Зміна тону не змінює сутності як самого тирану, так і деспотичного режиму

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Президенту Умару аль-Баширу загрожує кампанія народних повстань у Судані через допущення гострої економічної кризи.

Гіркоту цієї кризи вкусив кожен житель країни, починаючи з відокремлення Південного Судану у 2011 р.,тому що уряд втратив нафтові запаси півдня, де зосереджені ¾ від загального добування нафти. Це, у свою чергу, призвело до дефіциту палива у країні і втрати основного джерела закордонної валюти, не говорячи вже про фіскальну політику, що проводиться владою шляхом обмеження доступу населення до готівкових грошей і нездатності забезпечити населення хлібною мукою. Таким чином, усе населення (багатий і бідний) наразилось на небувалі потрясіння, навіть в основних потребах. Так, офіційне інформаційне агентство Судану «SudanNewsAgency» повідомляє, що рівень інфляції у грудні 2018 р. склав 72,94% проти 68,93% листопада того ж року. Скасування припускаємих субсидій на хліб та паливо, триваюча фіскальна політика під диктатом МВФ та інших подібних організацій призвели до невдоволення усіх суданців. Тепер аль-Башир стикнувся з наростаючим невдоволенням вже всередині своєї правлячої партії. Що стосується протестів і демонстрацій, то вони тривають вже четвертий тиждень.

Режим почав використовувати силу у придушенні демонстрацій, тому що, по-видимому, розум аль-Башира випарувався, і він відмовляється визнавати те, що відбувається. Дійшло до того, що він віддав наказ своїм озброєним формуванням вбивати та безжалісно утискати демонстрантів, де б вони не знаходились. Дійшло до того, що вони почали закидати сльозогінним газом лікарняні покої і притулки. Почали проводитись акти помсти у відношенні кожного, хто вийшов проти режиму. Мирних демонстрантів назвали агентами і звинуватили у зрадництві, сам же аль-Башир назвав їх диверсантами. За повідомленнями агентства «Reuters», суданська влада блокувала доступ до електронних засобів комунікації, які використовуються у заклику до протестів, вважаючи, що це не дасть можливості суданцям мати зв’язок між собою та координувати свої дії. Таким чином, поверх своєї гидоти режим стабільно продовжує виливати на себе ушати бруду. Демонстрації тривають через масштаби несправедливості, через відсутність рішення по виходу із кризи у влади.

Коли уряду не вдалось угомонити демонстрантів, аль-Башир дозволив собі вислухати поради від деяких. «Суданські сайти опублікували фотографії зустрічі президента аль-Башира з делегацією від Асоціації суданських вчених, яка проходила потайки … Це підштовхнуло шейха Абдуль-Хая Юсуфа розкрити обставини зустрічі. Він виклав зміст письмового послання, переданого делегацією президенту Умару аль-Баширу, після того, як воно йому було зачитано. Він зазначив, що звернувся до аль-Баширу по декільком моментам, включаючи те, що проливати кров людей є харамом і що держава несе відповідальність за кожну пролиту краплю крові … Шейх Абдуль-Хай Юсуф закликав президента Судану «заспокоїти людей за допомогою правдивої обіцянки та гідних слів», він також підкреслив неприпустимість «провокувати почуття людей, тому що це харам, а подібне неприпустимо» («ArabicPost» від 19.01.2019).

Можливо, аль-Башир усвідомив наслідки своїх слів та дій у відношенні протестуючих, тому він змінив свій тон. Були опубліковані наступні його слова: «Рух молоді у цьому напрямку виправданий …». Також він додав: «Молодь — це майбутнє Судану. Тому держава буде добиватись здійснення їх справедливих вимог і вирішувати їх проблеми» (із публікацій «ArabicPost» за 19.01.2019 и 20.01.2019).

Проте необхідно розуміти, що зміна тону не змінить несправедливість режиму та його беззаконня, як і не допоможуть розради і обіцянки. Необхідне корінне перетворення на основі Ісламу, і годі!

З урахування наявного клімату, який обіцяє початок перетворень, серед міжнародних, регіональних та місцевих сил почалась боротьба за лев’ячий шматок здобичі. «За словами Абдуль Ваххаба аль-Афанді, країни регіону «виступають проти успішного повстання» у Судані будь-якого роду. «І вони вважають, що якщо подібне трапиться, то вони будуть наступними» («ArabicPost»). Європейське дипломатичне джерело повідомило, що «країни, такі як Китай і Росія, розглядають Судан як врата Африки, незалежно від того, чи пов’язаний він з ними чи з Заходом. Ніхто не хоче краху Судану». Також джерело вказало на те, що Америка та ЄС «не підтримують аль-Башира» через ордер Міжнародного кримінального суду на його арешт у зв’язку з військовими злочинами та геноцидом у Дарфурі. При цьому вони продовжують взаємодіяти з владою Хартуму, щоб «забезпечити стабільність у Судані». Те ж джерело додало, що «міжнародні та регіональні сили не допустять краху у Судані» («ArabicPost»). Адже не секрет, що подібні уряди і країни існують для втілення у життя планів колонізатора. Судан у даному випадку — не виняток!

Звідси треба розуміти, що західному світу у цілому, і Америці — зокрема, неважливо, чи будуть тривати протести чи ні, тому що вони прагнуть до плавних змінень у нинішньому уряді, щоб замінити агента, який вже вичерпав свій ресурс і з якого спало останнє фігове листя. На його місце повинен прийти агент з новим обличчям, як рятівник, щоб завершити план Заходу: розділити Судан на дрібні політичні утворення. Такий план дозволить з легкістю поглинати багатства країни та принижувати її населення. Сьогодні нам необхідно показати істинне обличчя секуляризму, не дозволяючи йому прикриватись гаслами Ісламу. Треба стерегтись тих же пасток, у які потрапили народи Єгипту, Тунісу та інших країн. На жаль, їх революції були вкрадені.

По суті,такі революції закликані породити систему, засновану на ідеології, що дозволить побавити життя людей від тиранії та беззаконня капіталізму. Ці революції дають можливість  перенестись під милість Ісламу та його справедливість, які будуть втілені у державі Халіфат. Адже саме у Халіфаті правління буде здійснюватись за методом пророцтва.

 

Газета «Ар-Рая»
Якуб Ібрахім (Абу Ібрахім) — Хартум
17 Джумада аль-уля 1440 р.х.
23.01.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню