Влаштовані реформи закликані продовжити життя устрою при владі, у той час як вимагається його негайне скасування

Сирія
Друкарня

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

3 березня президент Сирії Башар Асад звернувся з промовою до Народної Ради (а вірніше до Ради маріонеток). Ця заява була зроблена через два тижні з часу початку народних хвилювань та демонстрацій, внаслідок  яких з`явилися і загиблі , і жертви.

Його промову супроводжувала атмосфера спільного чекання його позиції стосовно  теперішньої ситуації та визначенню принципів втілення у життя  обіцяних ним реформ. В ході своєї промови,Башар Асад відзначив, що ця його промова проходить у  «надзвичайних умовах». У той же час спостерігачі заявили, що своєю промовою Асад загубив можливість зробити хоча б що-небудь. Відмітившись беззмістовністю,вона відрізала шлях до всілякої надії. Стало явним,що Башар не тільки не має уявлення щодо реформ,але перебуваючи під впливом швидкоплинності таких непростих подій,він раптом заглибився в  поширені філософські міркування. Перш ніж ми більш детально зупинимося на самій промові президента,варто оглянути ряд останніх подій,що відбулися у країні та у регіоні в цілому,тому що це пояснить багато сторін його заяв.

Народні революції, що захопили регіон,примушують режим до пошуків виходу. Так, у Тунісі та в Єгипті,маніфестантам вдалося примусити піти правителів геть,у найближчий час це станеться у Лівії та в Ємені. Це складний для сирійського керівництва час,і,на жаль,єдиним виходом на шляху взаємодії з цими явищами воно вважає насилля та пряме протистояння.

Початком народних демонстрацій у Сирії вважається 15 березня,які до 23 числа призвели до трагічного та кривавого повороту. При чистках міста Дараа, сірійським режимом були вбито десятки людей. Була взята штурмом мечеть «Умарі».Річки крові людей,що намагались сховатися в мечеті,але безжалісно вбитих режимом,як завжди були залічені до іноземних агентів. При цьому жодної уваги не було надано родичам та сім`ям загиблих,так подібні заяви кажуть про те,що режим не переймається честю та гідністю жителів Дараа,якщо він так просто прилічує їх або їхніх родичів до агентів та зрадників.

Після масових вбивств та тих жахливих злочинів,страхаючись екскалації хвилі протестів,режим взявся за кампанію,закликану поглинути гнів натовпу. Із заявами виступила радниця президента,уродженка  міста Дараа, Басіна Шаабан. У них вона заявила про те,що почалася активна праця з реалізації ряду реформ, у тому числі і в політиці. Через побоювання перетворення 25 березня на день гніву по всій країні,та задля «загашення» зростаючої незадоволеності проти режиму,заяви були підготовленні та зроблені в дуже стислі строки. Басіною Шаабан було оприлюднено наступне:прийнято рішення щодо формування комісії з розслідування подій,що відбулися у Дараа,та подальше притягування до відповідальності причетних до цього осіб,негайне збільшення зарплатні робітникам,надання необхідного фінансування для забезпечення медичних страхувань,формування нових механізмів по боротьбі з корупцією,підготування нових законів про діяльність партій, видання нового закону про ЗМІ, підсилення судових інститутів і тд.

Шаабан в своїй промові,також нагадала про наявну інформацію щодо знаходження серед маніфестантів іноземних агентів,та отримуючих підтримку ззовні,відмітивши,що устрій та народ Сирії,спільними зусиллями протидіє їм. Вона також дала обіцянку щодо нового пакету реформ,про які буде заявлено в найближчий час.

25 березня відбулися масові демонстрації в ряді сирійських міст та населених пунктів. При цьому режим залишився вірним своїй політиці, яка була колись використана ним у Хамі, продовжуючи масові вбивства. Більше за усе цього дня постраждало місто Санмейн.

Далі відбувся виступ віце-президенту країни Фарука Шара, він також є уродженцем міста Дараа, у якому він об`явив щодо очікуваної найближчим часом промови президента, назвавши її такою, яка подає багато надій.

29 березня керівництвом країни було влаштовано масові демонстрації на підтримку Башара Асада, одна з великих відбулася у Дамаску, для того, щоб навіяти, нібито президент користується значною довірою та підтримкою. Загальновідомо, що подібні демонстрації влаштовуються самим режимом, коли під загрозою бути звинуваченими у зраді,на вулиці виводять державних службовців,вчителів, співробітників органів безпеки у цивільному.

У світлі останніх подій, внутрішнього та іноземного очікування, особливо очікувань родин загиблих, а також у світлі обіцянок, зробленими Шаабан та Фарук Шара, Башар Асад мав би виступити з промовою, яка згідно до очікувань мала розставити усі крапки над «і» та відповісти народним сподіванням. Але промова президента категорично не виправдала надій. У своїх заявах він накинувся із звинуваченнями на сирійський народ, загрожуючи розправою усім, хто (а їх  більшість) буде вимагати реформ, у світлі останніх обставин. Такі люди , казав Башар, ідуть на приводу зовнішньої змови, але яка має внутрішні канали, невеличкі у розмірах, яким повинно бути надано рішучого та діючого опору.

Башар Асад відзначав: «У той час, коли вимоги щодо реформ відбуваються внаслідок хвилі, у якій живе регіон, то вони будуть руйнівними, не дивлячись на його задуми». Він вказав, що вимога реформ – це анархія. І що люди перемішали поняття поміж безладом та реформами. Далі він із викликом заявляє: «Якщо ж протистояння неминуче,то ласкаво просимо!», здійснивши таким чином танок на крові шахідів, і кажучи тим самим, що він не збирається виконувати вимоги народу і не виключає можливості протистояння. У ході своєї промови він також заявив, що з часу приходу до влади він є одним з активних прибічників реформ, але погані природні умови (посуха) та зовнішні змови внесли свої корективи до строків виконання даних реформ.

Далі він питається: Які саме реформи ми хочемо? Бо справжні реформи, на його думку, це лише ті реформи, які написані ним самим. Так само як на це претендував  і Фараон:

قَالَ فِرْعَوْنُ مَا أُرِيكُمْ إِلَّا مَا أَرَىٰ وَمَا أَهْدِيكُمْ إِلَّا سَبِيلَ الرَّشَادِ

«Я вказую вам лише на те, що сам вважаю за потрібне. Лише я веду вас вірним шляхом» (40:29). 

Ознайомимось з башарівськими уявленнями щодо реформ:

В ході своєї промови Башар зауважив, що бажане уявлення про реформи ще не сформувалося належним чином,та що у 2011 році все буде у крові,і ось на цій крові ми перейдемо до нового періоду». Своїми словами Башар дав зрозуміти,що відбудеться заміна одних осіб,що встигли остогидіти,іншими,що не поступаються першим у відданості,та які не мають яких-небудь уявлень про те, що робити далі. Неначе рішення – це заміна одних осіб іншими.

Наступного дня було заявлено про видання низки президентських вказівок,що стосуються реалізації реформ,заявлених до цього радником президента Шаабан. Вказівки були наступні:

Була сформована комісія,що увібрала до себе ряд видатних юристів для вивчення та просунення законів,які гарантували б безпеку країни та боротьбу з тероризмом. Це було передвісником в анулюванні надзвичайного стану. Планується,що комісія закінчить свою працю до 25/04/2011. Явним є те,що подібним чином він хоче замінити надзвичайний стан законом по боротьбі з тероризмом. Таким чином,президент тільки показує свою впертість змінювати лише на словах. За допомогою нового закону будуть також чинитися арешти,зводитися рахунки,розвиватися агентурна мережа,будуть попиратися права. Так само як це робилося при дії закону щодо надзвичайного стану.

«Формування комісії задля виконання вказівок десятого катарського форуму з врегулювання проблеми перепису за 1962 рік,у губернії Хіска, з переважаючим курдським населенням. Мета – підсилення національної єдності. Дата закінчення робіт комісії 15/04/2011 р.».

Устрій накоїв багато несправедливості цим людям,і до цього часу ніж спецслужб занесений над шиями цих людей. Їх проблема не розглядається як проблема мусульманського народу,що має права та шаріатські зобов`язання, як і інші мусульманські народи,неначе вони й не братерний мусульманський народ. Навпаки,відношення до них таке,наче вони тільки й роблять,що плетуть змови,прагнуть відділення,та приєднатися до ворогів і т.д. Зараз же, він хоче показати, що наче бажає вирішити їх проблему,хоча якщо б не тиск,він би й не зробив цього,кажучи при цьому,що він не підкоряється тиску,і що ні реформам під тиском. Виданням таких вказівок він хоче заспокоїти маніфестантів та антидержавні настрої.

«Сформована спеціальна судова комісія для розслідування всіх заходів,що потягли за собою загибель громадянських та військових ув`язнених у містах Дараа та Латакия».

Ця судова комісія була сформована під відомством президента із наближених до нього суддів,яким просто нададуть готові рішення,як це й практикується у Сирії.

Сирійський режим з кожним днем підтверджує своє зречення від Аллаха,а також від свого народу. Більш того,він підносить себе над народом та вважає себе, поза всякого сумніву, правоздатним у своїх діях,у тому числі і у звіті. Тому, ми кажемо,що сирійський режим потребує змін,а не реформ.

Коли устрій заявляє про те,що він бажає реформ,то це нагадує арабську приказку: «той,хто не має чого-небудь,не може цього дати». Успіх та розквіт не прийдуть в результаті зіпсованих корумпованих реформ,головою ж корупції є сам голова режиму,і потім вже усі інші,а не навпаки,як це може  здатися. Ми заявляємо: «Потрібне н негайне скасування режиму,а не реформи. Єдиний правильний вибір,який він може зробити,це піти геть та врятувати народ від лиха. В іншому разі на нього чекає погана доля,і прокляття історії паде на нього. Сирійський народ не відчуває сумнівів щодо необхідності скасування режиму,та яку б ціну не було сплачено,вона буде здаватися мізерною порівняно з тією ціною,яку доведеться сплатити,якщо він та його силові служби залишаться при владі. А вони і є основна причина страждань народу,про що ні слова не говориться у питанні реформ.

Мусульмани та офіцери в Сирії!

Ми хочемо сказати нашим сім`ям у Сирії: Ви довгий час мовчки терпіли злочини режиму та його соратників. Але він з кожним днем тільки збільшує насилля. І ваша мовчанка надає вам тільки приниження в цьому світі та гнів Аллаха у наступному. Так поспішайте виправити це зміною,яка приведе до вдоволення Аллаха,де слову Аллаха надається главенство. Офіцери, бережіться зустріти вашого Господа з кров`ю мусульман на ваших руках. Бережіться втратити своє наступне життя за цей світ третьої особи. Виправте положення найкращим способом,взявши правління у злочинних угрупувань у відповідності з вашим правом, правом вашого Господа та релігії. Встановіть Праведний Халіфат . І на Аллаха ми покладаємося,хвала Йому,Господові Світів.

Хізб ут-Тахрір                                
Сирія
27 Рабі ас-Сані 1432 р.х.
01.04.2011

Головне меню