Підозрілі американські пропозиції від Ердогана та Сісі

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Крупні держави для досягнення своїх цілей вдаються до різних інструментів, якими часто є агенти із числа правителів-мусульман. Вони вкладають в них свої ідеї і плани, після чого ці маріонетки представляють ідеї своїх хазяїв продуктом власного мислення, хоча насправді є лише їх передавачами і носіями!

Таким методом крупні держави вивчають реакцію міжнародних, регіональних і місцевих держав на свої ініціативи, які мають намір представити зараз або запропонувати деякі із них в майбутньому для рішення конкретних політичних проблем, які знаходяться в їх зонах впливу. Так промацуються варіанти втілення цих пропозицій, спостерігається за реакціями на них, а також аналізується можливість спричиняти тиску на політиків, які чинять опір цим ініціативам.

Ґрунтуючись на цьому методі планування і управління простежується, як Америка вирішила використати президентів Єгипту і Туреччини для досягнення своїх політичних цілей на Близькому Сході після завершення війни в Газі. Вона вкинула свої пропозиції для того, щоб «промацати пульс» правителів єврейського утворення по відношенню до цих планів, з одного боку, і натиснути на них — з іншого. Це робиться для того, щоб примусити їх відповісти тій пропозиції, яку Америка готує у майбутньому.

Однією із таких ініціатив є те, що запропонував президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі відносно ідеї демілітаризованої палестинської держави. Він двічі озвучував цю ідею з початку війни в Газі як практичне рішення конфлікту між Палестиною і єврейським утворенням. Він заявив, що створення цієї палестинської держави залежить від присутності міжнародних сил НАТО або спільних американських, європейських і арабських сил. Сісі зробив цю заяву двічі: перший раз — на прес-конференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем 18.10.2023, а другий — на прес-конференції 24.11.2023 з прем’єр-міністрами Бельгії та Іспанії.

Важливим нововведенням в плані по демілітаризації палестинської держави в даних обставинах є ідея про міжнародні сили, яку Америка хоче реалізувати і спричинити тиск на єврейське утворення, щоб останні прийняли це. Особливо враховуючи те, що опір єврейських лідерів зводиться до питанню не демілітаризації палестинської держави, а швидше до присутності міжнародних сил, які стануть ефективним інструментом контролю, будуть обмежувати розширення сіоністської держави і забезпечувати їх безпеку.

Свідченням цього є те, що єврейські лідери раніше неодноразово пропонували створення палестинської держави, але їх пропозиція виключала присутність міжнародних сил на кордонах цієї держави. В 2001 році прем’єр-міністр єврейського утворення Аріель Шарон запропонував ідею створення демілітаризованої палестинської держави, кордони якої будуть контролюватись єврейською армією, а не міжнародними силами, і Нетаньяху виразив готовність прийняти таку ідею за умовою, що палестинці не будуть володіти ніякою військовою силою чи технікою, а також, що вони визнають «Ізраїль» національною державою євреїв. Аналогічно міністр іноземних справ єврейського утворення в період з 2013 по 2014 рік підтримував ідею створення демілітаризованої палестинської держави за умовою відсутності міжнародних сил.

Стає очевидним те, що лідери єврейського утворення завжди були одержимі страхом перед ідеєю міжнародних сил, тому вони завжди наполягали на тому, щоб позбавити палестинську державу такої можливості.

Щодо Палестинської адміністрації, то вона прийняла ідею демілітаризованої палестинської держави без зайвих умовлянь, і це проявлялось декілька разів. В 2013 році Махмуд Аббас заявив єврейській газеті «Гаарец»: «Палестинська держава буде демілітаризованою». В 2014 році Аббас в інтерв’ю «New York Times» сказав: «У палестинської держави не буде власної армії, а буде тільки поліція». В 2018 році Аббас повідомив єврейській делегації, що він згоден на демілітаризовану палестинську державу без армії і регулярних озброєних сил, а також на те, щоб поліція була легко озброєна (дубинками, а не пістолетами), хоча цього від нього не вимагало навіть єврейське утворення!

Проблема між Америкою та євреями полягає в наявності міжнародних озброєних сил, з чим не згодне єврейське утворення, і воно уперто відмовляється від них. Тому Америка використовує Єгипет, щоб проштовхнути цю ідею за допомогою неодноразових пропозицій Сісі, у той час як Нетаньяху явно відкинув її наступного дня після заяви Сісі, і ця відмова пролунала 25 листопада 2023 року. Нетаньяху заявив, що ідея палестинської держави застаріла, вона була актуальною в 2009 році, а сьогодні — 2023 рік, і це вже неприйнятно.

Щодо президента Туреччини Ердогана, він так само висунув дещо подібне, пов’язане з необхідністю створення «архітектури безпеки в секторі Газа», частиною якої стала б Туреччина, і заявив, що: «Туреччина обговорює цю ідею з міжнародними і регіональними сторонами». Це американська ідея, яка націлена на забезпечення безпеки єврейського утворення, щоб виключити можливість атак із сектора Газа. Америка хоче переконати сіоністів в їх безпеці, перш ніж вдаватись до реалізації політичної частини, тобто спочатку повинно бути вирішено питання безпеки, який вдовольнить єврейських лідерів, а потім послідує політичне рішення цього питання.

Ці сумнівні пропозиції, які просуваються Сісі та Ердоганом, є нічим іншим, як американськими ініціативами, які націлені на те, щоб переконати єврейське утворення і підготувати до реалізації цього своїх агентів, а також закласти основу для політичного рішення питання, яке у Америки вже давно готово.

Ці сумнівні пропозиції повинні бути викриті, розкриті їх цілі і ті, хто їх висуває і підтримує, як Сісі та Ердоган. Треба ясно розуміти, що це американський план, скерований на захист євреїв і закриття палестинського питання.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хатвані
29 Джумада аль-уля 1445 р.х.
13 грудня 2023 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню