Анексія чи «дві держави»: різні назви, але один підсумок

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Як повідомляє агентство «Ma’anNews» від 31.05.2020, у неділю ООН попередила, що анексія «Ізраїлем» палестинських районів призведе до конфлікту і нестабільності на Західному березі та у секторі Газа.

Про це говориться у звіті, підготовленому спеціальним координатором по близькосхідному мирному процесу Миколою Младеновим, який планується представити на міжнародній відеоконференції у вівторок.

У зустрічі, скерованої на розширення діалогу між донорами, Палестинською адміністрацією та «Ізраїлем», візьмуть участь представники Європейського Союзу, Сполучених Штатів, Норвегії, Організації Об’єднаних Націй і Всесвітнього банку.

«Усі сторони повинні захищати перспективи рішення по формулі «дві держави для двох народів» згідно з резолюціями ООН, міжнародним правом і двобічними домовленостями», — говорить Младенов у звіті.

«Будь-які дії «Ізраїлю» по анексії частин Західного берега або будь-який вихід палестинців із двобічних домовленостей змінять місцеву динаміку і, швидше усього, призведуть до виникнення конфлікту і нестабільності на Західному березі та у Газі», — додав він.

Згідно заявам прем’єр-міністра «Ізраїлю» Біньяміна Нетаньяху,уряд «Ізраїлю» має намір почати процедури анексії поселень на Західному березі на початку липня.

У відповідь на ці кроки президент Палестини Махмуд Аббас об’явив 19 травня, що він вийде з усіх угод і домовленостей з американським та «ізраїльским» урядами, а також зніме з себе усі зобов’язання, включаючи сферу безпеки.

Младенов попередив: «Якщо нинішні тенденції збережуться, тоді досягнення палестинського уряду зійдуть нанівець, а ситуація зі світом і безпекою погіршаться, і ми стикнемось з екстремістською і більш жорсткою політикою з обох сторін».

Оцінки палестинською стороною показують, що «Ізраїль» має намір анексувати більше 30 відсотків території Західного берега.

Палестинці неодноразово попереджали, що анексія з самого початку підірве ідею рішення по формулі «дві держави» і може викликати народний опір з непередбачуваними наслідками.

«Ар-Рая»: намір єврейського утворення анексувати райони Західного берега нічого не змінює, оскільки воно і до цього вважалось окупантом. Швидше усього, це рішення є ляпасом і навіть плювком в обличчя тих, хто усе іще вірить у зусилля колоніальних держав та їх організацій, пропонуючи такі рішення, як «дві держави», знаючи, що основна мета цього рішення полягає у тому, щоб зберегти безпеку єврейського утворення-окупанта і забезпечити його стабільне процвітання.

Рішення по формулі «дві держави» означає надання євреям більшої частини палестинської землі в обмін на слабку демілітаризовану державу, позбавлену суверенітету, волі і навіть гідності, розірване на шматки, задача якого полягає в захисті єврейського утворення і наданні йому міжнародної легітимності.

Намір анексувати частини Західного берега руйнує безглузді мрії про побудову «двох держав» і підтверджує ісламський, історичний і політичний факт, який полягає у тому, що палестинська проблема знайде рішення тільки після повного звільнення благословенних земель від євреїв і після викорінення їх огидного утворення.

Прагнення до рішення по формулі «дві держави» є більш небезпечним, аніж анексія. При цьому будь-яке рішення проблеми поза меж Шаріату є зрадництвом і обманом,лише зміцнюючим основи єврейського утворення.

 

Огляд новин Газета «Ар-Рая»
03.06.2020

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню