Проміжні вибори у США — люди розділились

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Колишній президент США Річард Ніксон говорив: «Люди реагують на страх, а не на любов. Цьому не вчать у недільній школі, але це правда».

Його слова описують настрої виборців на нинішніх поміжних виборах у США, які 6 листопада вирішували, яка із сторін буде контролювати Палату представників та Сенат, а також багато державних портфелів. Нинішня проміжна виборча кампанія характеризується страхом. Причиною тому служить глибоке розділення, яке розриває США і навіть родини навпіл.

Син і донька республіканського кандидата у Сенат від штату Міссурі Джоша Хоулі умовляли виборців відмовитись від їх батька. «Мій батько — фанатик. Його треба зупинити. Його ідеологія — це чиста ненависть. Це безумство», — сказав його син. «Він зробив декілька расистських коментарів», — сказала його донька. Газета «RenoGazette-Journal» опублікувала статтю, у якій 12 членів родини Адама Лаксальта, кандидата від республіканців на пост губернатора штату Невада, розкритикували його, заявивши, що вони «вимушені захищати своє прізвище від використання Адамом».

Проти іншого кандидата від республіканської партії у Палату представників, Пола Госара, який нещодавно виступив на антимусульманському мітингу у Великобританії і заявив, що Джордж Сорос співпрацював з нацистами, виступили шестеро його братів та сестер. Вони записали передвиборчий ролик, у якому закликали виборців голосувати за його супротивника-демократа.

На національному рівні люди теж відчувають страх. Після того, як одинадцять євреїв, які проводили служіння у синагозі Піттсбургу, були вбиті правим радикалом, Трамп по прибутті до протестуючих побачив плакати з написом «це твоя вина», «слова і діло справа». Два роки назад Трамп прийшов до влади на хвилі страху та нетерплячості, і тепер використовує ту ж схему, щоб мотивувати білих націоналістів голосувати за республіканців на проміжних виборах. Він проводить мітинги у ключових штатах і попереджає про небезпеку мігрантів: «Радикальні демократи хочуть ввергнуть нашу країну у жахіття глухого куту, зубожіння та хаосу, ви це знаєте. Вони хочуть нав’язати нашій країні соціалізм, перетворити нас у другу Венесуелу, широко відкрити наші кордони для смертельних наркотиків та нещадних банд: «Ласкаво просимо усім! Заходьте!».

Його прибічники люблять таку риторику. Він збуджує їх до такого безумства, що вони почувають себе у стані війни. Під час передвиборчого раллі Трампа у Вісконсині репортер «TheGuardian» взяв інтерв’ю у його прибічника, який похизувався словами, сказаними своїй сестрі: «Якщо у цій країні буде громадянська війна, і ти будеш на неправильній стороні, то я не роздумуючи вистрілю у тебе». Інший прибічник Трампа у жовтні відправив поштою 14 бомб видним демократам та іншим супротивникам Трампа. З такими настроями обидві сторони витрачають багато грошей, а остаточна вартість, як очікується, складе 5 мільярдів доларів.

Трамп сказав: «Я граю на людських фантазіях. Люди хочуть вірити у щось найбільш велике і найбільш видовищне». Одна із цих фантазій полягає у тому, що серед караванів із тисяч мігрантів, що рухаються із Мексики у США, приховані «близькосхідні терористи». Мігранти мирні, і немає ніяких ознак якого-небудь зв’язку з «тероризмом», але Трамп назвав це вторгненням і відправляє тисячі солдатів на кордон з Мексикою. Прибічники Трампа вважають, що він захищає добросовісних білих американців від брехні та змов сил зла, які руйнують країну та крадуть робочі місця.

Система управління США включає систему «стримувань та противаги», призначену для запобігання зловживання владою, і, отож, через два роки після президентських виборів проводяться проміжні вибори, щоб надати можливість замінити тих, хто контролює Сенат і Палату представників. У справжній час вони контролюються партією президента, але припускається, що після виборів Палата представників перейде під контроль демократів. Якщо це трапиться, тоді демократи будуть роздувати тему податків та скандалів навколо Трампа у надії на його імпічмент, як це зробили республіканці у відношенні Білла Клинтона за допомогою скандалу з Монікою Левінскі. Реакція білих націоналістів буде більш жорсткою, оскільки вони вважають, що є частиною війни по «поверненню своєї країни», а «Трамп — їх єдиний герой». Проте, якщо республіканці утримають свою більшість в обох палатах Конгресу, то це буде ствердженням керівництва Трампа, і він стане більш сміливим, аніж коли-небудь до того.

 


Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Робін
29 Сафара 1440 р.х.
07.11.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню