Примирення між країнами Перської затоки і роль Америки

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

За кризою у Перській затоці, зокрема — між Саудівською Аравією і Катаром, стояла Америка. Після того, як Трамп вступив на посаду президента на початку 2017 року, у відношенні багатьох міжнародних проблем, включаючи Катар, Сполучені Штати почали проводити більш сувору і грубу політику.

Трамп звинуватив Катар у спонсоруванні тероризму, примушуючи його перейти на сторону Саудівської Аравії, якій Америка відводить важливу регіональну роль у служінні американським інтересам. Довгий час пробританський Катар робив наклеп на Америку, використовуючи телеканал «Аль-Джазіра», а також підтримуючи деякі «ісламістські» сили, спокушаючи їх брудними політичними грошима для подальшого використання у своїх інтересах.

При цьому підтримка здійснювалась з відома і дозволу Америки. Хоча Катар показував, що буде стримувати тих, хто по американським міркам вважався екстремістом, і допомагати США боротись з тероризмом, проте іноді він використовував їх для дестабілізації проамериканських режимів в Єгипті, Саудівській Аравії та інших країнах. Це розлютило Трампа, який вирішив проучити Катар руками Саудівської Аравії, і тоді послідувала криза у Перській затоці.

Як повідомила арабська служба «BBC» 06.06.2017: «Президент США Дональд Трамп натякнув на вплив свого нещодавнього візиту у Перську затоку на рішення про розрив відносин з Катаром. Трамп сказав, що під час цього візиту він отримав інформацію про те, що Доха фінансує рухи з «екстремістською ідеологією». У своєму «Твіттері» президент США написав: «під час моєї нещодавньої подорожі на Близький Схід я заявив, що більше не може бути фінансування радикальної ідеології. Лідери вказали на Катар — дивіться!». Потім він додав: «Приємно бачити, що візит у Саудівську Аравію і зустріч з королем і представниками іще 50 держав вже дають свої плоди. Вони заявили, що займуть тверду позицію у відношенні фінансування екстремізму, і усі вказували на Катар. Можливо, це стане початком кінця жахів тероризму».

Потім заяви Трампа від 09.06.2017 підтверджують, що за ескалацією між Катаром і Саудівською Аравією стоїть Америка: «Президент США Дональд Трамп заявив, що Катар повинен негайно припинити фінансування тероризму, виразивши сподівання, що саміти, які він провів у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді, стануть початком кінця тероризма. Трамп додав на прес-конференції зі своїм румунським колегою у Білому домі, що Катар історично був державою, яка спонсорує тероризм» («SkyNewsArabia», 09.06.2017).

Сьогодні, на президентських виборах в США отримав перемогу кандидат від демократів Джо Байден. Під час своєї виборчої кампанії він пообіцяв, що вивчить проблеми і кризи, успадковані від свого попередника Трампа, і буде працювати над їх вирішенням, включаючи кризу у Перській затоці. Можливо, Трамп озадачився цим і постарався вирішити створену ним кризу між Катаром і Саудівською Аравією, щоб завершити свій строк повноважень цією угодою в Перській затоці і щоб ця заслуга була приписана йому.

У відповіді на питання, яке було опубліковане 11.06.2017 під назвою «Що стоїть за кризою у відносинах між Саудівською Аравією і Катаром?», амір Хізб ут-Тахрір Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта писав: «Америка і Британія не бажають виходу Катара із Ради співпраці арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ), незважаючи на відмінність цілей цих держав відносно Катара».

Далі амір Хізба підкреслив: «Америка знає, що за Катаром стоїть Британія, яка може своїми різноманітними огидними способами влаштувати американській базі у країні багато проблем у випадку, якщо Катар вийде із РСАДПЗ. Таким чином, Америка хоче, щоб Катар реалізовував її плани, йшов по колії, яку прокладає КСА, і у той же час залишався в РСАДПЗ. Британія теж хоче, щоб Катар залишився в РСАДПЗ, тому що за допомогою його членства в даній організації вона може втручатись в РСАДПЗ зсередини, реалізовуючи свої плани, будучи позаду Катара, як це завжди і робить Британія, політичний метод якої завжди лицемірний: вона може посміхатись і у той же самий час наносити удари у спину».

На початку грудня 2020 року Америка відправила Джареда Кушнера, радника Трампа, і супроводжуючу його делегацію в Ер-Ріяд і Доху з метою примирення Саудівської Аравії з Катаром. Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммад ібн Сальман високо оцінив зусилля США у цьому напрямку під час саміту у місті аль-Ула.

Політика бойкоту — це злочин, добавлений до списку правителів, за допомогою яких колонізатор розриває на частини Ісламську Умму, намагаючись посіяти ворожнечу між мусульманами. Ці маріонеткові правителі стали подібні роботам, якими управляє Америка. Вони хмуряться і посміхаються кожного разу, коли вона цього хоче, а їх дії і поведінка змінюються зі зміною голови Білого дому і його політикою.

Суперництво правителів та їх примирення не стосуються Ісламської Умми, поки ними управляє Америка. Ісламська Умма — єдина, і вона повинна слідувати за Шаріатом, куди б він не вів, а не за зрадниками та їх хазяями. Праведний Халіфат за методом пророцтва — це держава, яка представляє Ісламську Умму, і запорука її єдності. Якщо мусульмани щасливі з причини зняття осади і відкриття кордонів, які обмежували народи цих країн і перешкоджали їх зустрічам, то якою буде їх радість, коли ці несправедливі режими будуть скинуті, а кордони, намальовані колонізатором — стерті разом з ними, і Умма знов буде єдиною під керівництвом одного халіфа, який буде правити править по Закону Аллаха, захищати її від ворогів і поведе її до перемоги?!

 

Газета «Ар-Рая»
Абдульмумін аз-Зайляі
29 Джумада аль-уля 1442 р.х.
13.01.2021 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню