Переговори про війну в Газі — це підступи і змови, прикриті гуманністю

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Незважаючи на усі заяви, зустрічі і проводимі конференції то в Єгипті, то в Катарі, то в Парижі, то в Вашингтоні, переговори про війну в Газі знов зайшли у глухий кут.

Президент США Джо Байден в своїй промові «Про стан справ в країні» в Конгресі США заявив: «Протиріччя усе іще існують, але я спонукаю «ізраїльських» лідерів продовжувати роботу над досягненням угоди, і Сполучені Штати зроблять усе можливе для його реалізації».

Держсекретар США Ентоні Блінкен після промови Байдена заявив: «Усе залежить від ХАМАСу... М’яч тепер на їх боці». Він також сказав: «Вашингтон продовжує наполягати на припиненні вогню». Далі він додав: «Але проблема в ХАМАСі, проблема в тому, чи вирішить ХАМАС піти на припинення вогню, яке піде на користь усім чи ні». В заяві, випущеної ізраїльською розвідувальною службою «Моссад» 9 березня 2024 року говориться: «Зусилля по досягненню угоди припинення вогню в секторі Газа тривають, незважаючи на надії, які зменшуються в його досягненні протягом місяця Рамадан», а також було сказано: «ХАМАС продовжує стояти на своєму і прагне до ескалації конфлікту протягом місяця Рамадан». В ньому також говориться, що «війна закінчися тільки після того, як ХАМАС буде знищений».

Після нещодавніх переговорів в Каїрі прем’єр-міністр єврейського утворення Нетаньяху заявив: ««Ізраїль» в Каїрі не почув ніяких нових пропозицій від ХАМАСу про звільнення наших заручників. «Ізраїль» не погодиться з ілюзорними вимогами ХАМАСу» і додав, що «тільки позиція ХАМАСу не дозволяє досягти прогресу в переговорах».

10 березня 2024 року газета «Аль-Шарк аль-Аусат» повідомила зі слів одного із лідерів ХАМАСу Самі Абу Зухри: «Під час переговорів, які тривали чотири дні в Каїрі, Тель-Авів провалив усі зусилля посередників в досягненні угоди про припинення вогню в Газі». Згідно повідомленням «Reuters», Абу Зухрі сказав: ««Ізраїль» відкинув вимоги ХАМАСу припинити агресію, вивести війська, гарантувати доставку гуманітарної допомоги і забезпечити повернення біженців».

Так що ж відбувається навколо цих переговорів, враховуючи те, що вже минуло п’ять місяців з початку цієї злочинної війни і біля чотирьох місяців з початку перших переговорів, на яких була досягнута угода про перемир’я і про звільнення заручників?

Перш ніж відповісти на це питання, нам необхідно звернути увагу на низку аспектів, які впливають на ці переговори.

Політичні розбіжності і конкуренція між двома партіями в США вплинули на здатність американського уряду спричиняти тиск на єврейське утворення. Це відкрито проявилось у прийнятті рішення про надання допомоги єврейському утворенню, де Демократична партія косвенно відхилила пропозицію Республіканської партії, зв’язавши допомогу євреям з допомогою Україні і Тайваню, а також з питанням міграції на південному кордоні.

Уряд сіоністів і більшість євреїв усе іще наполягають на військовому знищенні ХАМАСу і забезпеченні безпеки єврейських поселень поруч з Газою і це практично одностайна думка серед військових і політиків єврейського утворення.

Американський уряд знаходиться в стані політичної слабкості через майбутні вибори і передвиборчу кампанію, а також через наболілі проблеми, які Байден переживає протягом свого президентства, такі як війна в Україні, економічні проблеми і проблема міграції на південному кордоні Америки.

Уряд єврейського утворення представляє собою політичний коктейль, нездатний приймати рішення по крупним делікатним політичним питанням, таким як проект «двох держав» і включення ХАМАСу до складу в палестинської влади. В нинішньому уряду існує лише консенсус про відмову від поступок по цим делікатним питанням.

Виходячи із вищевикладених основ, ми бачимо, що пропозиції Америки, які стосуються проекту «двох держав» і включення ХАМАСу у склад палестинської адміністрації, стикаються з великим опором і відмовою з боку євреїв, особливо після подій 7 жовтня 2023 року. Тому американська адміністрація почала зосереджуватись на питаннях, які знаходять відгук в уряді єврейського утворення, намагаючись спричиняти на нього дипломатичний тиск в цьому напрямку. Цим і пояснюється заява Білого дому на адресу ХАМАСу, називаючи його проблемою, хоча його вимоги в переговорах є мінімальними вимогами у питанні завершенні війни і звільненні затриманих.

Фокус американської адміністрації зараз скерований на досягнення електоральних успіхів, а не на пошук рішень палестинської проблеми. Також він скерований на пошук способів, щоб піти від внутрішнього світового тиску через гуманітарну ситуацію, яка склалась в Газі, що досить сильно зіпсувало імідж Америки через її перешкоди прийняттю будь-якого рішення, яке вимагає припинення вогню в Газі.

Невдача у питанні переговорів стала невід’ємною якістю цих переговорів через упертість уряду єврейського утворення і через тиск, спричиняємий на ХАМАС з боку Америки та її агентів — Єгипту, Катару, Туреччини та інших.

Міжнародна змова з метою знищення військового потенціалу ХАМАСу і перетворення його у виключно політичну партію, інтегровану в Організацію звільнення Палестини, стала реальністю. Це необхідно для просунення американського проекту «двох держав» і створення політичної стабільності в регіоні, щоб Америка могла почати реалізовувати свої крупні проекти в водних і сухопутних коридорах, блокуючи шлях для Китаю з одного боку, і зберігаючи Європу під своїм економічним крилом з іншого.

Перш ніж завершити, хочемо зазначити, що ці переговори згубні, і їх мета — покласти край ХАМАСу як військовому угрупуванню, хоча усе це і подається під соусом гуманітарності і звільнення заручників. Відносно цієї цілі є консенсус між Америкою, єврейським утворенням і маріонетковими правителями мусульманських країн. Проте питання проекту «двох держав» і інтеграції політичного ХАМАСу в Організацію звільнення Палестини, що повинно стати передумовою для подальшого створення політичної стабільності, є каменем зіткнення з єврейським утворенням, що і викликає ускладнення, заважаючи просуненню будь-яких переговорів.

На завершення хочемо підкреслити наступне:

1. Такі переговори є нічим іншим, як приниженням і змовою з боку мусульманських правителів — агентів Західних країн.

2. Полегшення страждань жителів Гази не може по Шаріату використовуватись як привід для усіляких можливих поступок, таких як визнання єврейського утворення або ж прийняття проекту «двох держав», незалежно від кількості принесених жертв і пролитої крові.

3. Для реалізації своїх політичних рішень, таких як проект «двох держав» і інтеграція ХАМАСу в палестинську адміністрацію, Америка вдається до політичного тиску на євреїв за допомогою Міжнародного суду, за допомогою активізації Європи проти злочинів євреїв, а також використовуючи громадські настрої американського народу і американські інститути, такі як Конгрес і правозахисні організації.

Ці переговори будуть обертатись в порочному колі, поки американці і євреї не досягнуть своїх цілей. Досягнення яких-небудь результатів в гуманітарних питаннях, таких як продовольчі коридори, плавучі порти та інше нічого не значать, оскільки вони не є американською метою, а лише грають роль прелюдії для входження в більш серйозні справи, які не схвалює Аллах, Його Посланець і віруючі.

Ми просимо Всевишнього, щоб Він обернув їх підступи проти них самих, захистив мусульман від їх змов і злодіянь і зробив те, що відбувається в Газі, початком падіння зрадницьких урядів і встановлення на їх руїнах Ісламської Держави.

Всевишній сказав:

وَقَدْ مَكَرُوا مَكْرَهُمْ وَعِندَ اللهِ مَكْرُهُمْ وَإِن كَانَ مَكْرُهُمْ لِتَزُولَ مِنْهُ الْجِبَالُ * فَلَا تَحْسَبَنَّ اللهَ مُخْلِفَ وَعْدِهِ رُسُلَهُ إِنَّ اللهَ عَزِيزٌ ذُو انتِقَامٍ

«Вони плели підступи, але їх підступи були у Аллаха. Але ж підступи ці могли зсунути гори. Не думай, що Аллах порушує обіцянки, дані Своїм посланцям. Воістину, Аллах — Могутній, Здатний на відплату» (14:46,47).

 

Газета «Ар-Рая»
Хамад Табіб
Єрусалим
20.03.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню