Уряд Туркменістану краде муку із домов своїх же громадян!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В останні дні у Туркменістані відчувається нестача хліба та дефіцит муки. Як повідомляє «АНТ» («Альтернативні Новини Туркменістану»), у державні крамниці хліб постачається усього 1 раз на день, вранці, і то не в усі точки продажу.

«Буханки хліба розбирають умить, навіть той хліб, який у «ситі» часі ніхто особливо не купував», — повідомило джерело «АНТ».

Тим часом влада північного регіону Туркменистану у пошуках рішення проблеми дефіциту муки розглядають заходи по пошуку та конфіскації «надлишків муки» у місцевих жителів. Ситуація дійшла до того, що навіть висівки, що зазвичай використовуються для годування домашньої худоби, виявились недостатніми, щоб покрити потребу людей у хлібі, що стає причиною тисняви, повідомляє туркменська служба радіо «Азатлик» у Дашогузі.

Як повідомляють джерела у регіоні, жителі на знак протесту усе частіше збираються перед будівлями місцевих адміністрацій. У зв’язку з цим влада, у спробі заспокоїти населення, проводить роз’яснювальні бесіди з залученням релігійних діячів та старійшин. У свою чергу, місцева поліція здійснює заходи по запобіганню виникнення черг, збираючи номери телефонів тих, хто зібрався, з обіцянкою зателефонувати при надходженні муки у продаж.

Ані влада Туркменістану, ані місцеві ЗМІ не стурбовані фактом підвищення цін на продовольчі товари та послуги. Навпаки, вони надають брехливу картину економічного успіху країни.

Туркменістан, у якому проживає біля п’яти мільйонів людей, володіє четвертими по величині запасами природного газу у світі. Перший президент країни Сапармурат Ніязов після набуття незалежності у 1991 році заявляв, що Туркменістан стане другим Кувейтом і усі будуть їздити на «Мерседесах». Замість цього Туркменістан другий рік поспіль переживає дефіцит основних продуктів харчування по мірі наближення зими. Співрозмовники редакції радіо «Азатлик» описують ситуацію у країні як далеку від другого Кувейту.

На думку експертів, Туркменістан переживає найбільш серйозну економічну кризу з часів набуття незалежності. Основною причиною цієї кризи є зниження світових цін на енергоресурси, від продажу яких головним чином залежить економіка цієї країни. Окрім цього, ситуація погіршується, зокрема, неефективністю економічного управління.

Проведення Азіатських ігор у зачинених спортзалах наприкінці вересня минулого року, на яке було витрачено від 10 до 15 мільярдів доларів, також нанесло серйозний удар по економіці.

Співрозмовники «Азатлика» стверджують, що співробітники поліції перевіряють автомобілі, що проїжджають через міст на Амударье, та штрафують тих, хто везе муку, пригрозивши у випадку непокори покарати та відібрати продовольство.

О мусульмани Туркменістану!

Цей президент доводить своїх громадян до крайнього зубожіння та голоду,він навіть краде муку із домов і відправляє у в’язницю тих, хто намагається завезти пшеницю із сусідніх країн. Він виставляє останніх у виді контрабандистів, а його помічники обшукують автомобілі та віднімають муку. Хіба така людина підходить для того, щоб бути президентом?!

Незважаючи на насиченість вашої землі природними ресурсами, переживаєма вами продовольча криза в основному пов’язана з неправильним розподілом, недбалим ставленням до сільського господарства та промисловості, а також невиконанням урядом своєї відповідальності та своїх прямих обов’язків. У Середній Азії є райони з плодючими землями, якій сприятливі для землеробства. Це означає що нестача продовольчих продуктів може виникнути лише у результаті стихійних лих, таких як засуха або проливні дощі. Проте ми не бачили ніяких подібних інцидентів.

Прийшов час відвернутись від цього несправедливого уряду та прийняти курс на встановлення праведної держави — Ісламський Халіфат за методом пророцтва, яким буде керувати халіф згідно з положеннями ісламського законодавства, побоюючись перед Аллахом замахнутись на права своїх громадян. Мусульмани скучили по такому халіфу, как Умар аль-Фарук (нехай буде Аллах задоволений ним), який із Байт уль-Маль (державної казни) на своїй спині ніс муку та особисто доставляв масло своїм підданим, потім готував їжу і особисто годував дітей, яких він зустрів голодними. Лише зі встановленням такої держави будуть ліквідовані безробіття, бідність та непомірний ріст цін. Тоді мусульмани позбавляться від голоду та займуться виконанням того, що Аллах поставив їм в обов’язок, прагнучи заслужити Його вдоволення.

Мухлисаіз Узбекистану
07.03.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая