Центральний інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір: Звірства Китаю у Східному Туркестані

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Щоб висвітлити реальність конфлікту між Китаєм та мусульманами Східного Туркестану, які з 1863 року піддаються репресіям, у п’ятницю 25 січня 2019 року центральний інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір розгорнув масштабну кампанію.

Більше мільйону мусульман-уйгурів було вбито у ході протистояння 1949 року після встановлення у Китаї комуністичного режиму під керівництвом Мао Цзедуна, який скасував незалежність Східного Туркестану, приєднав ці території до Китайської Народної Республіки і почав очищувати їх від мусульманського населення, розселяючи їх по усій території країни. Але сильний уйгурський народ ніколи не бажав підкорятись китайцям, і це виражалось у революціях 1933 та 1944 років, а також у невпинних інтифадах, остання із яких спалахнула у 2009 році.

Іслам — це головна причина такої ненависті китайців до мусульман-уйгурів, а мечеті стали вогнищами цієї ненависті. Біля 25 тис. мечетей було зруйновано китайськими комуністами лише на протязі 1949 року. Врешті решт на увесь регіон залишилось тільки 500 мечетей. Сьогодні, після лібералізації економіки, політикою Китаю у регіоні стало переслідування будь-яких проявів релігійності, особливо серед уйгурської молоді.

Незважаючи на усе це, стійкість мусульман Східного Туркестану продовжує сприяти відновленню ісламських проявів у житті, особливо у сільських місцевостях. Безлади продовжують час від часу стрясати регіон так, що він став характеризуватись нестабільністю через невпинні акти агресії у відношенні окупаційної держави і наявної тенденції до відокремлення від Китаю . Така обстановка стала причиною послаблення країни зсередини. Тому Китай повністю встановив контроль над життям уйгурів, не дозволяючи ЗМІ говорити про жорстокі страти та арешти, які кояться у регіоні. Режим став вистежувати уйгурів, які втекли із країни і за кордоном розповідають про репресії. Під приводом «тероризму» і використовуючи міжнародні канал безпеки, китайській владі вдалось заарештувати багатьох із них, особливо у країнах Центральної Азії та Пакистані.

Боляче через те, що ці звірства китайців проти уйгурів відбуваються на очах мільйонів мусульман по усьому світу, які ніяк не можуть вплинути на припинення цих репресій. Причиною тому служить те, що мусульмани розсіяні і не об’єднані в одній державі. Сьогодні їх обов’язком є відновлення своєї єдності у затишку одного халіфа, який оберігав би їх, за яким вони будуть битися і яким будуть захищатись. Повідомляється від Абу Хурайри (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

وَإِنَّمَا الإِمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ وَيُتَّقَى بِهِ

«Імам — це щит, за яким б’ються і яким захищаються» (Бухарі).

І тоді ані Китай, ані інші держави не насмілились би завдавати страждання мусульманам, тому що знали б — за кожен злочин доведеться нести відповідь.

Ми закликаємо мусульман приєднатись до нашої кампанії і поширювати матеріали якомога ширше, щоб наш заклик досяг вух тих людей, які володіють достатньою силою для здійснення змін. І тоді вони обов’язково дадуть відповідь на заклик і підтримають свою релігію, встановивши Другий Праведний Халіфат з методом пророцтва.


Огляд новин «Ар-Рая»
30.01.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню