Три наочних приклади, які підкреслюють опортунізм Америки у питанні монополії на технології

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Американська науково-технічна політика у відношенні інших країн світу залежить від опортуністської ідеології. Така риса добре проявляється у монополії, шантажі і експлуатації.

Америка не розділяє між бідними і багатими країнами, відсталими і розвиненими, союзниками і ворогами, її політика стабільна: повна монополія на технологічні знання і недопущення до їх благ інших.

Давайте розглянемо три практичних приклади такої політики: Малайзія, КСА і Китай. Що стосується Малайзії, то екс прем’єр-міністр Малайзії Махатхір Мохамад заявив, що його країна придбала американські літаки F-16 по непомірним цінам, і привів доводи того, що ці літаки придатні лише для авіаційних шоу, оскільки вони не містять в собі необхідних програм і кодів. Малайзія намагалась використати їх у військових цілях, але не змогла. Тоді їй довелось звернутись до Америки, яка вислала програмістів, що знов підвищило ціну літаків. Махатхір Мохамад сказав, що використання літаків напряму залежить від американської волі.

Що стосується КСА, то воно підписало два контракти з американською «LockheedMartin» на закупку тисячі ракет класу «поверхня-повітря» і класу «повітря - море». Але потім було виявлено, що біля половини цих ракет вже знаходиться у КСА, і при цьому вони іще і потребують модернізації. Іншими словами, КСА купує одні і ті ж ракети двічі: у перший раз вона купила їх без програмного забезпечення і модернізації, а у другий раз вона купує вже саме програмне забезпечення і модернізацію. Отож, використання даних ракет напряму залежить від волі Америки. Причина цього полягає у тому, що цю ракетну технологію без яких-небудь обмежень можуть використовувати лише американці. Наприклад, вони — єдині, хто використовує ці ракети в Ємені, але при цьому американці забороняють іншим використовувати їх проти «Ізраїлю», навіть якщо ми припустимо, що серед правителів КСА знайдуться ті, хто захоче це зробити.

Покупка КСА американської зброї таким чином перетворилась у лихо для королівства і мусульман. Не тільки у зв’язку з руйнуванням мусульманських країн, як це відбувається в Ємені, не тільки з вигнанням і збіднінням його народу, але і зі збіднінням самого КСА, адже воно систематично кожен рік витрачає на цю непродуктивну зброю десятки мільярдів доларів.

Сьогодні борг КСА кожен рік збільшується через зброю на 30 млрд. доларів. Так до кінця 2018 р. державний борг складав 153 млрд., а до кінця 2019 р. — вже 183 млрд. Завдяки такій тенденції КСА, хоча і багата на нафту, вимушена запозичувати тільки у 2020 р. 58 млрд. доларів.

Що стосується третього прикладу, то мова йде про Китай, а точніше — про те, що Америка включила китайську компанію «Huawei» і сім інших асоційованих компаній у санкціонований список, утверджений Конгресом. Згідно цьому списку, американські та іноземні компанії, які користуються американськими технологіями, повинні припинити експортувати напівпровідникові чіпи для «Huawei» і пов’язаних з нею компаніям. Подібні санкції направлені на відключення передових програм Китаю при реалізації проекту «5G», який буде використовуватись у телекомунікаційних мережах і мобільних телефонах.

Америка використовує свою гегемонію над сектором передових напівпровідникових мікросхем, щоб монополізувати контроль над майбутнім сектором високошвидкісного зв’язку і вигнати конкурентів.

Така монополістська політика перекриває доступ до технологічних знань в інтересах своїх компаній, і тут стоїть не питання ціни: інші компанії можуть запропонувати суму у рази вище ринкової. Подібне положення речей означає, що будь-яка країна, яка хоче володіти технологіями, а не залежати від інших, повинна мати повну технологічну незалежність від самої Америки. Технологічні відносини з Америкою повинні вибудовуватись на основі дружби чи союзу, оскільки від союзу з Америкою не може виходити якої-небудь користі. Те, що відбувається — тому наглядний факт.

З дозволу Аллаха, майбутня Ісламська Держава буде вибудовувати свою технологічну політику, відштовхуючись і покладаючись лише на свої сили, на розум своїх громадян, на закупку технологій з усіма їх даними і основами, без яких-небудь обмежень чи умов з боку продавця. Наявність непохитної волі Ісламської держави поруч з її ідеологією буде достатньою для створення передової технологічної сили, яка дозволить кинути виклик Америці і решті світу. Більше того, цю силу держава буде використовувати у справі поширення Ісламу і його справедливості в усіх куточки земної кулі.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хутвані
3 Зуль-када 1441 р.х.
24.06.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню