Куди котиться світова економіка?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Немає сумнівів в тому, що принципи, на яких заснована міжнародна економічна система, є хибними, не опираються на правильні ідеї і є підґрунтям для криз і руйнувань. Найважливішими із цих принципів є такі, як поняття цінності, відносний дефіцит, не відокремлення економічної науки від економічної системи, а також ціноутворення і грошова система. Ці ідеї в сукупності призвели до постійному збільшенню бідності, до безперервному росту інфляції, до появи фінансових і економічних криз, які трапляються усе частіше і стали більш масштабними і тривалими.

Ті, хто стоїть на чолі світової економічної системи, включаючи володарів транснаціональних корпорацій та їх радників із урядів крупних держав, старанно працюють над збереженням цієї системи, щоб захистити свої інтереси. Вони розуміють, що запобігти катастрофі, яка здатна обрушити світову економіку, неможливо. Тому вони стараються відстрочити наступ її краху, використовуючи політичні кризи, війни і пандемії або ж намагаються перевести її з економічної в фінансову кризу, як це було в 1929 р. в Америці, потім під час Другої світової війни, ну і остання — в 2008 році.

Після того, як в кінці 2019 року в капіталістичному світі почали проявлятись ознаки великої фінансової кризи, а разом з нею почався і сильний спад економічного росту і велика інфляція, що явилось наслідком того, що Федеральний резервний банк вливав величезні гроші з метою покрити наслідки іпотечної кризи, багато економічних аналітиків передбачали, що 2020 рік стане свідком найбільшої економічної кризи. Потім почалась пандемія коронавірусу, затьмаривши примару кризи, яка насувалась, що була приречена стати катастрофічною, і США разом з Федеральним резервним банком менш аніж за два роки влили в економіку більше 15 трильйонів доларів, щоб восповнити слабкий економічний ріст, який оповив увесь світ. Окрім цього, Сполучені Штати скористались війною Росії проти України і війною єврейського утворення проти Гази, щоб позбутись від надлишкової грошової маси за рахунок поставок зброї в ці країни.

Незаперечним фактом є те, що економічна система, яка заснована на постійному збільшенні виробництва, уражена раком, який швидко розповсюджується в цій системі через надмірну увагу до набуттю величезного фінансового прибутку з мінімальними зусиллями за рахунок продажу акцій, фінансових облігацій і лихварських кредитів, які у цілому мають вкрай обмежене відношення до виробництву як такому. Уповільнення економічного росту, яке спостерігається у більшості крупних економічно розвинутих країн, супроводжується величезним збільшенням фінансового балансу, що сильно позначається на рості цін на товари і послуги, а також впливає на ріст рівня безробіття. Тому США, більшість європейських країн і Китай як і раніше відчувають спад виробництва і уповільнення економічного росту.

Багато країн у світі усвідомлюють наближення руйнівної економічної кризи. Вони вважають, що головною причиною фінансових і економічних ризиків, які нависли над світом, є глобальна фінансова система, в якій домінує долар, не пов’язаний ніяк з виробничою економікою. Шанхайська група закликала відмовитись від долара у внутрішньофінансових операціях, особливо у відношенні розрахунків за нафту. У свою чергу, і країни БРІКС, до яких нещодавно приєдналось більше 50 країн, також закликають, хоча і обережно, до створенню нової валюти у якості альтернативи або, принаймні, яка функціонує паралельно долару. Проте вплив долара невідокремлюваний від політичного і військового впливу США. Америка як і раніше використовує своїх агентів, політичний і військовий вплив у світі для підтримання домінування долара, будь то через війни і кризи або ж за допомогою інших способів, таких як створення своп-ліній з метою підсилення обмінної сили долара, яка у багато разів перевищує обмінну силу долара, заснованого на нафті.

Багато країн також усвідомлюють гостру необхідність в стабільній валютній системі, яка опирається на міцну і сталу основу, таку як золото і срібло, яка не буде коливатись то вверх, то вниз. Проте ці ідеї стикаються з жорсткою реальністю, створеною Америкою, де за допомогою глобалізації і Всесвітньої торгової організації такі крупні держави, як США, свобідно можуть розграбовувати ресурси усього світу, включаючи золото, завдяки їх невичерпним запасам долара. Оскільки країни, які намагаються вирватись з-під колоніального фінансового впливу, не володіють ідеологією і сильною волею, яка б штовхала їх до повної незалежності від глобальної економічної системи, вимушені відступати від своїх ідей і мрій і повертатись в болото міжнародної економічної системи, яка несе руйнування. На останній зустрічі БРІКС в Південній Африці президенти Бразилії і Південної Африки заявили, що організація не кидає виклик міжнародній системі і не прагне знайти альтернативу долару!

Очевидно, що порятунок людства від загрози глобальної економічної і фінансової системи вимагає сміливості і сил поряд з основоположною ідеєю, яка кидає виклик і припускає протистояння глобальному економічному і фінансовому пригнобленню, незважаючи на труднощі і перешкоди. Це також вимагає економічної системи, яка зруйнує правила існуючої системи, що спустошує людство, замінивши ідеї відносної нестачі ресурсів на ідею того, що вони створені Аллахом в достатній кількості, зруйнувавши ціновий механізм, в якому ціна сплутана з цінністю, що постійно викликає інфляцію. Окрім цього, вона встановить міцну грошову систему, основою якої не буде постійне збільшення виробництва, потреби ринку і друкування грошей, а буде заснована на золоті, що зробить її здатною захистити себе від виснаження стратегічних запасів золота. Ця нова економічна система введе нові принципи в розподіл багатств, запобігаючи його накопиченню в руках маленької купки людей, охоплених жадібністю, що буде досягатись за допомогою заборони лихварства і накопичення грошей, за допомогою розділення видів власності і прийняття практичних і постійних заходів, які запобігають накопиченню багатств серед обмеженого числа індивідів.

Подібна система є тільки в Ісламі, до якого не підбереться брехня ані спереду, ні ззаду. Це та система, яка була реалізована в тому виді, як її ниспослав Всевишній Аллах, наповнивши землю справедливістю, вдовольнивши мешканців землі і небес, вона принесла благо людям, деревам, птахам і навіть китам в морі, які страждають від зла домінуючої сьогодні фінансової та економічної систем. Постійні конференції з питань оточуючого середовища, забруднення клімату і океану є лише одним із наслідків цієї нещасної глобальної економічної системи.

وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللهِ حُكْماً لِقَوْمٍ يُوْقِنُونَ

«Чиї рішення можуть бути краще рішень Аллаха для людей переконаних?» (5:50).

 

Газета «Ар-Райя»
Мухаммад Джилані
21.02.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню