Англо-американський конфлікт триває в Ємені, незважаючи на те, що англійці втратили одне крило

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Еміратська газета «Аль-Айн» повідомила, що Ахмед Алі Абдулла Салех очолює військові операції Арабського альянсу на західному узбережжі Ємену по звільненню портового міста Ходейда на узбережжі Червоного моря, де знаходиться стратегічний однойменний порт, через який відбувається поставка хоусітам іранської зброї.

Газета повідомила, що після звільнення м. Ходейди Ахмед Алі Абдулла Салех піде на схід у бік аль-Хімтіна, а потім — Сан,у той час як Алі Мохсен аль-Ахмар здійснить прорив на північно-східному фронті через місцевий муніципалітет східних районів Сани, щоб завершити військову операцію зустріччю двох армій у центрі єменської столиці — Сани.

Що стосується військових операцій Національної армії (підконтрольній Хаді) у суботу на західному узбережжі, то підрозділи армії надали допомогу ОАЕ у звільненні району аль-Хіма до півночі від адміністративного центру аль-Хохі у межах нового вторгнення сил Хаді до півдня від Ходейди.

Агентство «Yemenshabab.net» опублікувало статтю під назвою «Британія відновлює свою допомогу легітимності президента Хаді і виражає своє жалкування на адресу віроломного ставлення хоусітів до Салеха». Агентство повідомляє, що британський посол в Ємені Сімон Шер Кліфф під час своєї зустрічі з президентом Хаді підтвердив прихильність своєї країни справі відстоювання легітимності Хаді в Ємені на різноманітних регіональних та міжнародних аренах. Британський посол виразив свої співчуття загибелі лідерів «Всезагального народного конгресу» (ВНК) на чолі з колишнім президентом Алі Абдуллахом Салехом у результаті віроломного замаху хоусітів. Посол відзначив упевненість у тому, що єменцям вдасться здолати випробування та згуртувати свої лави під управлінням «неосяжної мудрості» президента Хаді.

У свою чергу, Білий дім закликав коаліцію, очолювану Саудівською Аравією, дозволити постачати гуманітарну допомогу в Ємен. І це вже другий раз за останні три дні. Раніше президент США Трамп закликав Саудівську Аравію зняти осаду з Ємену та відкрити порт Ходейда, а представник Америки при ООН заявив, що не може бути військового рішення для Ємену.

Між тим, пробританські партії — Хаді та ОАЕ — прагнуть вирішити конфлікт в Ємені військовим шляхом, проте Америка не бажає цього і прагне зберегти хоусітів та втягти їх у владу, що ставить американського агента — саудівського принца — в вкрай скрутне становище. Америка спричиняє тиск на Саудівську Аравію, щоб остання не надавала необхідної військової та фінансової допомоги Хаді для вирішення конфлікту. Це зрозуміли навіть ті, хто покладав надії на Саудівську Аравію та обманювався гаслами саудітів, які заявляли про те, що вони прагнуть повністю покінчити з хоусітами, хоча насправді усе обстоїть інакше. Швидше усього, з хоусітами більше воюють ОАЕ, аніж саудіти, надаючи рішучу підтримку звільненню Ходейди та ствердженню безпеки у південних регіонах країни на користь англійців та їх агентів в Ємені. І тому хоусіти ненавидять ОАЕ і вважають останніх зачинщиками перевороту проти них, а також звинувачують їх у розпаленні фронтів на західному узбережжі Ємену, у таких провінціях, як Ходейда та Таіз, щоб остаточно покінчити з хоусітами.

Хоусіти вбили Алі Салеха та послабили тим самим проанглійських агентів, позбавивши їх одного крила. І якщо Саудівська Аравія продовжить свою політику, скеровану на послаблення Хаді та інших проанглійських агентів, а також зміцнення хоусітів, як того бажає Америка, тоді навряд чи можна буде розраховувати на сильне просунення у бік Сани та оплотів хоусітів, яке дозволило б Хаді та його людям поставити точку у конфлікті. Незважаючи на те, що Саудівська Аравія робить вигляд, що прагне боротись проти хоусітів та відновити легітимність Хаді, усе ж таки реальність з кожним днем стає більше яснішою. І кожен політичний спостерігач зі здоровим глуздом розуміє, що Саудівська Аравія прагне до зворотного.

ОАЕ усвідомлюють, що Хаді та його прибічникам не обійтись без Саудівської Аравії, яка почала діяти проти їх планів на півдні, у Ходейдеї та інших провінціях. Емірати вважають, що Хаді опинився заручником у руках Саудівської Аравії, і тому приєднались до операції «Рішучий вихор» згідно британському порядку денному. Вони зробили вигляд, що воюють проти Хаді але, у дійсності, взялися гасити проамериканський сепаратистський рух на півдні країни. Потім вони сформували на півдні озброєні сили, які не підкоряються наказам Хаді, розуміючи, що той підневільний і не у силах не погодитись з вимогами Саудівської Аравії. Саме це примусило Саудівську Аравію вжити усе, що може зірвати плани Еміратів, і почати вимагати від незалежних озброєних сил на півдні Ємену приєднатись до офіційних військ, які перебувають під командуванням Хаді, за прикладом бойових загонів у Хадрамауті, Магрі та в інших регіонах.

Мухаммад ібн Сальман готовий пожертвувати усім заради престолу, щоб зберегти його за собою. Так він взявся розпалювати сектантські гасла, роблячи вигляд перед мусульманами всередині і за межами країни, що він виступає проти Ірану та проти проіранських партій. Для цього він заснував альянс із більше аніж сорока країн і назвав його «ісламським». Але виявилось, що цей альянс бореться тепер з «тероризмом», з яким бореться і Америка. І примітним є те, що у список цього тероризму не входять ані сам Іран, ані проіранські партії, оскільки Америка не внесла їх у список терористичних загроз. Потім Саудівська Аравія під керуванням Сальмана взялась боротись з лояльними до Британії політиками, як всередині країни, так і за її межами, як це обстоїть з Катаром. Окрім цього, Сальман намагається усіма силами секуляризувати країну, не звертаючи увагу ані на що, окрім свого престолу, за який він віддав Америці мільярди. Хіба такий правитель думає про захист національної безпеки Саудівської Аравії або про імідж своєї країни?! Хіба подібного правителя бентежить перемога хоусітів, які будуть керувати Єменом, а Саудівська Аравія буде виглядати перед усім світом переможеною?!

Америка змогла структурувати армію, яка була лояльна до Алі Салеху, після проведення конференції національного діалогу, яку бажали провести сторони конфлікту в Ємені до входу хоусітів у Сану. Фактично ця конференція допомогла їй увійти в єменську столицю та вбити Алі Салеха. За допомогою іранської підтримки хоусітів Америка змогла підкупити лідерів племен, які по своєму характеру не хотіли терпіти знущання та приниження хоусітів над ними. Вони скаржились Алі Салеху з приводу цього, але останній їм говорив: «Будьте терплячі». Проте ці лідери не могли внести цього і зрадили Салеха, а потім і їх зрадили.

Конфлікт між протиборчими агентами триває І Ємен не звільниться від цієї напасті, доки не розпочнеться серйозна робота над втіленням Ісламу у реальному житті у затишку правління Праведного Халіфату за методом пророцтва. Саме над цим працює Хізб ут-Тахрір, і він закликає жителів Ємену до приєднання до нього для швидшого здійснення цього. Воістину, це нескладно для Всемогутнього Аллаха!


Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Ємені
Абдульмумін аз-Зайлаі
25 Рабі уль-авваль 1439 р.х.
13.12.2017 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню