Погляд на удар США по Сирії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: У ніч на п’ятницю 7 квітня Сполучені Штати випустили 59 ракет з борту кораблів ВМС США, розташованих у Середземному морі,по аеродрому сирійського режиму Шайрат.

Коментар: Про те, що у сирійського режиму є хімічна зброя, відомо усьому світу. Також відомо, що режим застосовував його більше сотні разів . Так що ж спонукало Трампа на ракетний удар по авіабазі Шайрат у день, коли США об’явили війну Німеччині та вступили у Першу світову війну 6 квітня 1917 року?

Ясно, що ефект від ракетного удару виявися досить обмеженим; як повідомила низка ЗМІ, лише 23 ракети долетіли до цілі. Окрім цього, деякі мас-медіа поширили інформацію про те, що США попередили низку сторін про удар, що готувався, для прийняття заходів безпеки, що і було зроблено. Інші ЗМІ говорили про необхідність нанести масовий удар, аналогічний тому злочину, що скоїв режим у місті Хан-Шейхун. Раніше Трамп засуджував попередника Обаму за його бажання ударити по Сирії, але сам вчинив так само. Проте напередодні Трамп заявляв про те, що зміщення Асада з влади для нього віднині не становить важливості. Усе це говорить про те, що ракетний удар ніс більш політичні цілі, аніж військові . Ось головні із них:

— пригрозити Китаю, лідер якого у момент наказу про нанесення удару знаходився на вечері з Дональдом Трампом у Флориді. Дана зустріч характеризувалась як найбільш важлива в історії американсько-китайських відносин з 1972 року.

— вказати Росії її реальні кордони у міжнародній політиці: ракетний удар іде в унісон з візитом з візитом держсекретаря США Рекса Тіллерсона у Москву.

— підсилити позиції «ручної» опозиції для того, щоб досягти необхідного балансу у переговорах та дати американським планам по Сирії «поштовх уперед».

— полегшити скрутне положення США, в якому вони опинились після застережень режиму у час Обами від застосування хімічної зброї, а також відволікти громадську думку подалі від жахів у Хан-Шейхуні.

— Підвищити внутрішній рейтинг Трампа, що наражається на жорстоку критику.

— Пригрозити Північні Кореї.

— Навіяти впевненість єврейському утворенню, щоб вона крокувало у напрямку американського політичного проекту рішення палестинської проблеми.

Ми просимо Аллаха, щоб Він провалив підступи невірних та дарував нам Імама, який проявить турботу про нас, за яким ми б стали битися та за яким ми можемо захищатись.


Гассаналь-Касвані
Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
18 Раджаба 1438 р.х.
15.04.2017р.

Головне меню