Що відбувається у Венесуелі? Як це стосується нас? Який зв’язок Америки з тим, що відбувається?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

23.01.2019 спікер парламенту Венесуели Хуан Гуайдо перед прибічниками, які зібрались, об’явив себе тимчасовим головою держави.

Проте військові розцінили подібне переворотом і виходом проти інститутів демократії та конституції, заявивши про свою підтримку президента Ніколаса Мадуро. Верховний суд також послідував прикладу військових.

У той же час позицію Америки у цьому питанні озвучив Дональд Трамп. Він визнав Гуайдо президентом Венесуели і почав вимагати від державного секретаря Майка Помпео захистити Гуайдо і призначити спецпосланця по справам Венесуели для налагодження зв’язку з нею. Також Радбезу ООН було запропоновано прийняти антивенесуельську резолюцію, проте Росія та Китай заблокували її прийняття. Вони назвали подібні дії замахуванням на законну владу і зовнішнім втручанням. Мадуро, у свою чергу, об’явив про розрив дипломатичних Відносин Венесуели з США. Що стосується позиції країн цього регіону, то одинадцять із них признали Гуайдо, а генеральний секретар Організації американських держав (ОАД) та Англія привітали його з посадою. ЄС попередив, що якщо на протязі восьми днів не будуть проведені нові вибори, то він визнає Гуайдо законним президентом країни. Що стосується самої ООН, то вона попередила, що ситуація погіршується і може вийти з-під контролю, тому закликала до негайного проведення переговорів з метою розрядити обстановку, що загострюється.

Внутрішні чвари та зовнішнє втручання, зокрема — з боку Америки, викликали хаос у Венесуелі. Америка є найбільшим крупним імпортером венесуельської нафти на 39%, і якщо на експорт нафти будуть накладені санкції, то це викличе катастрофічні наслідки для Венесуели. Але при цьому це також відіб’ється і на самій Америці, тому що ціни на нафту зростуть; враховуючи це, навряд чи Америка піде на такий крок. Поте деякі санкції усе-таки були накладені, наприклад, на венесуельське золото. Економіка Венесуели на 90% опирається на прибутки від продажу нафти. Тому, коли ціна бареля була 100 доларів, Венесуела жила добре, але коли ціна бареля впала, а національна валюта обрушилась, то інфляція зросла на 147000%.

Ціни на товари стали дуже високими, тому опозиція змогла вибити для себе 65% крісел на парламентських виборах. А це завело правлячу партію у глухий кут. Згідно доповідям ООН, через стан, який склався, більше 3 млн. венесуельців емігрувало із країни. Економіка Венесуели надзвичайно ламка і перебуває під американським пануванням.

Що стосується Мадуро, то він прийшов до влади після смерті Уго Чавеса у 2013 р. і був переобраний у 2018р., при цьому Америка звинуватила його у фальсифікації виборів. 20.05.2018 на Мадуро було скоєно замах і була спроба військового заколоту. Зі вступом на посаду президента Мадуро продовжив політику Уго Чавеса, намагаючись позбутися від гегемонії Америки, або хоча б послабити її, при цьому не розуміючи, що уся Латинська Америка знаходиться під американським впливом. У свій час, у 2002 р., проти Уго Чавеса було скоєно невдалий переворот, але він зміг усидіти при владі. А ось президент Гаїті Жан-Бертран Аристид був скинутий у 2004 р. Таким чином, Америка проводить свою політику переворотів у Латинській Америці, щоб утримати останню під своїм впливом, а також вона використовує пряме військову втручання, вдираючись у країни даного регіону. Так у свій час Америка захопила і приєднала частину Мексики. Латинська Америка розглядається Америкою як область свого впливу іще з часів доктрини Монро, яка була прийнята у 1823р. Отож, політичні маневри у Латинській Америці відбувались виключно з боку Америки, тому вона стала ненависна народам цього регіону.

Ось чому Америка у часи Обами намагалась примиритись з цими народами і покращити свій імідж, налагодивши відносини з Венесуелою та Кубою. У свій час колишній віце-президент Джо Байден відвідав декілька країн, і під час візиту у Чилі (28.03.2009) він сказав: «Минув час, коли США віддають накази, тепер вони хочуть співпраці і діалогу з Латинською Америкою». Америка бажала укласти угоду про створення зони вільної торгівлі між двома американськими континентами. Очікувалось, що на Саміті Америк (організована під егідою ОАД зустріч голів держав та урядів країн Америки), що проходить у Майамі,буде підписана декларація про зону вільної торгівлі, але ця спроба не увінчалась успіхом. У той день Уго Чавес назвав саміт інструментом для колонізації, а також звинуватив Америку у тому, що вона примушує країни регіону до підписання декларації про зону вільної торгівлі. Саміт завершився без якого-небудь прогресу, і відносини між двома американськими континентами були заморожені. Так у черговий раз Америка не змогла переконати країни Латинської  Америки у необхідності підписання такої декларації. Тому у 2005 р. у черговий раз був організований Саміт Америк, який відбувався в Аргентині. Проте він також з тріском провалився.

Однією із причин, по якій Америка бажає створення зони вільної торгівлі, є можливість для Америки грабувати багатства регіону під приводом декларації про зону вільної торгівлі, а також надати вихід своїм товарам. Подібні заходи дозволять тримати регіоні у бідності і під контролем, як це вдалось провернути з Мексикою, не давши їй звільнитися від лап колоніалізму. Адміністрація Обами спробувала змінити свій підхід, давши йому назву «рівні партнерські відносин». Сьогодні, коли до влади прийшов Трамп, і він почав використовувати свій варварський спосіб, щоб публічно та у різкій формі нав’язати американську колоніальну політику. Він втручається у кожну країну, принижуючи їх правителів, навіть якщо вони є послідовниками Америки, як,наприклад, правителі Мексики, КСА, Туреччини. Тому він і об’явив війну Мадуро.

Мадуро заявив, що він виступає не проти Америки, а проти колоніалізму. І що він не розривав відносин з американським народом, а розірвав відносини з урядом Трампа. Він заявив, що готовий продавати Америці картоплю, масло, цибулю, курку. Так, після принесення своєї присяги президента 10.01.2019 на другий строк, Мадуро заявив: «Прийшов новий світ, у якому відкидається домінування колоніальних режимів в одній країні або країнах, які ідуть услід за нею». Сьогодні положення Мадуро критично, тому що на нього мається тиск як всередині країни, так і ззовні, незважаючи на підтримку армії. Що стосується підтримки з боку Китаю та Росії, то вона не має впливу всередині Венесуели, тому що там присутній вплив Америки. Тепер Америка загрожує військовим втручанням, адже Трамп заявив: «Усі варіанти — на столі». Що стосується країн Європи, то вони не мають присутності у Венесуелі, але, будучи державами колоніалізму, вони спробували зайняти іншу позицію, заявивши, що підтримають Гуайдо, якщо нові вибори не будуть проведені на протязі восьми днів.

Мадуро готовий до діалогу з опозицією та Америкою, адже він усвідомлює силу Америки. Тому не виключається варіант нових президентських виборів.

Венесуела та Латинська Америка мають відношення до нас тим, що живуть у зубожінні та відсталості, у нещасті та омані. Причина тому — американський колоніалізм. Так, вони хочуть позбутися від цього, але не можуть, тому що їх режими деспотичні та корумповані, і при цьому вони не мають тієї ідеї  яка їх врятує. Нам, як кращій Уммі, виведеної для людей, необхідно позбавити ці народи (і людство у цілому) від зла колоніалізму та гегемонії його держав. Прийшов час для скинення гегемонії Америки, адже вона ненависна народам усього світу. Подібне зможемо зробити лише ми, тому що ми несемо чисту ідеологію. Ми повинні поквапитись до встановлення Другого Праведного Халіфату, щоб вивести народи із мороку невір’я до світла віри і справедливості Ісламу.

 


Газета «Ар-Рая»
Асъад Мансур
24 Джумада аль-уля 1440 р.х.
30.01.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню