Нова стратегія національної безпеки США — «труп на шляху у могилу»

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Погляд США на своє положення у світі змінився з тих пір, як адміністрація Обами опублікувала попередню стратегію національної безпеки США у 2015 році. Два роки назад здавалось, що Америка була переконана у своєму лідерстві на планеті.

«Сьогодні США стали сильніше і мають достатню вагу для використання можливостей нового сторіччя та захисту власних інтересів від ризиків небезпечного світу». Нова стратегія національної безпеки президента США передбачає бачення та план просунення національних інтересів, глобальних цінностей та міжнародного порядку, заснованого на сильному та сталому американському лідерстві. Цей погляд на американське лідерство тепер мертвий на додаток до Транстихоокеанському партнерству та лідерству США по боротьбі з зміненням клімату.

18 грудня 2017 року адміністрація Трампа опублікувала свою стратегію національної безпеки, яка зображає США як державу, що розвалюється, яка повинна вжити рішучих заходів та втілити політику «Америка перш за усе», щоб не бути переможеною своїми суперниками. Нова стратегія національної безпеки США заснована «на американських принципах, чіткій оцінці американських інтересів та рішучості розв’язувати задачі, які перед нами стоять. Це — стратегія принципового реалізму, який керується результатами, а не ідеологією». У документі є застереження від наслідків «руйнування промисловості США за останні два десятиріччя», яке «загрожує підірвати здатність виробників США відповідати вимогам національної безпеки», і стверджується, що «не існує неминучого історичного шляху», який гарантує, що вільна політична та економічна система в Америці автоматично переможе. «Успіх та невдача залежать від наших дій», — заявив Трамп.

Нинішня адміністрація США, як і попередні, закликає на перше місце поставити економічні інтереси Америки, але тільки тепер немає упевненості, що американські цінності та ідеологія будуть перемагати автоматично, а також закликає прийняти необхідність колосальної військової переваги для «запобігання успіху супротивника та забезпечення того, щоб американські громадяни не брали участь у чесній битві». Будь-яка велика нація прагне до військової переваги, проте лише мертва нація визнає страх перед «чесною битвою». Можливо, саме МЗС Північної Кореї відповів на американську стратегію національної безпеки, назвавши Америку «трупом на шляху у могилу».

«Незважаючи на серйозні проблеми, з якими ми стикаємось і які неможна ігнорувати, усе ж таки ми не розчаровані і не боїмось; ми з оптимізмом дивимось на прогрес нашої революції у нинішній ситуації», — сказав лідер Північної Кореї Кім Чен Ин. Нова стратегія нацбезпеки президента США попереджає, «що режим ізгоїв у Північній Кореї швидко розвиває свої електронні, ядерні та балістичні програми». Тому «у США зараз запроваджується багаторівнева система протиракетної оборони з акцентом на Північну Корею та Іран для захисту батьківщини від ракетних атак». Проте загроза Північної Кореї послідовно використовується у політиці США, щоб загрожувати Китаю та спричиняти тиск на нього.

Основною відмінністю від попередньої стратегії є позначення Китаю та Росії як держав, які прагнуть «створити світ, який суперечить американським цінностям та інтересам». «Китай прагне витіснити Америку із Індо - Тихоокеанського регіону, розширити масштаби своєї економічної моделі, орієнтованої на державу, та змінити порядок у регіоні на свою користь». У той же час «Росія прагне відновити статус великої держави та створити зони впливу поблизу своїх кордонів». Зокрема, нова стратегія націлена на китайську загрозу. «Китай збирає та використовує дані у безпрецедентних масштабах...

Він будує добре оснащену армію, яка конкурує з нашою у регіоні. Його ядерний арсенал зростає та диверсифікується, а військовий розвиток та економічна експансія Китаю частково пов’язані з його доступом до інноваційної економіки США, а також до американських університетів світового рівня», — згадується у новій стратегії США. У той час як нещодавня стратегія національної безпеки Обами усього один раз згадала інтелектуальну власність у контексті кібербезпеки, адміністрація Трампа в основному зосередилась на необхідності захисту права на інтелектуальну власність,яка доступна «у різноманітних підприємствах, університетах та коледжах»: «Втрата наших інновацій та технологічних досліджень буде мати глибокі негативні наслідки для американського процвітання та влади».

Залишається неясним, як Америка може набути успіху у цій справі, якщо Трамп переступив через роки попередньої політики США, скерованої на стримування Китаю через регіональні та економічні союзи. Втративши багатьох колишніх друзів, Америка тепер розраховує на серйозні провокації та небезпеку ядерної війни, щоб створити кризу, яка буде перешкоджати Китаю, перш ніж він буде готовий напряму стикнутись з Америкою.


Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Робін
9 Рабіус-сані 1439рг.х.
27.12.2017 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню