Що означає для мене Халіфат?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Після такого питання слова і обороти мови почали переповнювати мене, і я почав думати, з чого ж почати свою відповідь?

Халіфат — це обіцянка, блага звістка, надія, заради якої розгортається діяльність, за якою приходить безпека і збереженість після часів несправедливості, пороку і гріхів.

Халіфат — це турботлива мати і опікаючий батько, які покровительствують своїм дітям, прагнуть забезпечити їх благополучним життям, які не лягають спати, поки їх діти не заснуть у благополуччі і спокої.

Халіфат — це рятівник і захисник, який не кине своїх підзахисних у якості жертви на з’їдання хижаку.

Халіфат — це сила, честь, пошана, головування акиди Ісламу, гарант повернення правильного розуміння Ісламу і його законів, гарант головування Шаріату в усіх сферах життя суспільства.

Халіфат — це турбота і відповідальність за Умму. Адже цього вимагає Посланець Аллаха ﷺ.

كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ الْإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

«Кожен із вас — попечитель, і з кожного із вас спитають за своїх підопічних. Імам — попечитель і відповідальний за своїх підопічних» (Бухарі).

Ось вже 99 років ми сироти, немає у нас ані батька, ані матері, ані попечителя, ані захисника.

Ось вже на протязі 99 років ми блукаємо, загублені, принижені і пограбовані.

Навколо нас чути слова: «Я бажаю появи Халіфату», «Я потребую Халіфату», «Я жадаю появи Халіфату». Люди бажають його наявності у владі, соціальній системі, економіці та інших сферах життя.

Довгий час Палестина волає по допомогу аль-Аксі, пригнобленим, ув’язненим у тюрми, бідним, жебракам, робочим, отцям, матерям…

Я не помилюсь,якщо скажу, що не лише люди, але й дерева жадають появи Другого Праведного Халіфату.

Я бажаю встановлення Халіфату, який звільнить країни і населення від колонізатора, який усуне несправедливість не лише в землях мусульман, але й в інших частинах світу, який скине прозахідних правителів мусульман і покладе край усім видам корупції і порочності.

Я бажаю встановлення Халіфату, який поверне мусульманам силу і колишню велич, який буде внушати жах ворогам Умми, який буде стрясати тони тиранів і деспотів, який замінить приниження на велич.

Якщо сьогодні ми вирішимо переїхати із одного мусульманського регіону в інший то для початку нам треба буде пройти певну процедуру, зібрати необхідні документи і т.п. речі. Іноді цим процесам немає ні кінцю, ні краю. Але ж, по суті, між мусульманськими країнами — усього лише штучні політичні кордони, які у свій час накреслив Захід, а сьогодні правителі мусульман стоять на їх стражі. Ці правителі дозволили Заходу головувати і розграбовувати багатства Умми, дозволили проникнути у розуми і погляди мусульман.

У свій час ми жили у Халіфаті, який включав в себе усі мусульманські регіони; ці регіони були одним цілим, ними правив один правитель, були одні закони. Раніше ми могли поснідати у Палестині, попити кави в Єгипті і Узбекистані, а провести зустріч з близькими вже в Йорданії чи Судані. Більше того, могли б зробити це у Східному Туркестані, Кашмірі чи Афганістані. І усе це можна було б зробити за один день, оскільки це були регіони однієї держави.

Хіба не усі бажають цього? Хіба ми задоволені тим, що живемо у різних країнах і зустрічаємось раз у декілька років? Якщо хтось із нас захворіє небезпечною хворобою, і навіть буде знайдена підходяща лікарня, то безкінечні процедури у сфері оформлення документів не дозволяють вижити хворому. Про яку належну турботу може йти мова?

Якщо хтось вирішить отримати вищу освіту, але при цьому не буде із багатої і впливової родини, навіть якщо він — дуже здібний і талановитий молодий чоловік, він не буде мати шансів поступити, куди побажає.

Якщо хтось виявиться із бідних, то він буде постійно відчувати труднощі, негаразди і приниження у пошуках харчування.

Я бажаю встановлення Халіфату, у якому медицина і освіта будуть безкоштовними для усіх, який забезпечить вдоволення основних потреб кожної людини (їжа, одяг, житло).

Я бажаю встановлення Халіфату, який відновить статус жінки, піднесе її місце у суспільстві, який вимагатиме від опікуна піклуватись про неї і вдовольняти її потреби. А якщо жінка захоче працювати, вона зможе знайти роботу! Сьогодні ж жінка, живучи під гнітом капіталізму, перетворена у товар. Сьогодні жінку обманюють красивими фразами, заявами про її права та економічні можливості. Сьогодні жінка із хранительки родинного вогнища і виховательки майбутніх чоловіків перетворилась у робочого, який шукає прожитку для себе і своїх дітей.

Я бажаю встановлення Халіфату, який зруйнує окови капіталізму, покладе його гегемонії, його принципам і законам, який усуне аморальність і те, що веде до цього.

Хіба я не говорив, що мусульмани бажають повернення Другого Праведного Халіфату?!

Я згадував лише крихту із того, що означає для мене влада Ісламу. Я прошу Аллаха прискорити повернення Халіфату, дати нам можливість знаходитись у його армії і стати шахідами.

 

Газета «Ар-Рая»
Мусліма аш-Шамі (Умму Сухайб)
23 Раджаба 1441 р.х.
18.03.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню