Америка стискає лещата над Сомалі руками МВФ та Всесвітнього банку

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

На протязі близько 30 останніх років Сомалі не мав права на фінансування з боку Інституту міжнародного розвитку у складі Всесвітнього банку, тому що Сомалі винен МВФ та Всесвітньому банку понад 800 млн. доларів як частина загального боргу,сума якого складає 5,5 млрд. доларів.

Більша частина цих боргів припадає на відсоткові кредити і штрафи, які належать численним державам та двобічним кредиторам іще з 80-х років минулого сторіччя. Тому що Америка жорстко керувала країною, нав’язуючи їй борги у часи правління лояльного до неї президента Мухаммада Сіада Барре, то це означає, що і інститути, які належать Америці, теж взяли в усіх операціях реформ у країні, пов’язаних зі скасуванням колишніх боргів та видачею нових кредитів!

Довгі, скоординовані зусилля між т.з. «Новим урядом Сомалі» та МВФ з Всесвітнім банком, які відкрили свої представництва у Магадішо, дали свої плоди. У нещодавніх новинах говорилось про те, що Сомалі повністю виконав усі 27 умов, висунутих глобальними банками, що слідують за Всесвітнім банком, в обмін на пом’якшення несплачених боргів («RadioDalsan», 22.09.2018). Окрім того, Всесвітній банк погодився передати Сомалі 80 млн. доларів у вигляді субсидії для підтримання загальних економічних реформ у країні, що, згідно заяви Всесвітнього банку,явилось само по себе першим грошовим траншем на адресу Сомалі, постраждалого від війни за останні 30 років («RadioDalsan», 27.09.2018).

Сомалі — країна з переважним мусульманським населенням, яка пала жертвою конфлікту між колонізаторами — Америкою, з одного боку, і Європою, зокрема — Британією, з іншого — заради гегемонії та розграбування природних ресурсів, особливо нафти, а також заради контролю над Аденською затокою, що веде до Червоного моря. Ситуація у країні погіршилась після падіння правління Мухаммада Сіада Барре, американського агента, у 1991 р. І оскільки приблизно 2/3 Сомалі тоді були віддані для розробки таким американським компаніям, як «ConocoPhillips», «Amoco» та «Chevron» за декілька років до скинення проамериканського Сомалійського диктатора Мухаммада Сіада Барре і початку хаотичної поведінки мусульман, то Америка заради порятунку положення своїх корпорацій та їх внесків поквапилась наказом Буша відправити війська для окупації Сомалі і захистити свої багатомільйонні інвестиції під приводом захисту поставок гуманітарної допомоги у Сомалі.

Сомалі як і раніше грабують, і американська окупація нікуди не ділась, доки править Мухаммад Абдуллах «Фармаджо»,президент з 2017 р. Американська політика з часів Мухаммада Сіада Барре і по сьогоднішній день зосереджена лише на добуванні ресурсів Сомалі. Після поразки американських військ у Сомалі з причини відповіді мусульман на заклик об’єднуватись під гаслом «Джихад проти окупантів» Америка була принижена на полі бою, незважаючи на усе своє розвинуте озброєння, застосоване у війні проти муджахідів Сомалі.

З тих часів Америка вирішила змінити тактику та вдатися замість раніше використаних методів до реформ демократії та влади у Сомалі. Тим самим Америка спробувала ввести в оману народ Сомалі своєю культурою та західними світськими цінностями і повністю викривити ісламську ідентичність місцевих мусульман, щоб вже після цього досягти своїх цілей. Для цього вона використала свої фінансові інститути, прикладів яким не порахувати, але важливішими із них є МВФ та Всесвітній банк. Вони почали надавати допомогу Сомалійському уряду і тим самим підтримувати життєдіяльність правлячого режиму, який в обмін почав виконувати їх волю і запроваджувати американську політику. Тому головною задачею, яка стоїть перед МВФ та Всесвітнім банком в Сомалі, є участь у контролі над Сомалі як державою, нав’язування їй американської політики без надання допомоги місцевому населенню. Подібне вже траплялось, коли у 2017 р. більше 6 млн. Сомалійців стикнулось з сильним голодом з причини іще однієї війни, розгорнутої Америкою проти т.з. «екстремізму» та «тероризму», хоча правда полягає у тому, що усі ці війни розгортаються штучно, щоб і надалі грабувати країну!

Ясно видно, що Америка з її фінансовими інститутами не лише вороги Сомалі, але й Кенії, яка заявила нещодавно про фінансовий законопроект 2018 р., який відображає положення МВФ, які врешті решт призведуть людей до виснаження та зубожіння! Найбільш правильним рішенням для Сомалі, для Кенії і взагалі для усієї Африки є обірвати усі зв’язки з західними інститутами на кшталт МВФ та Всесвітнього банку, тому що вони захищають лише зловонну політику світських капіталістів, які прикрашають свої речі! Заміною ж їм стане розвиток ідеї заклику до встановлення Халіфату за методом пророцтва, тому що Халіфат забезпечить не лише істинний розвиток усієї Африки, але й вижене усіх світських колонізаторів, після чого Африка поверне свою надію і втілить свій потенціал на шляху до спокійного та процвітаючого життя.

 

Газета «Ар-Рая»
Алі Насуро Алі
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Кенії
29 Сафара 1440 р.х.
07.11.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню