Америка входить у стан економічної рецесії

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Президент США Дональд Трамп заявив, що американська економіка може рухатись у бік рецесії з причини коронавірусу. Також Банк Америки попередив, що рецесії в економіці США, викликаної коронавірусом, неможна уникнути і що вона вже почалась.

«Ми офіційно заявляємо, що економіка увійшла у рецесію, приєднавшись до решти світу. Це є глибоким скатом униз», — заявила економіст Банку Америки Мішель Майєр. По її словам, «робочі місця будуть втрачені, добробут зруйнований, а довіру підірвано». Майєр прогнозує, що американська економіка упаде у другому кварталі на 12%, а за рік ВВП США зменшиться на 0,8%.

Не будемо занадто поглиблюватись у новини щодо реальності економічної рецесії. Але варто відзначити, що після скасування прив’язки валюти до золота в Америці у 1971 році, що стало найбільшим обманом і широким кроком у бік глобальних криз, кредитний міхур почав збільшуватись, завдяки чому зросло і споживання, за яким відбувся промисловий ріст. Поруч з цим росли непогашені борги. Разом з цим, деякі показники вказують на те, що біля 30% західних компаній, у тому числі — американських, фактично збанкрутіли і живуть завдяки «апаратам штучного дихання», тобто завдяки пільговим кредитам, які можна отримувати до безкінечності, поки не рухне уся економічна система. Відомо, що центральні банки знижують відсоткову ставку і друкують більше грошей, які не покриваються товарами, і надають їх компаніям у виді пільгових кредитів.

Гроші, які були надруковані без покриття, не можуть запобігти рецесії, але можуть затримати їх, що призведе лише до збільшення масштабів кризи, яка насувається. Деякі країни у складних ситуаціях навіть не можуть знайти рішення своїм проблемам. Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте вже заявив: «Ми втратили контроль, епідемія вбиває нас фізично і морально. Не можу зрозуміти, що іще ми можемо зробити. Усі рішення на земної вичерпані. Наша єдина надія залишається на небесах. Боже, врятуй свій народ!».

Пошук рішення — це не гонитва за мріями, не пробудження почуттів і не надія на те, що криза призведе до падіння нинішньої системи. Ми не можемо плекати надії, але у той же час суперечити приписам Аллаха. Так, ідеологія капіталізму — це джерело криз з миті її виникнення, і вона багаторазово доводила свою неспроможність, у тому числі — під час Великої депресії 1929 року, фінансової кризи 2008 року і нинішньої пандемії. Проте вона знаходить тимчасові рішення і вибирається із однієї кризи, занурюючись у наступну. До яки пір це буле тривати? А тривати це буде доти, доки не з’явиться нова держава, заснована на інших принципах, яка буде боротись з капіталістичною ідеологією. Варто пам’ятати, що комуністична ідеологія разом зі своєю державою пала лише після гострого протистояння між різними країнами. Ми ж протистоїмо державам, коли їх капіталістична ідеологія вже провалилась як ідея у глобальних масштабах.

У справжній час мова йде лише про пануючі у світі політичні утворення, які мають глобальний чи регіональний вплив, або про силу самого центра, позбавленого зовнішнього впливу. Ми з більшою впевненістю говоримо, що послідовні кризи у цих утвореннях неминуче зроблять їх слабкими. Це призведе до того, що деякі із них покинуть міжнародну арену або взагалі зникнуть внаслідок конфлікту між ними. Інші ж сильно ослабнуть від конфліктів і криз. Неможна заперечувати вплив усіх цих криз на держави. До того ж вони поєднуються з іншими невирішеними проблемами. Проте ці держави рухнуть лише з появою на світ нової держави з іншою ідеєю та культурою. Ці дві сторони вступлять в ідейну схватку, якщо, звичайно, у Заходу іще залишаться які-небудь ідеї. На наших очах Захід відмовляється від своїх принципів і цінностей, а його народи втрачають довіру до них. Потім нова держава почне політичні і фізичне протистояння з країнами Заходу.

Зараз світ зазнає серйозних змін, і ми не можемо просто очікувати і мріяти. У першу чергу, це стосується носіїв заклику — політичних діячів Умми, які закріплюють розуміння дією і які переконані у тому, що час перемоги Ісламу і встановлення Халіфату відомий лише одному Аллаху. Те, що ми знаємо: ідейне і політичне розуміння, а потім дія — це умови процесу змін і отримання допомоги від Аллаха. Всевишній говорить:

إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِمْ

«Воістину, Аллах не змінює положення людей, поки вони самі не змінять себе» (13:11).

Це залежить від того, наскільки свідомо носії заклику здійснюють свої дії на шляху до отримання допомоги від Аллаха, Який говорить:

إِنْ تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

«Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і зміцнить ваші стопи» (47:7).

Для отримання допомоги від Аллаха і повернення Ісламу необхідна наявність ідейної і політичної свідомості, потім повинні бути вжитті певні дії, розуміючи питання закономірності, встановленої Аллахом у змінах, і найголовніше — це бажання змін.

Незалежно від того, наскільки великі потрясіння спіткали невір’я, навіть якщо вони звалили його з ніг і примусили його стогнати від криз, проте покласти йому край зможе лише ідеологічна держава, тому що мова йде про падіння держав, а не про падіння ідеологій. Силі Ісламської Умми у Халіфаті будуть у багато разів перевищувати сили невір’я, навіть на апогеї його розвитку, не говорячи вже про його нинішній стан. Сила Ісламської Умми будується на трьох основах:

1 — У мусульман є універсальна духовно-політична ідея про Всесвіт, людину і життя, яка вирішує усі проблеми людини як людини, і це правильна ідея, яка переконує розум, відповідає природі людини і наповнює серце заспокоєнням. Ідея Ісламу — жива і динамічна, тому вона тривожить капіталістичний Захід.

2 — Ісламська Умма володіє такими багатствами та енергією, якими не володіє ніхто інший.

3 — У мусульман є ідейно-політичне керівництво у правлінні, політичних колах, партіях та в усьому ісламському світі.

Наявність усіх трьох основ у державі викликає радикальні зміни у міжнародному балансі сил. І тоді ця держава легко знищить решту країн капіталістичного світу, які будуть ослаблені війнами і кризами і не витримають іще одного протистояння. Всевишній Аллах говорить:

الم* غُلِبَتِ الرُّومُ ، فِي أَدْنَى الأَرْضِ وَهُم مِّن بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ ، فِي بِضْعِ سِنِينَ لِلَّهِ الأَمْرُ مِن قَبْلُ وَمِن بَعْدُ وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ ، بِنَصْرِ اللَّهِ يَنصُرُ مَن يَشَاءُ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ ، وَعْدَ اللَّهِ لاَ يُخْلِفُ اللَّهُ وَعْدَهُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَعْلَمُونَ

«Аліф. Лам. Мім. Повержені римляни у найнижчій (або ближчій) землі. Але після своєї поразки вони отримають верх через декілька (від трьох до десяти) років. Аллах приймав рішення до цього і буде приймати їх після цього. У той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому побажає. Він — Могутній, Милосердний. Такою є обіцянка Аллаха, і Аллах не порушує Своєї обіцянки, проте більшість людей не знають цього» (30:1–5).

 

 

Газета «Ар-Рая»
Хасан Хамдан
1 Шабана 1441 р.х.
25.03.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню