Створення російської військової бази на Червоному морі означає розширення прав і можливостей колоніалізму невірних у мусульманських країнах

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Уряд Росії повідомив про те, що з Суданом досягнута попередня домовленість про будівництво військово-морської бази для підтримання російського флоту в узбережному місті Порт-Судан на Червоному морі.

Прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін заявив,що уряд схвалив угоду 6 листопада після широких обговорень у міністерстві оборони і закордонних справ, а також у відповідних федеральних органах виконавчої влади, Верховному суді, прокуратурі і Слідчому комітеті («Аль-Арабі аль-Джадід», 13.11.2020).

Що означає створення цих військових баз колоніальних держав у наших країнах? Чи є користь народам цих країн від подібних баз? Чи дозволяється по Ісламу мусульманам відкривати у своїх країнах військові бази колоніальних держав?

Події і факти довели, що нинішні правителі мусульман істотно не відрізняються один від одного у тому, як вони вміють пірнати в обійми ворогів, виконувати їх команди і піклуватись про їх інтереси. Як повідомляв російський «Перший канал» від 25.11.2017, «президент Судану Умар аль-Башир підтвердив, що він обговорював створення військової бази на Червоному морі з президентом і міністром оборони Росії, додавши, що він просив забезпечити його країну російською зброєю».

А коли прийшов перехідний уряд, він сам розпластався під ногами колонізатора і пішов по шляху покірності йому. Як передав канал «Аль-Арабі аль-Джадид» від 13.11.2020, «у жовтні 2019 року Путін на своїй зустрічі з головою Перехідної ради по суверенітету Абдель Фаттахом аль-Бурханом у кулуарах російсько-африканського саміту у Сочі виразив підтримку Судану у питанні політичної нормалізації внутрішньої обстановки у країні.

Прем’єр-міністр Судану Абдуллах Хамдук зустрівся у вересні 2019 року з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у штаб-квартирі ООН у кулуарах 74-ї сесії Генеральної Асамблеї в Нью-Йорку. Двоє політиків домовились продовжувати співпрацю і координацію по усьому спектру питань, що становлять спільний інтерес. У кінці лютого 2020 року начальник штабу озброєних сил Судану Мухаммад Усман аль-Хусейн підтвердив важливість активізації військових угод,підписаних між Хартумом і Москвою.

Коли Росія обнародувала свою угоду з нинішнім урядом про створення військової бази, перехідний уряд спробував прикрити цей ганебний факт безсильною і суперечливою заявою, як про це повідомила газета «Аш-Шарк аль-Аусат» 20 листопада 2020 року: «Начальник штаба суданської армії, генерал-лейтенант Мухаммад Усман аль-Хусейн підкреслив, що Судан не ратифікував ніякої угоди з російською стороною про створення російської військово-морської бази на його узбережжях Червоного моря, але він сказав, що угода належить вивченню».

Начальник штабу не заперечує співучасті у створенні цієї бази. Навпаки, він заперечує остаточну ратифікацію угоди, як було вище згадано. Він також не відкидає участь перехідного уряду у цьому злочині і зрадництві, але говорить: «Угода належить вивченню». Також він заявив: «У нас немає остаточної угоди з Росією відносно створення військово-морської бази у Червоному морі,але наша військова співпраця розширяється...» («Близький Схід», 20.11.2020).

13.11.2020«Аль-Арабі аль-Джадід» опублікував, що його російське джерело, проінформоване про переговори з суданською стороною, зв’язавшись з каналом, повідомило: «Росія планує підписати угоду з перехідним урядом Судану до кінця цього року».

Згідно тексту угоди, копію якої «Аль-Арабі аль-Джадід» отримав на російській мові:

1. Строк дії угоди складає 25 років з можливістю автоматичного продовження на наступні 10 років.

2. Він також передбачає, що кількість російських військових кораблів на базі не повинно перевищувати чотирьох, включаючи працюючих на атомній енергії.

3. Кількість військовослужбовців на базі не повинно перевищувати 300 людей, але вона може бути збільшена по згоді сторін.

4. Згідно проекту угоди, захист військової бази від зовнішніх загроз покладається на владу Судану.

5. Російські солдати та їх родини користуються дипломатичною недоторканістю згідно з Віденськими договорами 1961 року.

6. В угоди не оговорювались фінансові умови оренди земельних і морських ділянок.

7. Згідно угоди, Росія може зайняти додаткові ділянки, визначені додатковими протоколами.

Обнародування початкової угоди відбулось приблизно через місяць після того, як управління суданських військово-морських сил прийняло подарований Росією учбовий корабель на військово-морській базі Порт-Судан (Фламінго-Бей). «Корабель послужить реальним додатком до можливостей військово-морських сил, що стосуються навчання», — цитує суданське інформаційне агентство «SUNA» представника суданського військово-морського флоту, генерал-майора Хаджа Ахмеда Юсефа.

Абсолютно ясно, що ця угода є легалізованою за підписом уряду колоніалізмом. Він безоплатно передає території колоніальній державі, яка експлуатує головорізів-найманців і грабує чужі ресурси.

20.09.2018 інформагентство «France 24» повідомило, що «наприкінці липня трьох російських журналістів було вбито на півночі країни під час їх журналістського розслідування у відношенні російських інструкторів, підозрюваних у найманстві у приватній охоронній компанії «Вагнер».

Веб-сайт «BBC News» опублікував 23 жовтня 2019 року: «З 2014 року Росія підписала угоди про військову співпрацю приблизно з 19-ма африканськими країнами і зміцнила свої політичні зв’язки у регіоні, тому що з 2015 року країну відвідали 12 африканських лідерів, і тільки у 2018 році відбулось шість візитів на вищому рівні. Росія є важливим військовим партнером у країнах Африки і найбільшим постачальником зброї у регіоні».

У той же день на сайті «BBC News» згадувалось: «Була відмічена роль російських найманців у Судані, Лівії та інших країнах, включаючи приватну компанію «Вагнер», яка, як стверджується, пов’язана з Кремлем».

На тому ж веб-сайті також було опубліковано, що Росія страждає від нестачі корисних копалин, таких як марганець, боксит і хром, важливих для промисловості. Розвідка алмазів займає перше місце серед російських проектів в Африці» («BBC», 23.11.2019).

Ці військові бази встановлюються у наших країнах тільки з метою боротьби проти мусульман і грабіжницького вивезення їх багатств. Вони доводять зраду правителів мусульман інтересам своїх країн та їх співучасть з колоніальними державами у придушенні будь-яких спроб підйому влади Умми заради звільнення з-під іга невірних. Іслам заборонив віддавати важелі правління невіруючими над віруючими, сказавши:

وَلَن يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلاً

«Аллах ніколи не встановить влади для невірних над віруючими» (4:141).

Ці імперіалістичні країни продовжать брудні змови і махінації, експлуатуючи своїх маріонеток із числа правителів мусульман. І тільки держава Ісламу ліквідує їх вплив — Праведний Халіфат за методом пророцтва, час якого наблизився, і вже з’являються перші ознаки його тріумфування.

Аллахумма, прискор цей день, о, Господь світів!

 

Газета «Ар-Рая»
02.12.2020
Помічник офіційного представника Хізб ут-Тахрір у Судані доктор Мухаммад Джамі (Абу Айман)

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню