Причини і наслідки візиту Ганца в Америку

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Єврейська газета «Yedioth Ahronoth» в своєму випуску від 3 березня 2024 року прокоментувала візит Бені Ганца, члена Військової ради в США: «Візит Ганца в Вашингтон для проведення там низки зустрічей не був узгоджений з Нетаньяху, який розцінив подібне як перевищення повноважень».

Газета навела коментар офісу Нетаньяху, в якому говорилось: «Прем’єр-міністр Нетаньяху був розлючений тим, що Ганц подорожує без його дозволу,що суперечить постановам уряду, які вимагають від міністрів узгоджувати свої подорожі з прем’єр-міністром аж до отримання дозволу на поїздку». Джерела, близькі до Нетаньяху повідомили, що «прем’єр-міністр ясно дав зрозуміти Ганцу, що у «Ізраїля» є тільки один прем’єр-міністр».

Якими ж є причини цього візиту і що це може означати?

Цей візит відбувся у розпал кризи, яка загострювалась в уряді через питання, пов’язані з війною в Газі, таких як припинення війни і реалізація американського проекту «двох держав», а також питань, пов’язаних з гуманітарною допомогою, єврейськими заручниками і палестинськими полоненими.

Необхідно звернути увагу на деякі аспекти, які підкреслюють наскільки глибокою є криза між американською адміністрацією і урядом Нетаньяху, а також на масштаб кризи між сторонами коаліційного уряду, між членами партії «Лікуд» і членами Військової ради.

Перш ніж розглянемо ці питання, необхідно зазначити, що політика Нетаньяху полягає в протистоянні, а не в співпраці з адміністрацією Байдена в запропонованих політичних рішеннях. Це підкреслює схильність Нетаньяху до правих республіканців і до єврейському лоби в Америці AIPAC по ключовим політичним питанням, таким, як проект «двох держав» і питання про розширення поселень на територіях, окупованих з 1967 року, тому що уряд Нетаньяху має експансіоністський погляд на кордони єврейської держави. Усі ці розбіжності проявились під час візиту Нетаньяху в Америку 23 вересня 2023 року, за місяць до війни, коли він представив на Генеральній Асамблеї ООН карту «Ізраїля», яка включає в себе Газу в контексті нового Близького Сходу.

Щодо Бені Ганца, колишнього міністра оборони, то він схиляється до політичних поглядів Америки і вважається частиною крила, афілійованого з Америкою, незважаючи на його присутність в Військовій раді і на те, що він не перебуває в опозиції разом з Лапідом. Політичні погляди Ганца, які підтримують бачення Америки по Газі, проявились, коли він критикував дії Нетаньяху по низці питань, пов’язаних з війною в Газі, включаючи обмін полоненими і війну в Лівані.

Згідно опитуванню, проведеному газетою «Maariv», популярність в Військовій раді міністра Бені Ганца і його партії «Національна єдність досягла рівня, при якому 52% «ізраїльтян» вважають, що Ганц — найбільш підходяща кандидатура на пост прем’єр-міністра, і тільки 32% вважають, що більше для прем’єрства підходить Біньямін Нетаньяху. Опитування, проведення інститутом «Lazar» показав, що якщо б вибори в єврейському утворенні проводились сьогодні, то партія «Національна єдність» отримала б 40 місць в Кнессеті, замість наявних у неї сьогодні 12.

В дійсності, міжнародний імідж Америки ослаб через упертість уряду Нетаньяху, який отримує американську допомогу, це призвело до серйозної критики з боку республіканців, опозиційних Байдену. США стикаються з реальною кризою, що особливо видно по сильній критиці, висловлюваної членами Конгресу, включаючи демократів, на адресу американської допомоги, доставляємої по повітрю і нездатності Америки використати свою міць і політичний вплив для доставки гуманітарної допомоги в Газу наземним шляхом. Так, один із колишніх дипломатів порівняв цю ситуацію з атакою на корабель «Ліберті» в 1967 році. В матеріалі, опублікованому газетою «Politico», говориться: «Рішення президента США Джо Байдена доставляти гуманітарну допомогу в сектор Газа по повітрю виявляє скутість в американському підході до «Ізраїлю»». В газеті пояснюється, що Сполучені Штати зазвичай відправляють військові літаки для скинення гуманітарної допомоги потребуючим людям в райони, зайняті «терористичними угрупуваннями» або ворожими режимами, а не в регіони, де знаходяться союзники, натякаючи на озброєні сили євреїв! Колишній американський посол Роберт Форд зазначив, що Сполучені Штати, які здійснюють скинення гуманітарної допомоги в сектор Газа, піддають себе гіршому приниженню з боку «Ізраїля». На своїй сторінці на платформі «X» він висловив думку, що «в минулому, а саме в 1967 році, Ізраїль принизив американську адміністрацію, здійснивши повітряний наліт на американський військовий корабель «Ліберті», а сьогодні вимушує Сполучені Штати здійснювати повітряне скинення допомоги в Газу, урівнюючи Америку з такими країнами, як Єгипет і Йорданія і це є найгіршим приниженням Сполучених Штатів з боку «Ізраїля», яке я бачив в своєму житті».

Адміністрація Байдена дійсно стикається з реальною, а не штучно створеною кризою по змові з євреями. Перебуваючи в стані виборчої кампанії, американський уряд не хоче розширювати зону бойових дій з метою спричинення тиску на єврейське утворення через декілька причин, найважливішою із яких є те, що регіон знаходиться на грані вибуху і неможна допустити, щоб ситуація вийшла з-під контролю, а також адміністрація Байдена не хоче втрачати голоси євреїв всередині Америки. Тому методи тиску на єврейське утворення як і раніше обмежуються дипломатичними способами і не перейшли до військовому втручанню, як це було під час війни у 1973 році і під час війни в Лівані в 1982 році.

Візит Ганца в США є частиною цих політичних маневрів з метою спричинення тиску на уряд «Лікуда» на чолі з Нетаньяху, що, приведе до виходу Ганца із уряду і Військової ради, щоб Нетаньяху один на один стикнувся з гнівом єврейської громадськості. Це підсилить тиск на уряд Нетаньяху і той, у свою чергу, змінить свою позицію.

Більше за усе в ситуації, яка склалась, нас хвилює глибина кризи, з якою стикається уряд євреїв і ступінь розколу в єврейському народі через протиріччя в політичних партіях по відношенню до війни в Газі і розтягнутих розбіжностях з Америкою, які впливають на внутрішні настрої і на політиків єврейського утворення.

Ці чинники і передумови, які відбуваються всередині сіоністського утворення, де роздробленість, розбіжності і суперечки впливають на політичний курс, погрожуючи великим розломом всередині єврейського суспільства, включаючи не тільки політиків, але і армію, нагадують те, що відбувається в Америці між її політичними партіями, але з деякими відмінностями.

На завершення хочемо сказати, що Аллах попереджає про покарання несправедливих за їх діяння, говорячи:

وَلَا تَحْسَبَنَّ اللهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ

«Не думай, що Аллах не відає про те, що коять беззаконники» (14:42).

і також Він сказав:

وَلَا يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ خَيْرٌ لِّأَنفُسِهِمْ إِنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ لِيَزْدَادُوا إِثْماً وَلَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ

«Нехай невіруючі не думають, що надана Нами відстрочка є благом для них. Ми надаємо їм відстрочку для того, щоб вони примножили свої гріхи. Їм уготовані принизливі муки» (3:178).

Посланець Аллаха ﷺ, сказав:

إِنَّ الله لَيُمْلِي لِلظَّالِمِ فَإِذَا أَخَذَهُ لَمْ يُفْلِتْهُ

«Аллах дає лише відстрочку несправедливому, але коли Він його схопить, то вже не відпустить його», а потім прочитав:

وَكَذَلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَى وَهِيَ ظَالِمَةٌ إِنَّ أَخْذَهُ أَلِيمٌ شَدِيدٌ

«Такою була Хватка твого Господа, коли Він схопив селища, жителі яких були несправедливі. Воістину, Хватка Його болісна, сувора» (хадіс узгоджений).

Усе це є чинниками і передумовами для подальшого розпаду цієї всесвітньої несправедливості, на чолі якої стоять США і єврейське утворення. Ми просимо Всевишнього Аллаха прискорити кінець цього зла і прихід добра, яке охопить усю землю. Як сказано в Корані,

قَدْ مَكَرَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَأَتَى اللهُ بُنْيَانَهُم مِّنَ الْقَوَاعِدِ فَخَرَّ عَلَيْهِمُ السَّقْفُ مِن فَوْقِهِمْ وَأَتَاهُمُ الْعَذَابُ مِنْ حَيْثُ لاَ يَشْعُرُونَ

«Підступи плели іще ті, які жили до них, але Аллах зруйнував підґрунтя їх будівлі. Дах обрушився на них зверху і муки спіткали їх звідти, звідки вони їх не очікували» (16:26).

 

Газета «Ар-Райя»
Хамад Табіб, Єрусалим
06.03.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню