Огляд новин Газета «Ар-Рая» 22.04.2020

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Мусульманські правителі слідують по стопам колонізатора крок за кроком

Міністр по справам релігії і вакуфів Судану Насруддін Муфаррах прийняв рішення призупинити проведення п’ятничних і колективних намазів у мечетях провінції Хартум строком на три тижні.

Коментуючи дане рішення інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір у Судані пише: «Залишення проведення п’ятничних і колективних намазів під час поширення інфекційних захворювань відбувається не у загальній формі, а в індивідуальній. Іншими словами, хворим тією чи іншою інфекційною хворобою забороняється приходити у мечеть, як для здійснення п’ятничного намазу, так і для колективного. Що стосується здорових людей, то вони продовжують робити намази у мечетях, як і раніше, але при цьому повинні бути вжиті усі заходи гігієни та дезінфекції».

Підкреслюється: «Наявні шаріатські докази відносно п’ятничних і колективних намазів не говорять про повне і довгострокове призупинення цих намазів. Навпаки, в них говориться про те, що для їх проведення не треба велика кількість людей».

Також офіс Хізб ут-Тахрір звертає увагу на те, що колективний намаз відноситься до категорії фард кіфая, а отож, він повинен публічно проводитись, а п’ятничний намаз відноситься до категорії фард айн, тому неучасть у ньому може бути лише при наявності шаріатського виправдання (узра).

Далі зазначається: «Розмови про те, що, можливо,усі люди будуть схильні зараженню інфекцією і немає можливості уберегтись від неї, мають під собою слабкі підґрунтя. Особливо якщо врахувати, що мінімально необхідною кількістю людей для колективного намазу є двоє, а для п’ятничного — троє. Зібрати таку малу кількість людей цілком по силам. Обережність не означає повне залишення фарду, фард повинен виконуватись поруч з необхідними запобіжними заходами».

На завершення підкреслюється: «Дуже боляче бачити, коли правителі мусульманського світу слідують по стопам колонізаторів, не відходячи від їх шляху ані на крок. Якщо колонізатор занепокоєний лікуванням якої-небудь хвороби, то правителі мусульман не відстають від нього. Якщо колонізатор пропонує рішення, навіть якщо воно неправильне, правителі мусульман аплодують йому. Колонізатор став джерелом здоров’я і зцілення! З дозволу Аллаха, держава Халіфат на підході. Халіфат не буде слідувати по стопам ворогів Умми у рішенні тих чи інших проблем. Навпаки, він буде суворо користуватись шляхом Посланця Аллаха ﷺ, він не буде призупиняти проведення п’ятничних і колективних намазів у мечетях. Лише хворі та ті, хто мають шаріатське виправдання(узр), люди залишаться у своїх домах, а ті, хто здоровий, продовжать виконання своїх обов’язків і будуть просити Аллаха позбавлення від зла хвороби, яка їх спіткала, по позбавлення від лих та епідемій».

 

Перехват, привласнення і «війна» за маски

Агентство «France24» опублікувало 4 квітня 2020 року статтю, в якій пишеться:«Спалах вірусу COVID-19 призвів до того, що країни світу, які не можуть виготовляти захисні маски у достатній кількості, почали шукати мільярди цього приладдя, в основному —в Азії. Гостра конкуренція підірвала принципи добросовісності, які повинні регулювати глобальний економічний обмін.

Між тим, як американці прямо на літно-посадовій смузі китайського аеропорту перекупають партію захисних масок, призначену для Франції, запропонувавши більш високу ціну, а французи і чехи також привласнюють цей цінний вантаж, ми спостерігаємо безпощадну «війну» за маски, оскільки на усіх рівнях підсилюється боротьба з метою запобігання пандемії коронавірусу.

У четвер прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо виразив «велику занепокоєність» і попросив почати розслідування після того, як «Радіо Канади» повідомило, що із Китаю у Квебек було доставлено менше масок, аніж було узгоджено, і це трапилось після того, як частина масок була перепродана Сполученим Штатам «по більш високій ціні».

Український депутат Андрій Мотовиловец, який у березні вирушив до Китаю, щоб супроводжувати медичний вантаж, повідомив на своїй сторінці у «Facebook», що став свідком «жахливої конкуренції за медичне обладнання». «Наші консули безпосередньо на заводах зустрічають консулів інших країн (Росія, США, Франція), які хочуть забрати наші замовлення собі. У нас оплата замовлень пройшла заздалегідь, безготівковими платежами і з підписаними контрактами — у них більше грошей і кеш. І ми б’ємось за кожен вантаж», — написав депутат.

Французький політик і президент ради регіону Іль-де-Франс Валері Пекресс заявила:«Американці без оглядки платять готівкою. Звичайно, такий розклад приваблює тих, хто просто намагається нажитись на лихах світу».

Напередодні прем’єр-міністр Словакії Петер Пеллегріні заявив в ефірі «ТАЗ», що його країна хотіла купити в Україні 2 мільйони медичних масок за готівкові гроші. «Ми вже приготували валізу з 1,2 млн. євро готівкою і збирались летіти за ними урядовим літаком. Але прийшов німецький перекупщик, заплатив і купив їх», — заявив він.

Подібні випадки відбуваються і всередині Європейського Союзу, де декілька держав-членів заборонили експорт медичного приладдя і почали здійснювати їх конфіскацію, у тому числі — Франція.

Як пише журнал «L'Express» від 5 березня, Франція конфіскувала у швецької компанії по виробництву одноразових виробів «Mölnlycke» захисні маски, призначені для Іспанії та Італії.

Чеська республіка також привласнила маски, які повинні бути передані Італії».

 

Трамп покладає на ВОЗ нездатність справитись з кризою

Президент США Дональд Трамп об’явив, що розпорядився призупинити виплату американських внесків у бюджет Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВОЗ). По це повідомляє агентство «BBC» 15 квітня 2020 року.

По словам президента, агентство ООН поширювало китайську дезінформацію, що призвело до більш масштабних наслідків епідемії.

«ВОЗ не виконала цей свій основний обов’язок і повинна нести відповідальність», — сказав Трамп.

Раніше Трамп звинувачував Всесвітню організацію охорони здоров’я в упередженні на користь Китаю.

Усе це відбувається у той час, коли сам президент США піддається внутрішній критиці за те, що він не справився з епідемією.

Газета «Ар-Рая»: США — найбільше джерело фінансування ВОЗ. Тільки у минулому році їх внесок склав 400 млн. доларів (або 15% бюджету організації). І призупинення фінансування у цю критичну мить має свої політичні і фінансові причини. Що стосується фінансової, то Трамп хоче, щоб це підштовхнуло світ втрачати більше засобів на Всесвітню організацію охорони здоров’я і зменшити тягар для його країни.

Що стосується політичної, то він намагається уникнути великої і ганебної поразки своєї адміністрації у неправильній боротьбі з пандемією. Трамп покладав відповідальність за те, що трапилось, спочатку на Європу, потім на Китай. Тепер він звинувачує ВОЗ у тому, що вона не виконала свої обов’язки і ввела в оману Америку і світ, що призвело до загибелі багатьох людей. Правда полягає у тому, що його адміністрація несе відповідальність за наслідки свого нехтування на початку цієї епідемії і повільного вживання заходів в області охорони здоров’я.

Америка рухається до президентських виборів на тлі негативної думки про адміністрацію Трампа через поразку у боротьбі з цією епідемією з точки зору охорони здоров’я. економіки, умов життя і безробіття. Усі ці поразки покладаються на Трампа, тому він хоче сконцентрувати увагу американців на тому, що вони стали жертвами дезінформації з боку ВОЗ, у той час як Америка витрачає мільйони доларів на цю організацію.

 

Огляд новин Газета «Ар-Рая»
22.04.2020

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню