Американсько-іранська угода

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Між Америкою та Іраном, за посередництвом Катару, була укладена дивна угода, згідно якої, – п’ятеро американців були звільнені в обмін на 6 мільярдів доларів іранських засобів, заморожених в південно-корейських банках з причини санкцій США.

Дивність угоди полягала в тому, що сума не зіставна з вартістю викупу, сплаченого за звільнення ув’язнених, які, до того ж не є корінними американцями. Усі вони іранці за походженням.

Адміністрація Байдена настояла на укладанні угоди, незважаючи на рішуче заперечення єврейського утворення, єврейського лобі в Америці і Конгресу США.

Адміністрація Байдена не змогла утвердити цю угоду в Конгресі, тому, для реалізації даної угоди прийняла рішення використати президентські повноваження. Це підвереджує, що іранський уряд і угоди з ним – важливі для нинішньої адміністрації США.

За словами Байдена, ця угода була необхідна через наступні причини:

  1. Включення її до стратегії стримування, тиску і дипломатії;
  2. Як внесок в стримування Китаю і послаблення Росії в Україні;
  3. Спричинення тиску на Іран, щоб він припинив продаж своїх безпілотних літальних апаратів Росії;
  4. Пом’якшення напруженості з Іраном і відродження більш широких переговорів щодо його ядерної програми.

Надані США обґрунтування для прийняття угоди сприяють лише зміцненню економічної і політичної ситуації в Ірані, піднімаючи його регіональний статус. Це відповідає тому, що Іран рухається в сфері інтересів Америки, вдовольняючи її потреби і сприяючи розширенню впливу в регіоні. Тому США зацікавлені в наданні допомоги Ірану, знятті санкцій і наданні мільярдів доларів, у зв’язку з крайньою необхідністю в ньому для пом’якшення економічної кризи і для того, що він і надалі міг служити американським інтересам.

На завершення цієї постановочної гри між Вашингтоном і Тегераном, Іран продемонстрував «жест доброї волі», погодившись знизити збагачення урану до 60 %. США, у свою чергу, обіцяли не накладати нові санкції.

Державний департамент США, у виправдання угоди, заявив, що звільнені засоби — це заслужені іранські гроші від продажу нафти Південній Кореї. Що стосується обміну ув’язненими з Іраном, держдепартамент відмовився розголошувати деталі угоди, посилаючись на те, що процес усе іще триває.

Що стосується Південної Кореї, то вона так само вилучила користь з цієї угоди, будучи важливим союзником США на Дальньому Сході. Вона отримала один мільярд доларів США в результаті девальвації своєї валюти по відношенню до долару, оскільки початкова вартість угоди з Іраном складала сім мільярдів. Відповідно, Іран втратив один мільярд через валютну різницю, яка пішла на користь Південній Кореї.

Можливо, одним із найбільш важливих показників цієї угоди є слабкість впливу єврейського утворення на адміністрацію Байдена. Це вказує на те, що для Америки роль Ірану в регіоні дуже важлива і незамінна.

Із цієї угоди ясно, що Америка як і раніше є домінуючим гравцем на світовій арені, оскільки вона єдина, хто вирішує ввести санкції у відношенні країн, і єдина, хто вирішує зняти їх, на свій розсуд.

Ця угода також розкрила реальність відносин між Іраном і США, продемонструвавши, що усі протести і, звинувачення і ображання між цими країнами – усього лише гра на публіку.

Америка — це вороже налаштована до Ісламу і мусульман країна. Більше того, вона перша, хто бореться з Ісламом, плете змови проти мусульман і попирає наші святині. Тому неприпустимо співпрацювати з нею при жодних обставинах. Єдині правильні відносини з США — це війна, а не преклоніння перед нею, як це роблять перед нею мусульманські правителі-зрадники в наші дні.


Газета «Ар-Рая»
Ахмад Хатавані
14 Сафара 1445 р.х.
30 серпня 2023 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню