Чому Трамп загрожує виходом Америки із НАТО?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У відкритті саміту НАТО в Брюсселі 11-12 липня не було нічого неочікуваного, але сюрпризи почались пізніше.

Трамп почав розповідати, що для захисту своєї передвиборчої кампанії у 2016 році у нього не було досить грошей, а далі він почав накаляти обстановку для кипіння. У перший день саміту НАТО Трамп заявив: «Ми захищаємо Німеччину, Францію та усі ці держави. Німеччина повністю залежна від Росії, тому що отримує 60-70% палива, а також новий трубопровід із Росії. Поправте мене, якщо це нормально, оскільки я вважаю інакше. Німеччина витрачає на утримання НАТО усього 1% ВВП, у той час як США щорічно відраховує 4,2% ВВП».

Проте те, що сталося у перший день саміту, було нічим порівняно з другим днем. За годину до зібрання Трамп опублікував на своїй сторінці у «Twitter»: «Усі країни НАТО повинні відраховувати на діяльність Альянсу 2% ВВП щорічно, які решті решт повинні доходити до 4%». Трамп прийшов з запізненням, внісши нове у порядок денний саміту. Він, вказуючи пальцем на канцлера Німеччини, грубо звернувся до неї і сказав: «Тобі, Ангела, тобі треба щось робити !».

У результаті цього почалась термінова, не передбачена порядком денним зустріч лідерів країн-учасниць Північноатлантичного альянсу без преси. Після чого більшість лідерів пішли поквапцем та скасували раніше заплановані прес-конференції, за винятком Трампа, який похвастався перемогою словами: «Нарешті-то ми зустрілись». Щось із сказаного на закритому засіданні було озвучено перед пресою. Трамп заявив: «Вони повинні збільшити витрати до січня 2019 року, або США будуть рухатись в одиночку». На питання про те, як він вийде із НАТО без схвалення Конгресу, Трамп відповів: «Я думаю, що у мене вийде».

Чому Трамп «строїть» союзників Америки в Європі? Сенатор США Джон Маккейн охарактеризував дії Трампа під час саміту словами: «Розчаровують, але аніскільки не дивують. Це слова однієї людини, а американці та Конгрес як і раніше вірять у Північноатлантичний альянс». Джон Керрі, колишній держсекретар США, сказав, що коментарі Трампа про Німеччину були «обурливими, руйнівними та антиамериканськими». Трампа звинувачують у тому, що він грубий, але факт у тому, що за ним стоять партія та фракція американських капіталістів, які складають більшість.

Суть словесних Трамп-атак на європейських лідерів полягає не у збільшенні витрат на спільну оборону. Європейці вже погодились збільшити витрати. Америка націлена на ЄС тому, що останній став дуже сильним, а не через слабкість ЄС. Напередодні саміту НАТО президент Європейської ради Дональд Туск опублікував на сайті Євроради повідомлення: «Дорога Америка, цінуй своїх союзників, адже у тебе їх не так багато, врешті решт». Це послання з’явилось після того, як ЄС досяг дипломатичної перемоги в Європі, щоб забезпечити більший доступ до стратегічних ресурсів НАТО. З часів Варшавської зустрічі 2016 року ЄС підсилив свою роль у НАТО як колективний орган. Проте Америка бажає бачити не колектив, а окремі особистості. Ось чому Трамп пред’являє більш складні вимоги, наприклад, раптово просить європейців заплатити 4% свого внутрішнього валового продукту після того, як європейські лідери погодились заплатити 2%. У цьому причина того, що він принижує лідерів із Європи.

Раніше США націлювались на ЄС, використовуючи митні збори і вимагаючи не слідувати самостійній політиці у відношенні Ірану. На травневому саміті Європейського Союзу президент Європейської ради заявив, що Європа стикається з Америкою:

«Сьогодні ми спостерігаємо нове явище: надзвичайну жорстокість та упертість американської адміністрації. Враховуючи останні рішення президента Трампа, можна подумати: з такими друзями не треба і ворогів. Я не сумніваюсь, що у новій глобальній грі Європа буде або одним із головних гравців, або заручником. Це єдина реальна альтернатива. Щоб Європі не стати мішенню світової політики, їй як ніколи раніше треба бути економічним, політичним та військовим об’єднанням. Говорячи інакше : або ми будемо разом, або нас зовсім не буде. Чесно кажучи, Європа повинна бути вдячна президенту Трампу, тому що, завдяки йому ми позбувались від старих ілюзій».

 

18.07.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню