Наскільки реальний імпічмент Трампу?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Після п’яти жарких днів слухань у Палаті представників США по справі припускаємих зловживань службовими повноваженнями президентом Трампом Америка живе в очікуванні імпічменту.

Під контролем Демократичної партії розслідуванням займається обрана уповноважена комісія. Були утверджені свідки, з якими був налагоджений зв’язок. 12 свідків привели переконливі версії про те, як Трамп спричиняв тиск на Україну, щоб та незаконним чином надала йому допомогу на президентських виборах у 2020 р. у збиток «світовій безпеці» і офіційній американській політиці у відношенні України.

Вони заявили, що адміністрація Трампа прийняла рішення про припинення поставок допомозі Україні, життєво важливих для її безпеки, незважаючи на те, що рішення про видачу засобів допомоги було прийнято самим Конгресом, незважаючи на те, що нещодавно обраний президент України Володимир Зеленський відчайдушно намагався провести зустріч з Трампом для підсилення своїх позицій перед обличчям постійної військової небезпеки, що виходить від Росії на адресу України, яку прийнято вважати ключовим союзником США. Трамп так і не захотів поговорити з Зеленським навіть по телефону, поки останній не дасть гарантій того, що підтримає Трампа на майбутніх президентських виборах у США. Підтримка ця повинна бути виражена у виді відновлення розслідування Хантера Байдена, сина Джо Байдена — головного опонента Трампа на майбутніх виборах.

Республіканці,які складають меншість у Палаті представників, неодноразово, але марно намагались відхилити свідчення свідків, заявляючи про їх протиріччя, як і намагались їх оскаржити. Голова Комітету по розвідці Палати представників Адам Шифф повідомив про твердження республіканців, що Трамп притримав 400 млн. доларів із усієї суми допомозі Україні лише з причини розкрадання цих грошей в Україні, проте потім додав, що «докази вказують на зовсім протилежне». Докази вказують на те, що була висунута вимога до президента України Зеленського відновити розслідування корупційного скандалу, пов’язаного з політичним супротивником Трампа. Посол США в ЄС Гордон Сондланд сказав, що Зеленський повинен був «публічно об’явити про розслідування, тому що його обов’язки того вимагають, як я розумію».

Слова Сондланда лише підтверджують заяви демократів про те, що Трамп роздув усю цю історію з простою метою очорнити свого політичного конкурента. Отримані свідчення говорять про те, що зусилля колишнього посла США в Україні Марі Йованович по боротьбі з корупцією були підірвані діями адвоката Трампа Рудульфа Джуліані. Вона піддалась ображанню і була вимушена припинити свою діяльність в Україні раніше строку, незважаючи на те, що її називали «героєм по боротьбі з корупцією». 25 липня Трамп усе ж таки поговоривши з Зеленським, причому дуже довго, зокрема, сказавши: «Колишній посол США була небажаною фігурою на цій посаді».

У будь-якому випадку, телефонна розмова 25 липня отримала дурну репутацію, бо була пов’язана з фінансовою допомогою Україні в обмін на політичну послугу Трампу. Раніше демократи намагались утвердити думку про те, що Трамп користувався підтримкою Росії на виборах 2016 р., дозволивши їй втрутитись у процес. Проте, незважаючи на те, що у них були докази, доповідь Мюллера не виявилась рішучою, і їх надії не збулись.

Після цього на другий же день Трамп спробував примішати Україну у внутрішні справи США і використати її на виборах 2020 р.! У зв’язку з цим, закінчуючи свій допит, Адам Шифф, зовсім розлютившись, сказав: «На другий же день! Дональд Трамп зателефонував і попросив закордонну державу втрутитись у наступні американські вибори! Отож, цей президент вважає себе вище закону, що за великим рахунком є найбільшою небезпекою, як я вважаю». Трамп виявився настільки топорним, що жартома попросив Китай розслідувати справу Байдена, коли про це була піднята розмова з китайською стороною.

Республіканці відчайдушно намагались захистити свого лідера, розпитуючи одного свідка за іншим, чи чули вони, щоб Трамп своїми вчинками або прямими словами вимагав від українського президента таких послуг в обмін фінансової допомоги? Проте саме республіканці такими питаннями завдали найболючішого удару по Трампу. У Гордона Сондланда ніколи не було дипломатичного досвіду, але він був фінансовим помічником Трампа, який заплатив, наприклад, 1 млн. доларів за спеціальний VIP-квіток, щоб бути присутнім на його інаугурації. В обмін він був призначений послом США в ЄС.

Коли Трамп відкликав колишнього посла в Україні, Гордон Сондланд став головним політичним чиновником, який відповідає за реалізацію плану Трампа по нагнітанню скандалу і пліток в Україні проти його опонента Джо Байдена. Тим не менш, Гордон Сондланд незабаром усвідомив, що від нього вимагається, і заявив, що Трамп «стає усі більш хитрим», оскільки Трамп продовжив підштовхувати Сондланда приймати сторону Рудольфа Джуліані, після чого усе стало ясно. «Усі знали, що і навіщо ми робимо, — сказав Сондланд, — усі були втягнуті у цей епізод... ми слідували наказам президента». Після цих слів деякі республіканці звинуватили його у зрадництві проти президента.

Дипломат при Державному департаменті США Дівід Холмс заявив, що Сондланд відкрито пояснив, що американському президенту «усе одно на Україну... його цікавлять лише крупні речі». Коли ж у нього спитали, які речі Трамп вважає крупними, Сондланд відповів: «Крупні речі — це ті, які приносять користь президенту, як, наприклад, розслідування у справі Байдена, які просуваються Джуліані». Майкл Мак-Кінлі, раніше займав пост старшого радника Державного секретаря США Майка Помпео,заявив, що самостійно прийняв рішення піти у відставку через «експлуатацію послів для просунення місцевих політичних цілей».

Після цього він додав: «Я вважаю, що Державний департамент зробив дві помилки. Перша — у тому, що він не надав допомоги американським чиновникам за кордоном, справи яких розслідуються і які опиняються у складній ситуації. Друга помилка полягає у використанні наших послів для досягнення місцевих політичних цілей». Доктор Фіона Хілл — спеціальний помічник Президента США по європейським і російським справам з квітня 2017 р. — заявила, що Джон Болтон — вже колишній радник президента США по національній безпеці — перед відставкою заявив, що дії Сондланда нагадають свого роду «наркобізнес», а Рудольф Джуліані — «ручну гранату, яка підірве своїх». Швидше усього,Болтон прав і вчасно покинув цю компанію!

 


Газета «Ар-Рая»
Д-р Абдуллах Рубін
30 Рабі уль-авваль 1440 р.х.
27.11.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню