Поразка партій

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Перш за усе, треба зазначити, що ця стаття стосується тільки ісламських груп і не стосується неісламських рухів, заснованих на секуляризмі, соціалізмі, націоналізмі, патріотизмі та інших ідеях. Усі неісламські групи провалились на стадії заснування, оскільки вони побудовані не на ісламській акиді, а це означає, що вони неправильні як в основі, так і в своїй діяльності. Ми не будемо обговорювати їх, оскільки група, побудована на неправильній основі, ніколи не приведе до правильних змін.

Усі ісламські групи засновані на одній ідеї, яка полягає в тому, що змінити реальність і знайти шлях застосування Ісламу в житті суспільства незалежно від того, як були названі ці ідеї і цілі.

На протязі вже ста років Умма живе без Ісламської держави, і над нею запроваджуються ідеї, концепції і закони невір’я. Після руйнування держави Умми багато груп почали працювати над його відновленням під різними назвами і методами. Незважаючи на те, що минуло вже сто років, проте досі жодна на група не змогла відновити Ісламську Державу.

Чи можна сказати, що ісламські групи зазнали поразки в процесі змін? І чи є ознаки їх поразки?

Тут необхідно зазначити важку реальність і відмінність можливостей у боротьбі між прибічниками змін та їх супротивниками із числа злочинних колоніальних держав, а також їх агентів, мусульманських правителів та інших послідовників. Досягнення змін на основі Ісламу — не така легка задача, як уявляють собі недалекоглядні люди, оскільки можливості і хитрість невір’я настілки сильні, що вони можуть зсунути гори . Проте, незважаючи на складність положення, а також силу і можливості ворогів, носії заклику продовжують непохитно рухатись уперед, покладаючись у цій битві тільки на Всемогутнього Аллаха, Який і дарує перемогу. Ісламська Умма, хоча і повільно, але усе ж таки рухається до змін і підтримує боротьбу за ці зміни.

Перш ніж говорити про ознаки і докази поразки, необхідно підкреслити, що тривалий період діяльності, вимірюваний роками, зовсім не є ознакою поразки. Наприклад, пророк Нух (а.с.) продовжував свій заклик сотні років. Іслам не встановив крайню межу тривалості заклику, щоб по ній можна було робити висновки щодо поразки. Швидше, Іслам зобов’язав носіїв заклику бути стійкими на шляху істини і не встановив конкретний строк для досягнення змін. Тому неправильно говорити, що така-от партія зазнала поразки тільки через те, що вона існує десятиріччями і не досягла своєї цілі. Хто говорить подібне, той дав право своєму розуму і відчуттям судити щодо проблем і речей.

При уважному дослідженні питання з’ясовується, що існує три ознаки поразки ісламської групи:

1) Відмова від своїх головних ідей. Наша стаття стосується ісламських груп, працюючих над зміненнями на основі Ісламу і над тим, щоб головування належало Аллаху, незалежно від того, як вони назвали свою ціль — Халіфат, Ісламська Держава або ісламське суспільство. І група, яка відмовляється від цієї ідеї і починає закликати до світської держави або держави «свобод і рівності», зазнала поразки, тому що вона відступила від того, що вважалось її душею і наповнювало її змістом, навіть якщо цей рух згодом і продовжує своє існування і має послідовників і прибічників.

2) Відмова від ідеї запровадження Ісламу після досягнення влади. Група, яка досягла влади і почала рухатись у межах існуючої конституції, не працюючи над застосуванням Ісламу і Шаріату, як вона заявляла раніше, зазнала поразки, якими б приводами вона не виправдовувалась.

3) Розвал і припинення діяльності. Цей не потребує додаткових роз’яснень.

Ось вам головні ознаки поразки ісламської групи. І нехай мусульманин навіть не думає вимірювати успіх або поразку групи тривалістю існування і досягнення цілі, оскільки це суперечить реальності нашої релігії і концепції, яка гласить, що перемога — в руках Аллаха, а також вселяє в серця віруючих відчай.

Поглянувши на історію діяльності і присутності в ісламських землях груп, виниклих з метою досягнення змін і відновлення панування Ісламу, ми знайдемо, що майже усі вони зазнавали руйнівної поразки. На арені залишаться тільки партія «Хізб ут-Тахрір», тому що вона непохитна в своїх основах, і, незважаючи на складність ситуації, вона продовжує рухатись до досягненню своєї цілі, не відступаючи і не відхиляючись. Ця партія і є надією Умми на зміни і порятунок.

Аллах обіцяв нам допомогу і перемогу, які в Його руках. Аллах зобов’язав носіїв заклику стійко слідувати шаріатському шляху і не відхилятись від істини. Він неодмінно надасть допомогу тій групі, яка заснована на ісламській акиді, веде діяльність по зміненням в суспільстві згідно Ісламу і стежить за чистотою свого наміру. Аллах говорить:

وَيَقُولُونَ مَتَىٰ هُوَۖ قُلۡ عَسَىٰٓ أَن يَكُونَ قَرِيبٗا

«І скажуть: «Коли ж це трапиться?». Скажи: «Можливо, це трапиться дуже скоро!» (17:51).

 

Газета «Ар-Рая»
Атия Джабарін, Палестина
15 Рабі ус-сані 1444 р.х.
09.11.2022 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню