу, яка буде протистояти світовим державам. Ця держава об’єднає мусульманські країни і не дозволить невірним втручатись у свої внутрішні справи. Увесь світ буде вшановувати цю державу, тому що вона втілить Шаріат у своїх кордонах і понесе Іслам по усьому світу шляхом джихаду та заклику. Тільки тоді у цьому правителі втіляться слова Посланця Аллаха ﷺ:

إِنَّمَا الْإِمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ وَيُتَّقَى بِهِ

«Воістину, імам — це щит, за яким б’ються і яким захищаються» (Муслім).

І тільки тоді мусульмани позбавляться від злочинів Барзані, Хайдера аль-Абаді, ас-Сісі та Башара Асада. Це і є Халіфат за методом пророцтва.

وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ ، بِنَصْرِ اللَّهِ يَنْصُرُ مَنْ يَشَاءُ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ

«У той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому забажає. Він — Могутній, Милосердний» (30:4,5).

Газета «Ар-Рая»
Аля аль-Харіс, Ірак
21 Мухаррама 1439 р.х.
11.10.2017 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню