Чисто світський Сомалі — мрія Америки

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

СМИ повідомили про арешт Мухтара Робов «Абу Мансура» (13.12.2018) на черговому мітингу, скликаному виконуючим обов’язки президента у Південно-Західному Сомалі у місті Байдабо.

Робов був негайно затриманий ефіопськими офіцерами і доставлений на військову базу Ефіопії на околиці міста, він продовжить там залишатись, доки його не переведуть у Могадішо.

Мухтар Робов «Абу Мансур» є колишнім заступником лідера і представником руху «Аш-Шабаб», який спочатку був створений для боротьби з «ефіопською окупацією». Перш ніж приєднатись до «Аш-Шабаб» на початку 2000 років, Мухтар Робов брав участь в антирадянському джихаді в Афганістані, який підтримувався у першу чергу Саудівською Аравією, Пакистаном і Америкою. Пізніше Абу Мансур на протязі тривалого часу був лідером Сомалійського ісламського руху і допоміг відновити елементи Ісламського союзу, розчавленого ефіопською армією у 1997 році, у виді «Союзу ісламських судів», який ненадовго зберіг владу у більшій південній і центральній частинах Сомалі у 2006–2007 рр., але був розгромлений після чергового ефіопського вторгнення.

Мухтар Робов «Абу Мансур» потрапив в американський список «винагороди за допомогу правосуддю» 7 червня 2012 року, де за його піймання об’явили 5 мільйонів доларів США, але 23 червня 2017 року він був виключений звідти у результаті переговорів між США та сомалійським урядом. Окрім того, 13 серпня 2017 року Робов здався сомалійським силам, що стало розцінюватись як історичний розкол між ним та «Аш-Шабаб». 4 жовтня 2018 року він знов з’явився у новинах, але вже у якості кандидату у президенти на регіональних виборах у Південно-Західному Сомалі, спочатку запланованих на 17 жовтня 2018 року.

Вищесказане ясно говорить про те, що Мухтар Робов є черговим приспішником США у Сомалі. Він є відомою та впливовою фігурою у своєму клані. Федеральний уряд Сомалі закликав його висунути свою кандидатуру на очікуваних виборах, щоб тим самим кинути виклик Шаріфу Хасану Шейху Адану, який тоді був президентом Південно-Західного Сомалі і виступив проти політики Могадишо, балотуючись на другий строк. Проте 7 листопада 2018 року Шаріф Хасан Шейх Адан квапливо подав у відставку, коли зрозумів, що не зможе уникнути втручання Могадішо і впливу Робов. Ухід Шаріфа Хасана став кінцем і для Мухтара Робов, оскільки перешкод для сомалійського федерального уряду більше не існувало. Тому федеральний уряд Сомалі відкладав вибори з 17 листопаду спочатку на 5 грудня, а потім на 19 грудня 2018 року. Окрім того, Південно-Західна виборча комісія виключила кандидатуру Робов через те, що останній не пройшов свою програму по реабілітації втікачів (по ретельній перевірці колишній членів «Аш-Шабаб»). Проте потім Робов став створювати проблеми через свою несталість, що вимусило федеральний уряд Сомалі арештувати його. Врешті решт Мухтар Робов не зміг взяти участь у виборах, на яких 19 грудня 2018 року переміг колишній міністр енергетики Абдульазіз Хасан Мухаммад «Лафтагарін».

Америка хоче, щоб Сомалі залишався чисто світською державою, якою керують лідери, просякнуті західними думками, подібно Фармаджо, а не такі, як Мухтар Робов, які досі символізують так званий «радикальний» Іслам. Проте імперіалісти дозволяють собі вдатися до використання подібних фігур, коли відчувають загрозу для своїх інтересів. Незважаючи на скарги, які стосуються прав людини, на так зване «небезпечне минуле», корисність подібних осіб залежить від інтересів колоніального Заходу на чолі з Америкою. Саме Захід є основою причиною кровопролиття в усьому світі, тому що його не хвилюють так звані «права людини», і до усього іншого, саме Захід стоїть з організаціями, які відстоюють ці права. Звідси усе, що навколо Мухтара Робов, не є чимось дивним, особливо зараз, коли Америка бажає заповнити півострів Африканський Ріг лояльними собі маріонетками на чолі з прем’єр-міністром Ефіопії Абійєм Ахмедом завдяки здійсненню політики США на цьому півострові шляхом об’єднання Ефіопії, Еритреї, Сомалі і Джибуті. Згодом Дональд Ямамото був призначений послом США у Сомалі через майже 28 років краху режиму їх агента Сіада Барре у 1991році.

Сомалійське керівництво повинно прокинутись і усвідомити, що справжня перемога, честь і гідність, що обумовлені істинним миром, можуть бути досягнуті лише через прагнення до вдоволення Аллаха. Це ж досягається шляхом прийняття норм Шаріату і заклику до відновлення ісламського образу життя  встановленням Халіфату. Закони Халіфату витікають із Корану і Сунни, а не із світської капіталістичної мабди та її гнилих систем, включаючи так звану «демократичну систему правління», яка просувається не лише у Сомалі, але й у світі у цілому.

أَفَحُكۡمَ ٱلۡجَٰهِلِيَّةِ يَبۡغُونَۚ وَمَنۡ أَحۡسَنُ مِنَ ٱللَّهِ حُكۡمٗا لِّقَوۡمٖ يُوقِنُونَ

«Невже вони шукають суду часів невігластва? Чиї рішення можуть бути краще рішень Аллаха для людей переконаних?» (5:50).

 

Газета «Ар-Рая»
Алі Насуру Алі
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Кенії
16.01.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню