Розділення пирогу влади у Суверенній раді Судану

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Голова Перехідної військової ради Абдуль-Фаттах аль-Бурхан 19 серпня 2019 року підписав конституційний наказ про створення Суверенної ради. Сили «За свободу і зміни» обрали своїх представників у Суверенну раду, нібито відкушуючи частину пирогу, як це зробив у свій час скинутий режим.

Окрім того, вони домовились з військовими, що одинадцятим членом Ради стане жінка із числа коптів.

Оскільки ідейно і політично цей конституційний документ не ґрунтується на ісламській акиді, цілком очевидно, що решта усього іншого суперечить положенням Ісламу. Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір у Судані вважає необхідним показати, у чому саме структура Суверенної ради суперечить Шаріату, вказавши на наступне:

По-перше, Суверенна рада представляє владу у державі і складається із одинадцяти осіб. Це суперечить Ісламу, оскільки правитель повинен бути один, і це — халіф мусульман, який представляє Умму, втілюючи від її імені закони Шаріату. Згідно Ісламу, заборонено наявність більше одного правителя, оскільки Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إذَا بُوِيعَ لِخَلِيفَتَيْن فَاقْتُلُوا الآخِرَ مِنْهُمَا

«Якщо буде дана присяга двом халіфам, то другого із них вбийте» (Муслім).

По-друге, халіфом можна стати лише через шаріатську присягу, оскільки Халіфат — це договір між правителем та Уммою. Але ніхто із Суверенної ради не отримав присягу від Умми, і, отож, їх перебування при владі незаконно.

По-третє, немусульмани і жінки не можуть представляти владу. Халіф і будь-який, хто здійснює правління, повинен відповідати наступним умовам: чоловік, мусульманин, вільний (не раб), зі здоровим глуздом (не божевільний), повнолітній (який досяг віку зрілості ), здатний управляти. Але, як ми бачимо, у Суверенній раді дві жінки, при цьому одна із них — немусульманка. Це суперечить законам Шаріату, оскільки Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَنْ يُفْلِحَ قَوْمٌ وَلَّوْا أَمْرَهُمْ امْرَأَةً

«Ніколи не набуде успіху народу, який призначив своїм правителем жінку» (Бухарі).

По-четверте, влада Суверенної ради є обмеженою. Вона не володіє усіма повноваженнями правителя. Це суперечить Ісламу, у якому правитель повинен володіти усіма повноваженнями, а не розділяти їх з ким-небудь. Халіф володіє наступними повноваженнями:

1. Він — той, хто приймає (робить табанні) шаріатські закони, необхідні для рішення проблем Умми, за допомогою правильного іджтіхаду (виведення законів) із Книги Аллаха і Сунни його Посланця ﷺ. Цим законам надається статус державних законів, яким необхідно підкорятись, і неможна їх порушувати.

2. Він відповідальний за внутрішню і зовнішню політику держави. Він — верховний головнокомандуючий. лише він володіє правом об’явити війну, укладати мирні, тимчасові та інші договори та угоди.

3. Йому належить право прийняти чи відмовити у прийнятті іноземних послів, призначати чи звільняти послів мусульман.

4. Він призначає і звільняє від обіймаємої посади муавінів і валіїв, які відповідальні перед халіфом і Маджліс-уль-Умма.

5. Він призначає і звільняє від обіймаємої верховного суддю і суддів (за винятком каді-мазалім у період розгляду скарги на самого халіфа, муавіна чи верховного суддю). Також халіф призначає і звільняє управляючих відомствами, командуючого армією, начальників штабів і бригадних командирів. Усі вони підзвітні халіфу і не є підзвітними перед Маджліс-уль-Умма.

6. Він приймає (табанні) шаріатські закони, які регулюють державний бюджет, він визначає розділи бюджету і суми, необхідні для кожного напрямку, однаково чи пов’язано це з прибутками чи витратами.

У завершення свого прес-релізу інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір у Судані пише: «Тому мусульмани Судану повинні підтримувати діяльність по відновленню ісламського образу життя шляхом встановлення Другого Праведного Халіфату за методом пророцтва. Всевишній Аллах говорить:

إِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنِينَ إِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَنْ يَقُولُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

«Коли віруючих покличуть до Аллаха та Його Посланця, щоб він розсудив їх, вони говорять: «Слухаємо і підкоряємось!». Саме вони є тими, хто набув успіху» (24:51)».

 

Огляд новин «Ар-Рая»
28.08.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню