З якою метою єврейське утворення приєдналось до Африканському союзу

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Єврейське утворення приєдналось у якості спостерігача до Африканському союзу. Згідно зробленим заявам, посол єврейського утворення в Ефіопії Алалі Адмасо вручив вірчі грамоти, що підтверджують статус спостерігача в Африканському союзі, голові комісії Союзу Мусі Факі Мухаммаду в штаб-квартирі організації в Аддис-Абебі.

«Це свято відносин між «Ізраїлем» і Африкою, — прокоментував подію голова МЗС єврейського утворення Яір Лапід. — Статус спостерігача дозволить «Ізраїлю» надавати подальшу допомогу Африканському союзу в боротьбі з пандемією COVID-19 і тероризмом».

Що таке Африканський союз? Яке відношення має єврейське утворення до Африки? На якому підґрунті воно отримало членство в Африканському союзі? Які цілі переслідує єврейське утворення, приєднавшись до Союзу? Як правильно оцінювати цей політичний хід?

Що таке Африканський союз?

Африканський союз — це політична організація, в яку входять усі країни африканського континенту. Союз заснований 9 липня 2002 року після розпуску Організації африканської єдності. Штаб-квартира Генерального секретаріату і Комітету Африканського союзу знаходяться в Аддис-Абебі, столиці Ефіопії. Сильні держави, особливо Британія і Франція, контролюють через цей Союз зовнішню політику африканських країн з метою збереження свого впливу, підтримки своїх агентів на континенті і протидії американські експансії.

Це відображається в конфлікті з Америкою в країнах Західної Африки, включаючи Малі в 2020 році і Гамбію в 2017 році, з використанням і інших політичних інструментів, таких як регіональний союз ЕКОВАС, в який входять країни Західної Африки. Також це спостерігається в конфліктах в країнах Центральної Африки, таких як Чад, Центральноафриканська Республіка та ін. Але проамериканські режими теж мають вагу в країнах Африканського союзу, таких як Ефіопія, Судан і Єгипет. Звичайно ж, Америка використовує їх в своїх інтересах, розширюючи американський вплив в Африці.

Яке відношення має єврейське утворення до Африки і на якому підґрунті воно отримало членство в Африканському союзі?

Єврейське утворення не має нічого спільного з Африкою. Воно знаходиться на окупованих землях Палестини, які не входять в склад Африканського континенту. Отож, не було ніяких підґрунть приєднуватись до цьому союзу. Проте це формальне приєднання усе ж має сенс, і воно полягає в отримання політичної підтримки африканських країн. Єврейське утворення було членом-спостерігачем в Організації африканської єдності до її розпуску в 2002 році і утворення на її руїнах Африканського союзу.

Одразу після створення Союзу єврейське утворення прагнуло приєднатись до нього, але ця справа стала навмисно затягуватись режимами, пов’язаними з Європою і Америкою, щоб підштовхнути євреїв до прийняття «рішення про створення двох держав» і створення Палестинської держави, пропонуючи йому в обмін покращення відносин з країнами світу, в тому числі — чорним континентом. Так само і Палестинська автономія раніше отримала статус спостерігача в Африканському союзі, щоб забезпечити політичну підтримку американському «проекту по створенню двох держав».

Які цілі переслідує єврейське утворення, приєднавшись до Союзу?

Приєднавшись до Африканському союзу, єврейське утворення прагне досягти декількох цілей,в тому числі:

• Приєднавшись до Союзу, який представляє цілий континент, єврейське утворення продовжує процес самолегітимізації, особливо якщо враховувати те, що по площі і чисельності населення Африка займає друге місце серед континентів і що там розташовано багато мусульманських країн.

• Вступивши у цей Союз, єврейське утворення хоче нормалізувати відносини з усіма країнами африканського континенту, багато із яких можуть бачити в ньому окупанта, особливо враховуючи те, що ці народи довгий час страждали від французького і англійського колоніалізму і досі не можуть позбутися від приниження, бідності, голоду, втрат, розграбування і кровопролиття. Ця ненависть людей до колоніалізму перешкоджає правлячим режимам в Африці налагоджувати відносини з єврейським утворенням, незважаючи на те, що вони беззаперечно виконують доручення Європи і Америки.

• Участь в цьому союзі повинна стати відправною точкою для підписання нових угод про нормалізацію відносин з правлячими режимами в мусульманських країнах Африки, таких як Алжир, Лівія, Мавританія, Малі і Туніс, після того, як нещодавно єврейському утворенню вдалось підписати угоди з Суданом і Марокко.

• Єврейське утворення хоче отримати економічні вигоди за рахунок інвестиційних контрактів в області енергетики, технологій, охорони здоров’я, добування корисних копалин, експорту продукції, військових угод, експорту зброї і комерційних угод.

• Єврейське утворення мріє про регіональний політичний вплив. Більше того, воно мріє мати політичний вплив «від Нілу до Євфрату». Але це залишиться лише мрією, тому що єврейське утворення не може навіть контролювати Палестину, щоб будувати плани на сусідні країни, не говорячи вже про Африку. Його політична вага пов’язана зі ступенем підтримки сильних держав і зрадництва арабських і мусульманських країн, таких як Єгипет, що і створює оманливу надію на розширення впливу в країнах басейну Нілу.

Як правильно оцінювати цей політичний хід?

Цей хід розглядається як ланка у мережі триваючої міжнародної змови проти Палестини і легітимації єврейського утворення, тим більше, що вступ в Африканський союз відбувся після укладання угод про нормалізацію відносин з арабськими країнами під егідою Америки, яка в епоху Трампа вирішила не ув’язувати створення палестинської держави з налагодженням відносин між мусульманськими країнами і єврейським утворенням. Так ми спостерігали нормалізацію з Еміратами, Бахрейном, Суданом і Марокко. І Байден, прийшовши до влади, схвалював ці угоди про нормалізацію. Отож, приєднання до Африканському союзу відбулось в контексті абсолютної підтримки Заходом єврейського утворення і спроби зробити його законним утворенням в очах усього світу, особливо тих країн, чиї народи вважають його окупантом і відмовляються мати з ним справу.

Покласти край цій міжнародній змові проти Палестини під керівництвом крупних держав, очолюваних Америкою, з використанням політичних організацій і маріонеткових режимів можна тільки шляхом створення сильної держави, єдиної для усіх мусульман, яке застосує Іслам, відправить армії на звільнення Палестини, об’єднає мусульманські країни Африки з рештою частини Ісламської Умми і направить послання Аллаха до усьому людству.

 

Газета «Ар-Рая»
Ібрахімат-Тамімі
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Палестині
18 Зуль-хіджа 1442 р.х.
28.07.2021 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню