Невелике потепління відносин між КСА та Іраном і повна співпраця з єврейським утворенням!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Незважаючи на офіційне відновлення дипломатичних відносин між Королівством Саудівської Аравії та Іраном більше року назад, зв’язки між двома народами залишаються практично нульовими. Взаємна ворожнеча між двома країнами продовжує домінувати, а їх дипломатичні зв’язки залишаються досить прохолодними. Тим не менш, нещодавно, уперше за дев’ять років, іранцям дозволили вирушити на землі Хіджазу для здійснення Умри.

В понеділок, по спливанню більше року після відновлення відносин між Тегераном і Ер-Ріядом, перша група паломників вирушила на святі землі. Голова Комітету ірансько-саудівської дружби Шахруді заявив, що «існує сильне прагнення до зближенню з боку Саудії». На ділі ж, немає такого прагнення до зближенню, а це зближення має місце в релігійні сфері, у виконанні обрядів поклоніння, таких як Умра і організація відвідувань деяких святинь в майбутньому.

Згідно заявам голови Організації по справам Хаджу і Умри Аббаса Хоссейни, біля 5700 іранців планують вирушити на землі Хіджазу, при цьому біля 5,6 мільйонів іранців офіційно зареєструвались для здійснення Умри.

Щодо дипломатичної сфери, то посол Саудівської Аравії в Ірані об’явив про призначення генерального консула Саудівської Аравії в іранському місті Мешхед. Він також зазначив, що посли Ірана і Саудівської Аравії докладають активних зусиль для подальшого зближення двох країн, включаючи дозвіл саудівським шиїтам відвідувати шиїтські святині на території Ірану.

Якщо порівняти кроки по нормалізації відносин між Саудівською Аравією та Іраном з діями Саудівської Аравії по нормалізації з єврейським утворенням, з яким іще навіть немає дипломатичних відносин, різниця між ними буде величезною. Незважаючи на відсутність офіційних саудівсько-єврейських відносин, практично кожного дня в ЗМІ з’являються новини про візити окремих осіб і груп євреїв до країни Двох Святинь, де вони беруть участь в різних туристичних, економічних і громадських заходах. В ЗМІ ці візити передаються з великим прикрашанням, створюючи враження, ніби цих євреїв тепло зустрічають в країні Двох Святинь, в своїх соціальних мережах вони хизуються своїм перебуванням в Хіджазі, роблять світлини, танцюють і свобідно спілкуються, говорячи про глибину відносин між єврейським і саудівським утвореннями. Що, як ви бачите, вкрай відрізняється від нормалізації відносин з Іраном, яка іде дуже повільно і обмежено, торкаючись тільки релігійних обрядів і скудних дипломатичних зв’язків.

Роли, відведені Саудівській Аравії і Ірану з боку Америки, вимагають того, щоб між ними підтримувались стани ворожнечі, оскільки США і далі будуть прагнути розпалювати міжмазхабні конфлікти в регіоні. Ці конфлікти можуть продовжуватись тільки при постійній напруженості між двома країнами, які представляють дві різні ісламські течії, що в очах Америки служить сприятливим підґрунтям для підтримання конфлікту.

Слід враховувати, що правитель Саудії Мохаммед бін Салман в дійсності не проявляє ніякого інтересу ані до релігії, ані до мазхабів, на відміну від жителів Хіджазу і Неджда, які в основному релігійні. Тому Америка вирішила відновити саудівсько-іранські відносини на дипломатичному рівні. А на громадському рівні США прагнуть запобігти будь-яким контактам між мусульманськими народами під різними приводами, щоб реалізовувати свої колоніальні цілі, засновані на принципі «розділяй і владарюй», не допускаючи єдності між мусульманськими народами і згуртованості в ім’я Аллаха.

На ділі нормалізація відносин між жителями Ірану і Неджда з Хіджазом як і раніше практично відсутня. Дозвіл іранцям здійснювати Умру — це не нормалізація відносин, а право кожного мусульманина. Заборона з боку саудівської влади на здійснення цього обряду протягом минулих років була несправедливістю і тиранією і це суперечило ісламським законам. При жодних обставинах неможна забороняти мусульманам здійснювати релігійні обряди в угоду політичним цілям. Ніякому мусульманину у світі не повинно бути відмовлено в здійсненні Хаджу чи Умри.

Незважаючи на те, що мільйони іранців можуть здійснювати Умру, це не є нормалізацією, зближенням чи примиренням. Саудія завжди перешкоджала мусульманам, особливо іранцям, проводити будь-які політично мотивовані контакти під час здійснення Хаджу чи Умри під загрозою висилки, арештів і затримань.

Дії правителів Саудії та Ірану представляють собою лише реалізацію сумнівних американських планів, скерованих на те, щоб ісламські народи постійно знаходились у стані ворожнечі і роз’єднаності між собою. Їм дозволяється миритись з усіма своїми ворогами, проте між собою їм нав’язують постійні конфлікти!

Ці правителі є усього лише інструментами в руках Америки, вони виконують свої обов’язки, вірно слугуючи американським інтересам, тим самим завдаючи удар по інтересам Ісламської Умми.

Америка ж розподіляє ролі між своїми лакеями згідно до своїх колоніальних зловмисних цілей. Наприклад, Ірану дозволяється хибно видавати себе прибічником опору і непримиримості, у той час як Саудії відведена роль нормалізації і співпраці з єврейським утворенням. Через цю причину Умма залишиться розділеною між собою і слугуючи своєму ворогу.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад Аль-Хатавані
08.05.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню