Величезні тюремні строки в Марокко лише за вимогу справедливості та покращення життя

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У суботу (30.06.2018) на сайті «Anadolu» була опублікована новина:

«У п’ятницю — вже третій день поспіль — у Марокко спостерігаються протести проти жорстких судових вироків активістам демонстрацій у Ріфі.

Протести проходили у містах Уджда (північний схід) та Хеніфра (центр країни). У них брали участь десятки людей, вимагаючи негайного звільнення затриманих та скасування вироків у їх відношенні.

Також перед марокканським посольством у Парижі пройшла демонстрація, у якій брали участь десятки марокканців, піднімаючи гасла з закликом «покласти край напруженості у Ріфі та звільнити затриманих».

«Ар-Рая»: як повідомляє інформаційне агентство «BBC», марокканський суд приговорив до 20-ти років Насіра Зафзафі, лідера протестів або «Народного руху» у північному регіоні Ріф у місті Хосейма. Суд також приговорив Набіля Ахмаджика, Вассіма аль-Бустані та Саміра Ігіда до 20-ти років. Іще троє були приговорені до 15-ти рокам у тому ж суді. Сім активістів були приговорені до 5-ти рокам та шестеро — до 10-ти рокам позбавлення волі. Іще сім активістів отримали по 3 роки і 12 людей — по два роки, проти одного активіста судовий розгляд призупинений.

Ці величезні строки тюремного ув’язнення були винесені проти активістів, які вели або брали участь у протестах проти зубожіння, безробіття та малозабезпеченості, що розразились в Марокко, особливо після смерті продавця риби Мухсіна Фікрі, який загинув у ковші сміттєвоза, звідки він намагався дістати конфіскований у нього улов. Дивно, що вбивць Мухсіна Фікрі суд приговорив до малих тюремних строків — деякі із них були ув’язнені у тюрмі на декілька місяців, а інші були виправдані.

Марокканський режим вважає, що такі жорсткі вироки можуть налякати та стримати марокканців від будь-яких дій проти влади або вимог її скинення. Проте подібні акти залякування лише підсилюють гнів народу, невдоволення та прагнення звільнитись від пригноблення та встановити справедливу систему, яка об’єднує мусульман, а не розділяє.

 

Огляд новин «Ар-Рая»
11.07.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню