Війна між Росією і Україною і кровожерливість міжнародної системи

«Ар-Рая» про Україну
Друкарня

З початку війни між Росією і Україною минуло вже більше двох років. Росія контролює майже п’яту частину українських територій, включаючи Кримський півострів, анексований в 2014 році. З початку війни Україна отримала від США і європейських країн значну військову допомогу, включаючи артилерійські і ракетні системи, а також передові системи протиповітряної оборони, серед яких американські комплекси Patriot. Для ведення бойових дій Україна усе іще потребує додаткового озброєння з-за кордону. Нещодавно в США після тривалих дискусій про підтримку України Американський Конгрес схвалив надання фінансової підтримки Україні у її війні з Росією у розмірі біля 65 мільярдів доларів.

Очевидно, що ключовими гравцями в цій війні є Сполучені Штати і Росія, а Україна — це безпосередній театр військових дій, Європа же є більш масштабною ареною цього зіткнення.

Основною ціллю фінансування і підтримання інтенсивності цієї війни Сполученими Штатами є актуалізація НАТО в забезпеченні європейської безпеки. Європа, в лиці Франції, почала прагнути до забезпеченню своєї безпеки у відриві від Америки, аргументуючи це тим, що після розпаду Радянського Союзу у Європи більше немає потреби в американському захисті. Потім Європа почала співпрацю з Росією в області поставок енергоресурсів, уклавши угоди про прокладання трубопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2». Війна між Росією і Україною примусила Європу передивитись плани і зміцнити свої зв’язки з НАТО, який став більш значущим, аніж раніше, як про це вказано у звіті Дослідницького центру RAND (березень 2023 року): «Питання безпеки знов стали вкрай важливими для членів Північноатлантичного альянсу, що робить альянс набагато більш значущим». Окрім того, війна призвела до скасування угоди про «Північний потік-2», позбавивши Європу важливого джерела енергії, непідконтрольного американському впливу.

Друга ціль Америки у багато чому нагадує те, що відбулось з Радянським Союзом, коли він був втягнутий у війну в Афганістані, який Америка протягом десяти років підтримувала озброєнням, матеріально-технічною і фінансовою допомогою, що призвело до краху Радянського Союзу і його зникненню з міжнародної арени. Таким чином, війна Росії в Україні сьогодні створює політичний, військовий і фінансовий тиск на Росію, роблячи неможливим або майже неможливим її повернення на міжнародну арену як великої держави. Згідно західним звітам Росія вже понесла втрати: вбито і поранено більше 300 тисяч військових (за російським даним-150 тисяч), а прямі витрати на війну склали біля 211 мільярдів доларів. Загальні втрати для російської економіки перевищили 1.3 трильйона доларів, що показує прагнення Америки ослабити чи обмежити Росію, щоб та залишалась в тому ж положенні, в якому була останні два десятиріччя, а також, щоб вона грала роль поліцейського, який використовується Америкою для реалізації своїх планів в різних регіонах, як це було в Сирії і Лівії.

Росія досі не змогла повністю досягти заявлених цілей війни, включаючи вихід на кордони Донецької області, незважаючи на нещодавнє захоплення міста Авдіївка. Росія окупувала стратегічно важливе місто Херсон і утримувала його протягом 10 місяців, а потім вийшла із нього під тиском українських військ, які фінансуються Заходом. По усій видимості, війна між двома країнами іще триватиме. Щодо цілі запобігання вступу України в НАТО, то вона вже не така актуальна, особливо після того, як Швеція і Фінляндія приєднались до НАТО, тим більше, що НАТО, як вказано у звіті RAND, зараз став сильніше, аніж коли-небудь з миті свого створення.

Щодо Європи, то вона повертається до періоду і політичних реалій холодної війни, коли вона служила ареною протистояння між США і Радянським Союзом. Тоді її стратегічна безпека залежала від Америки, джерела енергії були підконтрольні США, а з боку Радянського Союзу з його ядерним потенціалом існувала реальні загроза. Тепер вона знов знаходиться між молотом Америки і ковадлом Росії. Європа зацікавлена в підтримці України в такій мірі, щоб це дозволило Україні отримати перемогу і завершити війну і не зацікавлена в продовженні бойових дій протягом тривалого часу, як цього хочуть США. Європа прагне до якнайшвидшому завершенню конфлікту, щоб позбутись від американсько-російського протистояння на своєму континенті, що не дає їй спокою.

Як бачимо, результатом усього цього є те, що головним міжнародним порядком денним управляють країни, які схильні капіталістичній ідеології. Країні, які , як і раніше, не вагаючись піддають людство стражданням, втягуючи людей в кровопролитні війни, в яких гинуть сотні тисяч невинних і усе це заради розширення впливу, інтересів і наживи цих капіталістичних держав. Так було в Першій і Другій світових війнах, де більше 100 мільйонів людей були вбиті, поранені або ж скалічені. Сьогоднішня війна в Україні, яка немає ніякого зв’язку з гуманністю, війна в Палестині, яка унесла життя більше ста тисяч мусульман, а також війна в Сирії, жертвами якої стали більше 8 мільйонів людей. Включаючи вбитих, поранених і біженців. І ця капіталістична ідеологія зі своїми нелюдськими принципами продовжує одноосібно панувати у світі, не маючи реального супротивника, який міг би відібрати у них панування.

Так коли ж світ і людство звільняться і будуть врятовані від тиранії капіталізму? Коли люди набудуть справедливості і істинного спокою? Хіба не прийшов час для тих, хто увірував в Істину, запропонувати людству систему, по якій рухаються планети, зірки, Сонце і Місяць без зіткнень і руйнувань?

Увесь світ — білі і чорні, араби і неараби, старі і молоді, жінки і чоловіки, дерева, моря і повітря — усі вони жадають справедливості Милостивого, який створив людину, навчив її говорити ясно, підніс небо і встановив мірило, велівши людям не порушувати міру дозволеного. Саме тому він відправив Посланця і ниспослав Книгу, яка роз’яснює шлях справедливості і благоденства, щоб покласти край тиранії.

لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللهُ مَن يَنصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ إِنَّ اللهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ

«Ми вже відправили Наших посланців з ясними знаменнями і ниспослали з ними Писання і Ваги, щоб люди дотримувались справедливості. Ми також ниспослали залізо, в якому міститься могутня сила і користь для людей, для того, щоб Аллах впізнав тих, хто допомагає Йому і Його посланцям, хоча і не бачать Його на власні очі. Воістину, Аллах — Всесильний, Могутній» (57:25).

 

Газета «Ар-Райя»
Мухаммад Джиляні
28.02.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню