Політична плутанина і протистояння двох партій в Америці. До чого це веде?!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Адміністрація США в ці дні стикається з низкою політичних проблем, які зайшли у тупик, викликаючи справжню кризу у зовнішній політиці настілки, що США не здатні приймати рішення. Останніми із цих криз стали політичні суперечки, які мали місце в Конгресі щодо затвердження пакету допомоги Україні, Тайваню і єврейському утворенню.

Так, 13 лютого 2024 року Сенат США схвалив законопроект про надання допомоги Україні, єврейському утворенню і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів. Голосування в Сенаті пройшло з результатом в 66 голосів «за» і 33 «проти», що позволило подолати останню процедурну перешкоду, яка вимагає 60 голосів «за». Законопроект включає в себе 61 мільярд доларів для України, 14 мільярдів доларів для єврейського утворення і 4,8 мільярда доларів на підтримку партнерів, таких як Тайвань, в Індо-Тихоокеанському регіоні для стримування китайської агресії. Проте рішення як і раніше так і залишається неприйнятим, оскільки стикається з проблемою в Палаті представників, контрольованої республіканцями. Раніше, 07.02.2024 р., Палата представників відхилила законопроект, представлений республіканцями. Він передбачав надання військової допомоги єврейському утворенню на суму 17,6 мільярдів доларів. Демократи тоді заявили, що хочуть голосувати за більш обширний законопроект, в який також буде включена допомога Україні і додаткове фінансування для забезпечення безпеки кордону. Голосування по запропонованому республіканцями законопроекту завершилось з результатом в 250 голосів «за» і 180 — «проти», тим самим не набравши необхідних двох третин голосів. Голосування відбувалось в більшій мірі на основі партійної приналежності, незважаючи на те, що 14 республіканців виступили проти законопроекту, а 46 демократів його підтримали. Багато із тих, хто проголосував проти, описали цей законопроект як «політичний виверт» республіканців з метою відволікання уваги від законопроекту, направленого на виділення 118 мільярдів доларів на фінансування безпеки кордону і надання екстреної військової допомоги Україні і єврейському утворенню.

Дійсність полягає в тому, що перед адміністрацією США в даний час гостро стоять три проблеми, які не вирішуються через протистояння між двома основними партіями США, а також з причини розділення між ними впливу в Палаті представників і в Сенаті. Давайте розберемось, в чому ж полягає гострота цих проблем? Наскільки вони обширні і який ступінь їх впливу? Чи можуть вони призвести до безпрецедентному політичному колапсу в історії США? І яким є їх вплив на майбутні вибори, враховуючи, що вже починається передвиборча кампанія на тлі ворожості і явного протистояння, яке зачіпає усі державні інститути до такої міри, що воно поширилось навіть на штати, які підтримують різні партії?!

Найбільш значущими із цих криз є:

1. Прикордонна криза і криза міграції США. Адміністрація Байдена хотіла використати це питання у якості передвиборчої реклами, відкривши двері для мігрантів, але в межах набагато більш широкого контролю над міграцією, аніж те, що пропонував Трамп під час свого президентства з метою приваблення голосів сотень тисяч мігрантів із Техасу та інших місць. Щодо Республіканської партії, очолюваної Трампом, то вона хотіла прямо протилежного. У якості своєї передвиборчої пропаганди вона хоче догодити деяким штатам, збільшивши можливість працевлаштування за рахунок обмеження міграції, ну і це на додачу до того, що Трамп є расистом через свій зв’язок з крайніми правими. В дійсності прикордонна і міграційна криза не обмежилась тільки Техасом, вона викликала велику бурю всередині США, яка загрожує відокремленням деяких штатів від федерального центру. Події, які трапились в Техасі під час прикордонної кризи і приєднання 25 штатів до його вимог є тому свідченням. Так, 29 січня 2024 року на сайті «i24» було повідомлено: «Нещодавно виник конфлікт між губернатором Техасу і Верховним судом з причини відмови губернатора прибрати колючий дріт, встановлений для боротьби з нелегальною міграцією. 25 американських штатів, а це половина усіх штатів, підтримали Техас, що викликало напруженість, яка загрожує спалахом громадянської війни у випадку втручання федеральних сил для ліквідації колючого дроту всупереч сильному опору штату. Техас також є наріжним каменем американської політики, а його розмір і населення спричиняють великий вплив на політичне життя».

2. Криза надання фінансової допомоги Україні, де республіканці створюють перешкоди для цього фінансування, звинувачуючи адміністрацію Байдена в розтраті державних засобів на користь питань, які не дуже важливі для Америки в її зовнішній політиці, що викликає економічні кризи, збільшення відсоткових ставок і інфляцію, які ведуть до зниженню зарплат і підвищенню цін. Республіканці відмовились пов’язувати допомогу єврейському утворенню з допомогою Україні, вважаючи це політичним вивертом, що викликало справжню кризу яка зупинила запропонований у межах проекту пакет допомоги єврейському утворенню. Це також привело до припиненню допомоги Україні, обидва ці питання мали політичні наслідки для американської зовнішньої політики і для обох партій. Затримка фінансової допомоги Україні має серйозні наслідки для позиції Америки в Европі і для діяльності НАТО, яке також підтримує Україну. По-перше, встає питання захисту кордонів європейських країн, які межують з Росією, по-друге, лідери альянсу неодноразово заявляли, що не можуть продовжувати підтримувати Україну без Америки. Якщо американська підтримка припиниться, це призведе до якісному зміненню ходу війни, що може повністю ослабити здатність України продовжувати цю війну. Газета «Youm7» від 04.10.2023 р. цитує міністра іноземних справ Молдови Ніку Попеску: «Ті, хто час від часу закликають Сполучені Штати припинити надання допомозі Україні, не усвідомлюють серйозності такого кроку і його катастрофічного впливу на багато європейських країн, особливо на східноєвропейські і країни, які знаходяться поблизу до російському кордону». Попеску продовжив, що «міжнародна допомога для країни, близької до України, такої Молдова, є життєво важливою для забезпечення своєї безпеки, а припинення цієї підтримки призведе до катастрофічних наслідків для усього регіону».

3. Щодо військової підтримки єврейського утворення, республіканці однозначно підтримують Нетаньяху і прагнуть прийняти рішення про допомогу, не пов’язуючи це питання з питаннями, які стосуються кордонів чи України. Проте адміністрація Байдена відмовилась від цього і наполягала, щоб питання було розглянуто у межах єдиного пакету, який включає питання Тайваню, України, кордонів і єврейського утворення. Цим Байден фактично тисне на єврейське утворення, прагнучи примусити його підписати угоду про «дві держави» в межах проекту припинення війни і реалізації політичних рішень, запропонованих нещодавно адміністрацією Байдена в Єгипті. Як повідомляє «AlJazeera.Net» від 04.02.2024 р., «президент США Джо Байден видав президентську директиву, яка вимагає від іноземних урядів, які отримують зброю від Вашингтону, надання письмових гарантій дотримання міжнародного і американського законодавства. Директива також вимагає від Держдепартаменту і Міністерства оборони надавати регулярні звіти Конгресу для забезпечення більшого контролю над зброєю, яку США постачає іноземним урядам».

Політичні розбіжності по трьом вищезгаданим питанням рухомі передвиборчою гонкою обох політичних партій, де метою є отримання внутрішньої народної підтримки і голосів американських виборців на майбутніх виборах 2024 року.

Те, що відбувається в Америці, дійсно усугубляє вже існуючий і глибокий розкол всередині американського суспільства, і не виключено, що це врешті решт призведе до руйнуванню усієї американської системи та її розвалу, тому що насіння розбрату нікуди не ділось, воно глибоко укорінилось в американському суспільстві і росте з кожним днем. Ми просимо Всевишнього, щоб їх держава рухнула до підґрунтя і щоб покарання прийшло до них звідти, звідки вони не чекають, так само як це трапилось з Радянським Союзом, тому що Америка несе відповідальність за пролиття крові мусульман в усьому світі.

قَدْ مَكَرَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَأَتَى اللهُ بُنْيَانَهُم مِّنَ الْقَوَاعِدِ فَخَرَّ عَلَيْهِمُ السَّقْفُ مِن فَوْقِهِمْ وَأَتَاهُمُ الْعَذَابُ مِنْ حَيْثُ لاَ يَشْعُرُونَ

«Підступи плели іще ті, які жили до них, але Аллах зруйнував підґрунтя їх будівлі. Дах обрушився на них згори, і муки спіткали їх звідти, звідки вони їх не чекали» (16:26).

 

Газета «Ар-Райя»
Хамд Табіб, Єрусалим
21.02.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню