Криза в штаті Техас — причини і тенденції

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Як зазначається в повідомленні «The Telegraph», губернатор штату Техас Ебботт назвав Джо Байдена «президентом-беззаконником» і заявив про право штату на «самооборону» уздовж кордону з Мексикою. Він сказав:

«Уряд Сполучених Штатів порушує свій конституційний обов’язок забезпечувати дотримання імміграційного законодавства на тлі зростаючої кількості мігрантів, які перетинають південно-західний кордон Америки». «Ми робимо це частково тому, що адміністрація Байдена відмовляється забезпечити дотримання вже діючих імміграційних законів і незаконно дозволяє масове умовно-дострокове звільнення по усій Америці мігрантів, які в’їхали до нашої країни нелегально», — говориться в спільній заяві 25 губернаторів-членів Республіканської партії. Багато із них пообіцяли надати Техасу додаткові ресурси, а губернатор Південної Дакоти Крісті Ноем і губернатор Огайо Майк Девайн запропонували відправити до Техасу сили Національної гвардії своїх штатів («Asharq Al-Awsat», 02.02.2024).

В інтерв’ю на «Fox News» 26 січня 2024 року губернатор Оклахоми Кевін Стітт об’явив, що відправляє Національну гвардію свого штату, щоб допомогти Техасу з проблемами прикордонного контролю на кордоні США і Мексики.

«Це просто здоровий глузд. В Техасі 28 пунктів в’їзду, і вже існує федеральний закон, який забороняє в’їзд куди-небудь, окрім цих пунктів в’їзду», — сказав він.

«Ми солідарні з нашим колегою-губернатором Грегом Ебботтом і штатом Техас у використанні усіх інструментів і стратегій, включаючи паркани із колючого дроту, для забезпеченні безпеки кордону», — говориться в заяві Республіканської асоціації губернаторів.

Що відбувається насправді? Чи пов’язана криза з майбутніми американськими виборами і конкуренцією між двома партіями? Чи може вона привести до розколу в американському суспільстві, що закладе основу відокремлення деяких штатів в майбутньому?

Перш ніж зануритись у розгляд реальності нинішньої кризи і пов’язані з нею аспекти, ми хочемо трохи поміркувати про характер американського суспільства і конфлікти, які мають глибоке коріння і можуть спалахнути в будь-яку мить. В устрої американського суспільства є складові, які відрізняють його від інших суспільстві і країн. Ці складові служать постійною причиною розбіжностей, конфліктів і ненависті між членами американського суспільства, в тому числі — між американськими штатами. Ось деякі із них:

1 — Кривава історія утворення США. Відомо, що Америка була європейською колонією після так званого «відкриття» в 1492 році, і відносини нових американців і Британії були повні війні і повстань. Війни тривали до 1781 року поки американці не перемогли Британію і не примусили її підписати Паризький мир в 1783 році.

2 — Громадянські війни, викликані расовим розколом в Америці. В 1861 році відбулась громадянська війна, відома як війна Півночі і Півдня. В ході цієї війни декілька південних штатів відокремились і утворили союз проти півночі. Війна закінчилась в 1865 році «прокламацією про звільнення рабів». За деякими даними, в цій війні загинуло 620 тисяч солдатів з обох боків.

3 — Природа американського суспільства. Вона складається із декількох національностей, заснованих на амбіціях, жадібності і любові до грошей. Американський дослідник Джон Холл говорить: «Події показують, що американці відчувають ламкість свого суспільства, в якому домінують протиріччя, расові і моральні хвилювання, а також панує расизм». Це підтверджується нещодавнім зізнанням колишнього міністра оборони США Марка Еспера при Трампі, який заявив: «Расова дискримінація — це реальне явище в Сполучених Штатах». Громадське опитування, проведене «Reuters» и «Ipsos» в 2014 році, показує, що «майже чверть населення США позитивно дивиться на ідею відокремлення штатів». Також опитування показало, що «республіканці і жителі західних аграрних штатів більш схильні до цієї ідеї».

4 — Велика різниця між штатами в економічному плані. Південні Штати, за винятком Вірджинії і Флориди, вважаються найбіднішими у країні, причому ця бідність особливо поширена в сільській місцевості. Деякі дані показують, що 14,5% американців, більша частина яких зосереджена на Півдні, що еквівалентно 45,3 мільйонам людей, живуть за межею бідності, тобто на суму менше, аніж 23,8 тисяч доларів на рік на родину із чотирьох людей.

Техас розташований на південному заході США. Це другий за величиною штат після Аляски і по чисельності населення після Каліфорнії. Його прозвали штатом «Одинока зірка», що символізує попередній статус незалежної республіки. Окрім того, на прапорі і емблемі штату зображена одна зірка.

Техас був частиною Мексики з 1821 по 1836 рік. Коли він проголосив свою незалежність, його визнали Сполучені Штати і європейські країни такі як Британія і Франція. Потім він приєднався до Сполучених Штатів в 1845 році. Сьогодні Техас є крупним центром енергетичної галузі для низки крупних компаній, таких як «ExxonMobil», «AT&T», «Dell» та інших.

На підґрунті цих даних ми бачимо, що американське суспільство представляє собою цілком суперечливу суміш. Ним управляють бажання і матеріальні амбіції. В ньому панують націоналістичні настрої, засновані на етнічному походженні, будь то у відносинах між чорними і білими, між мігрантами і немігрантами, між англосаксами і ранніми європейцями, а також іншими групами, які розташувались в Америці. Опитування, проведене «Reuters» в 2017 році, показало, що 23,9% американців підтримують або схильні підтримувати відокремлення своїх штатів. В дослідженні російського економіста професора Ігоря Панаріна говориться, що «Сполучені Штати складаються із шести великих частин, і є багаті частини і бідні частини; вони населені великими спільнотами, які живуть за рахунок багатих частин». Як він зазначив, «є великий, багатий штат Техас, в якому поширені групи і організації, які протягом багатьох років вимагають незалежності від Сполучених Штатів і борються за неї». За його словами, «через політичну і економічну кризу, яка загострюється, в цих частинах в одну мить вибухне проблема незалежності».

Питання запобігання безперешкодного проходу мігрантів через штат Техас в Сполучені Штати пов’язано, по-перше, з расистськими поглядами в американському суспільстві. Як ми вже згадували, це очевидний факт, навіть якщо не брати в розрахунок, що він став політичним питанням для обох сторін. Такою є природа американського суспільства. По-друге, це пов’язано з питанням загострення конфлікту між двома партіями та їх взаємними звинуваченнями.

Чим ближче вибори і передвиборча кампанія, тим сильніше загострюється питання мігрантів. Республіканська партія використовує це питання поряд з іншими, як бомбу уповільненої дії проти Демократичної партії, яка виступає за дозвіл міграції з певними умовами і в межах закону, які управляють Америкою і штатами. Чим ближче вибори, чим більше підсилюються ця і решта криз, які впливають на хід і результати виборів. Тим більше, що у прибічників Трампа усе іще залишається невирішеною проблема його шахрайства. Не буде перебільшенням сказати, що це найбільша загроза для Сполучених Штатів з миті їх заснування. Це більше, ніж громадянська війна, яка відбулась раніше, тому що громадянська війна врешті решт привела до єдності, а нинішня криза веде до розділенню.

На завершення: характер законів, які управляють штатами, характер розбіжностей і конфліктів, притаманних їм з миті заснування держави і до сьогоднішнього дня, а також те, що відбувалось і усе іще відбувається між двома партіями з точки зору розбіжностей і криз — усе це загрожує Америці розпадом. Америка зараз схожа на стіг сіна, і один сірник може спалити усе. Ми вже спостерігаємо інциденти, які підтверджують це. Наприклад, в епоху Трампа губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо відмовився підкоритись президенту і не став виконувати його наказ по боротьбі з коронавірусом, заявивши: «Якщо Трамп накаже мені [скасувати карантин і] відкрити штат таким чином, який поставить під загрозу здоров’я народу, я цього не зроблю». Губернатор Вірджинії Ральф Нортем так само відхилив прохання міністра оборони Марка Еспера направити від 3000 до 5000 службовців Національної гвардії до Вашингтону, округ Колумбія, через протест темношкірих в 2020 році. І сьогодні ми спостерігаємо те, що відбувається в Техасі, на додаток до попередньому списку численних інцидентів.

Створена людьми система, будь то система відносин народів чи штатів, президента і громадян, несе в собі насіння конфліктів і розбіжностей, розділяє, а не об’єднує. Єдина система, яка об’єднує народи незалежно від їх кольору та їх походження — це система Ісламу. Аллах говорить:

وَإِن يُرِيدُوٓاْ أَن يَخۡدَعُوكَ فَإِنَّ حَسۡبَكَ ٱللَّهُۚ هُوَ ٱلَّذِيٓ أَيَّدَكَ بِنَصۡرِهِۦ وَبِٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٦٢ وَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِهِمۡۚ لَوۡ أَنفَقۡتَ مَا فِي ٱلۡأَرۡضِ جَمِيعٗا مَّآ أَلَّفۡتَ بَيۡنَ قُلُوبِهِمۡ وَلَٰكِنَّ ٱللَّهَ أَلَّفَ بَيۡنَهُمۡۚ إِنَّهُۥ عَزِيزٌ حَكِيمٞ

«Якщо ж вони захочуть обдурити тебе, то тобі досить Аллаха. Він підтримав тебе Своєю допомогою і віруючими. Він згуртував їх серця. Якщо б ти витратив усе, що є на землі, то не зміг би згуртувати їх серця, проте Аллах згуртував їх. Воістину, Він — Могутній, Мудрий» (8:62,63).

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб, Бейт аль-Макдіс
26 Раджаба 1445 р.х.
07.02.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню