Торгові війни та їх загроза світовій економіці

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

«Трамп реалізував свої загрози та ввів двадцятип’ятивідсоткові мита на імпорт сталі та десятивідсоткові — на імпорт алюмінію.

На думку американського президента, цей крок буде сприяти розвитку промисловості США після того, як його країна стикнулась з недобросовісною торговою практикою. Він додав, що цей крок також буде сприяти захисту національної безпеки Сполучених Штатів...», — пише сайт «BBC Arabic» від 09.03.2018.

Цей крок зустрів сильну опозицію з боку політиків всередині Америки, навіть від володарів промислових підприємств, таких як авто- та авіазаводи. Із засудженням виступили Китай, Європейський Союз, Японія та інші постраждалі країни. Окрім того, були озвучені попередження та відповідні реакції з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ) та генерального директора Всесвітньої торгової організації (ВТО) Роберта Азеведу. На сайті «BBC» від 03.03.2018 була опублікована доповідь:

«Представник МВФ попередив про торгові рішення Трампа і сказав, що цей крок спочатку спричинить шкоду Америці, а потім — і іншим країнам. Генеральний директор ВТО Роберто Азеведу сказав, що торгова війна не в інтересах якої-небудь сторони...».

Якою є реальність цих економічних дій? Америка — голова зла у цих торгових війнах. Вона перевершує інші країни здібностями та можливостями у розпалюванні та поширенні цих війн в усі куточки земної кулі, тому що Америка володіє найсильнішою економікою у світі та контролює глобальне валютне покриття — долар. Америка — найбільший у світі імпортер товарів та послуг через високе споживання, а також найбільше джерело цих товарів та послуг. Вона має найбільшу площу світових ринків за кордоном за рахунок своїх агентів та політичного впливу у більшості регіонів світу. Окрім того, Америка є найбільш сильною державою у військовому відношенні. Вона володіє економічними можливостями, підтримуючими цю військову силу в усіх морях та океанах світу.

Американський письменник Девід Гамперт зазначив: «Америка володіє здібностями та можливостями, що ставить її вище інших країн. Вона володіє тридцятьма відсотками акцій іноземних інвестицій. Америка володіє чотирма із семи найбільших банків у світі... Долар США є основою обміну на світових ринках та и банках... 95% прибутків від ЗМІ належать Америці... Три чверті світових продажів зброї відносяться до Америки... Вона очолює більшість глобальних інститутів, у тому числі ті, які домінують у світовій економіці... Володіє морським контролем та здатністю накласти морське ембарго... Вона є першою країною у дослідженнях та винаходах, які примушують світ прогресувати...».

Способи економічних війн, розпалюваних Америкою, численні та різноманітні. Ця війна приймає усі нові форми. Це не перший випадок, коли Америка розпалює міжнародні економічній війни. Неодноразово вона кидала виклик країнам світу, особливо промислово розвинутим, декілька разів підвищуючи відсоткові ставки за останні роки, що примушувало ці країни також підвищити відсоткові ставки у відповідь, щоб зупинити відтік капіталу в Америку.

Сполучені Штати ввели так звані «протекціоністські тарифні бар’єри» на імпорт у 50% і так званий «митний тариф» у 30% на деякі товари, як імпорт пральних машин та сонячних батарей, а також митний тариф у 220% був введений на канадські літаки «Bombardier». Сполучені Штати розпалили війну на фондовій біржі, почали підвищувати та опускати ціну на нафту, спровокували економічні кризи та впустили багато казначейських облігацій, не дотримуючи балансу. Окрім цього, Америка робила багато інших економічних дій та вводила засоби контролю, які блискавично інші країни і ставили причиною великих втрат.

Подібна політика та відповідні реакції мали економічні наслідки для цих держав. Наприклад, вони вплинули на кількість проектів та підприємств через високу відсоткову ставку на кредити, також вплинули на ріст цін у цих країнах через збільшення витрат на вироблений матеріал, таких як вартість енергії та сировини. Погані наслідки також торкнулись міжнародних торгових рухів в експорті через високу ціну долара, будь то в Америці або державах, які беруть долар у якості інструменту для зовнішніх фінансових операцій.

Стратегічний експерт компанії «ADS» Нізар Аріді розповів  каналу «SkyNews» 15.12.2016, що «у 2016 році Федеральний резервний банк підвищив відсоткову ставку у 3 рази через зниження поточних показників США». Він додав:

«Ціни на золото та корисні копалини упали, а ціна на нафту знизилась до 55 дол. за барель. Це стало причиною значних втрат на ринках Перської затоки та Азії».

На сайті «Al-Jazeera» від 16.12.2016 з’явилась новина:

«Послідовне підвищення відсоткової ставки у Федеральному резервному банку створило проблеми в інших країнах, особливо у країнах з економікою, що розвивається, таких як Туреччина, Бразилія та Росія, оскільки розходження відсоткових ставок призводить до витоку із цих країн та поверненню у США. Більше того, сплата доларових заборгованостей цими країнами стає усі більш складним у зв’язку з ростом відсоткових ставок у США, що обтяжує економіку країн, що розвиваються».

Політика Америки у виді торгових війн та інших способів має наступні цілі:

1 — Усунення дефіциту торгового балансу США. На сайті «ElyomNew» 11 березня 2018 року у статті під назвою «Торгові війни» було написано: «Однією із причин цих війн є дефіцит торгового балансу США, який за останні роки став фіксуватись постійно. Він зростає так, що сукупний дефіцит торгового балансу США у минулому 2017 році склав біля 566 млрд. дол., що складає біля 2,9% від ВВП Америки».

2 — Послаблення політичних та економічних супротивників, підкорення їх своїй політиці, обмеження їх можливостей конкурувати з жадібною політикою США, а також руйнування ЄС та Китаю же.

3 — Обмеження Китаю у своєму регіоні і у той же час збереження його економіки,зв’язаною з економікою Америки в імпорті, експорті та валюті .

4 — Притягнення іноземного капіталу в Америку, щоб збільшити розмір економічних проектів, підвищивши відсоткову ставку на долар у банках.

5 — Панування над зовнішніми ринками, імпортом та експортом, продажем зброї, а також контроль над нафтовими ринками та цінами.

Успіх Америки не означає, що вона далека від небезпек цих глобальних торгових війн. Вони також завдають шкоди американській економіці, особливо обсягу внутрішніх галузей промисловості, а, отож, і безробіттю і зайнятості, а також експорту через ріст цін на товари та послуги. Ця агресивна політика спричиняє безпосередній вплив на ціни на фондових та глобальних фінансових ринках, тому вона загрожує і Америці. Америка через свою злісну політику як і раніше страждає від фінансової кризи у 2008 році,про що свідчить дефіцит бюджету та торгового балансу, який, згідно даним, опублікованим Бюро економічного аналізу США, у листопаді 2017 року досяг 50,5 млрд. дол., і це найгірший показник з 2012 року. Очікується, що дефіцит бюджету США у поточному 2018 році складе 702 млрд. дол. Директор Білого дому з питань бюджету Мік Малвані повідомив ЗМІ, що «ріст дефіциту у такі короткі строки підкреслює необхідність відновлення фінансового порядку. Що стосується фінансових відносин у країні, то наша країна повинна внести серйозні змінення у політику, якщо ми хочемо, щоб наші громадяни жили у безпеці та досягли процвітання у майбутньому».

Зло цієї політики,економічної боротьби та суперництва у формі торгових війн між крупними державами спричиняє шкоду усьому людству, а не лише великим державам. Причиною тому служить глобальна економічна взаємозалежність на фінансових ринках та домінування долару по відношенню до усіх валют. Найбільш постраждалими країнами, на жаль, є країни ісламського світу через їх нездатність запобігти цим потрясінням та кризам. Країни ісламського світу тісно зв’язані з економікою держав невір’я, і вони не мають протекціонізму або захисту, а також ані індустріальної, ані сільськогосподарської залежності. Вони лише беруть долар США як головне покриття валюти та збережень. Ціни на нафту та газ стягуються у цій валюті, а їх фінансові ринки зв’язані зі світовими ринками.

Увесь світ сьогодні живе на краю провалля з причини цієї глобальної торгової війни. Це призвело до таких розорень та руйнувань, яких світ не бачив до того, і навіть загрожує зникненням цілих країн з мапи світу через економічне спустошення. Єдиний порятунок людства — це слідування божественній системі у фінансових та ділових положеннях, а також в економічній політиці та відмова від усього руйнівного зла, яке ввергає у лихо свою країну та усі інші з причини її недоліків. Цього можна було досягти лише у системі Ісламу — системі істинної турботи, системі захисту економіки та справедливого розподілу багатства. Ми просимо Всевишнього врятувати людство від політичного та економічного зла справедливістю Ісламу під владою Халіфату за методом пророцтва.


Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб, аль-Кудс
28.03.2018р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню