Відображення подій, які відбуваються в США, на міжнародній арені 3 ч.

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Криза пандемії Covid-19 викрила плачевну реальність Америки. Сили цієї наддержави так і не допомогли їй справитись з цією кризою.

США спробували приховати свою ущербність покладанням відповідальності на неспроможність Китаю своєчасно справитись з пандемією і зупинити її поширення. Усе ж таки, факт того, що Америка мала у своєму розпорядженні цілих два місяці з початку епідеміологічного спалаху у Китаї, свідчить про те, що Америка недооцінила і не зрозуміла ступеня небезпеки епідемії, а також не знає, як протистояти вірусу і які заходи необхідно вживати. Перший випадок зараження був зафіксований на початку лютого 2020 року Епідемія почала поширюватись по країні жахливими темпами. І лише у середині третього місяця 2020 року влада ввела у країні карантин.

Американська система охорони здоров’я виявилась не готовою до таких навантажень Нестача медичного обладнання стала очевидна. Америка була вимушена вступати у конфлікти з іншими країнами світу заради медичних препаратів. Усе це сказалось на довірі до неї. Америка почала коїти необдумані дії. Вона ввела жорсткі карантинні заходи і перекрила усі зовнішні кордони, що стало завдавати удару по економічному життю країни. Загострились старі економічні кризи, які і без цього обтяжували американців. Америка понесла непоправні матеріальні втрати через ізоляцію і не змогла врятувати себе від цього. Більше того, вона виявилась країною з найбільшою кількістю захворілих від коронавірусу.

Кількість офіційно заражених досягла більше двох з половиною мільйонів людей. У звітах американських держзакладів згадується, що окрім офіційної статистики є мільйони тих, хто заразився, але віддали перевагу не реєструватись у лікарні. В Америці була зафіксована найбільша кількість смертей. Так на 26.06.2020 було зареєстровано 126 тисяч померлих. Усе це підриває довіру до сили Америки як головуючої наддержави у світі, яка повинна бути передовою в усіх галузях і менше усіх нести збитки від різноманітних виникаючих захворювань.

Число безробітних в Америці б’є рекорди за усю історію існування країни. Рівень безробіття на 5 травня 2020 року наблизився до позначки в 20%. Це у два рази вище того числа, що було у країні під час кризи 2008 року. Іще перед спалахом епідемії Трамп хизувався тим, що рівень безробіття впав до 3,5%. По оцінкам деяких економістів, тільки у квітні цього року Америка втратила 28 мільйонів робочих місць. Для порівняння: світова фінансова криза 2008 року призвела до втрати 8,6 мільйонів робочих місць в Америці. Судячи по цим цифрам, фінансова криза, яка була еталоном для порівняння, більше не є ним з причини того, що показники 2020 року значно перевищили її. У зв’язку з цим необхідно повернутись до показників рецесії тридцятих років.

Відсоткова ставка була знижена майже до нуля після підвищення її в останні роки до більше аніж 2%, щоб продемонструвати відновлення після кризи 2008 року. Як тоді на тлі фінансової кризи відсоткова ставка була знижена до нуля, так і сьогодні вона повернулась до нулю. Рівень бідності значно збільшився. Кількість людей,що живуть за межею бідності, на 24 травня 2020 року склала 43 мільйони людей. Це удвічі більше, аніж було 50 років назад. Американський канал «CNBC» повідомив, що «Сукупний корпоративний борг американських компаній досяг 6,6 трлн. доларів у кінці 2019 року, збільшившись на 78% з середини 2009 року», а агентство «Moody's» заявило, що «коронавірус викличе безпрецедентний шок для економіки» (див. «Arabic 21» за 31.03.2020).

Усе це вказує на те, що економічна криза в Америці — вкрай серйозна і глибока, що вона не змогла позбутися від нього з миті його виникнення у 2008 році. Більше того, за минулі роки ця криза роздулась і поглибилась, а американський уряд так і не зміг врятувати свою економіку, яка занепадає, незважаючи на вливання величезних сум грошей. Увесь цей час проблема тільки підсилювалась і зростала. Держборг США у період президентства Обами виріс з $10 трлн. до $20 трлн. і продовжує зростати. У справжній час він складає $27 трлн., а це у п’ять разів перевищує попередню квартальну суму у розпал фінансової кризи у 2008 році на тлі гарячковитих витрат на мінімізацію наслідків пандемії (див. «ArabInternationalEconomicNewspaper» за 06.05.2020).

Такі прогнози співпадають з прогнозами «Moody's». «На нас чекає цунамі дефолтів по іпотечним кредитам», — головного економіста «Moody'sAnalytics» Марка Занді, якщо підприємства не відновлять роботу до кінця літа, то до 30% іпотечних позичальників, тобто біля 15 мільйонів домогосподарств, припинять виплати і позбавляться нерухомості. Дванадцять років лет назад американський іпотечний ринок спровокував глобальний фінансовий крах і багаторічну рецесію. Проте сьогодні ситуація іще більш серйозна. «Криза 2008 року наростала на протязі декількох років, — зазначає процесор нерухомості і фінансів в Уортонській школі бізнесу Сьюзен Вахтер, — Нинішня виникла усього за декілька місяців і навіть тижнів, що вказує на її величезний руйнівний характер. Але головне, борги по іпотеці зараз набагато вище, аніж у 2008 р. Тільки у 2019 р. прибавилось 433 мільярди доларів — до 9,56 трильйонів» (див. «РІА Новини» за 15.04.2020).

Ось чому багато офіційних осіб і політичних мислителів попереджали про ризики і небезпеки, з якими стикається сьогодні Америка. Президент Дональд Трамп заявив, що пандемія коронавірусу нанесла по США більш тяжкий удар, аніж атака на Перл-Харбор під час Другої світової війни чи теракти 11 вересня. «Ми пережили найстрашніший напад в історії нашої країни. Це дійсно найсерйозніша атака, яку нам довелось пережити, — заявив він журналістам в Білому домі,— Гірше, аніж Перл-Харбор. Гірше, аніж Всесвітній торговий центр. Цього не повинно було трапитись» (див. «AFP» за 07.05.2020).

Колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер сказав у статі «AmericanWallStreetJournal», опублікованої 4 квітня 2020 року: «Пандемія коронавірусу назавжди змінить глобальну систему». Інвестор-мільярдер і філантроп Джордж Сорос заявив, що світ не повернеться до свого колишнього життя, яке було до пандемії коронавірусу. Про це він розповів в інтерв’ю «Independent» 12 травня 2020 року. «Це криза усього мого життя. Вона дійсно загрожує виживанню нашої цивілізації», — говорить Сорос. «Ми не повернемось туди, де ми були, коли почалась пандемія. Це точно. Але це єдине, що точно. Я не думаю, що хтось знає, як буде розвиватись капіталізм», — продовжив він.

Колишній директор Центрів по контролю і профілактиці захворювань Том Фріден 6 травня 2020 року у своєму виступі перед Конгресом заявив по необхідність готовності Америки до тривалої і складної битви з коронавірусом, який мутує. «Уряд повинен максимально підготуватись до нанесення удару по хворобі, яка завдала величезний збиток США та усьому світу. Якщо ми не придбаємо ефективної вакцини і не трапиться нічого неочікуваного, то вірусний ворог пробуде з нами декілька місяців, а можливо, і років. Наша війна з Covid-19 буде довгою і виснажливою», — зазначив Фріден.

Окрім вищеперерахованого, масла підливає у вогонь проблема конкуренції американських політичних партій та їх погоня за перемогою на президентських виборах будь-якою ціною. Як це трапилось з Трампом, який звернувся до України, щоб та допомогла йому проти свого демократичного опонента, а також попросив Китай втрутитись, щоб допомогти йому на виборах в обмін на мовчання щодо порушення прав уйгурських мусульман. Багато незгодних з президентом із його оточення були звільнені, замінені іншими і піддались різкій критиці з боку Трампа. Потім вони взялись нападати на нього і звинувачувати у тому, що він не підходить для президентського крісла. Останнім із таких колишніх соратників Трампа був його колишній радник по національній безпеці Джон Болтон, який опублікував книгу, що засуджує президента Трампа. Усе це серйозно похитнуло репутацію Америки перед світовою спільнотою, викликавши кризу державних діячів.

 

Асад Мансур
Газета «Ар-Рая»
13 Сафара 1442 р.х.
30.09.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню